Profil de mamă harnică: Dana (Daisy) Toma, creatoarea programelor vesele Learn with music

TOTUL DESPRE MAME

„Am ales să trăiesc mai simplu şi  să vin în România unde să pot începe visul pentru care m-am pregătit opt ani.”

 

Copiii învaţă prin joc şi imitaţie, iar Dana Toma, cunoscută de copii drept Daisy, a intuit foarte bine că cei mici vor fi atraşi de cursurile ei, Learn with music. Ca să fie mai aproape de băieţelul ei, Alex, în vârstă de patru ani, Daisy a creat pentru cei mici un program de învăţare a limbii engleze prin muzică, joc şi mişcare, cu instrumente muzicale special create şi adaptate pentru cei mici. La la la! 

 

Dragă Daisy, ce făceai înainte să devii mamă?

Eu am lucrat în Statele Unite ale Americii ca profesor de muzică, aveam un studio în Atlanta, Georgia, şi am avut aproape 1000 de copii înscrişi la cursuri de-a lungul celor opt ani. Pe lângă acest job aveam şi o firmă de catering cu specific românesc, specială pentru cei care duc dorul casei. Lucram foarte mult. Toate acestea s-au oprit în momentul în care am rămas însarcinată: am dorit să mă dedic în totalitate copilaşului meu mult dorit. Când eram însărcinată în opt luni ne-am mutat din SUA în Bucureşti, unde am şi născut.

 

Cum ţi-a venit ideea să iţi rotunjeşti veniturile prin acest program special de învăţare prin muzică?

Eu am predat acest program în State şi a avut un succes extraordinar. Atât părinţii, cât şi copiii participau cu mult drag la cursuri, se simţeau foarte bine şi se bucurau de timpul petrecut în familie, împreună. Aşa că m-am gândit să aduc şi în România această atmosferă de bună dispoziţie. Programul este special conceput pentru părinti şi copilaşi, nu este plictisitor şi oferă posibilitatea unui special bonding time cu cel mic. Am aşteptat ca băieţelul meu să împlinească un an şi apoi m-am decis să încerc să dezvolt acest program în Bucureşti.

 

Nu ţi-a fost teamă să laşi un venit cât de cât cert pe un viitor incert din punct de vedere financiar?

Atât soţul meu, cât şi familia au fost foarte sceptici. Nu se gândeau nicio clipă că programul va reuşi să aibă aşa succes. La doar o lună de la lansare am deschis alte două centre în Bucureşti, iar la două luni de la deschidere am început training-ul alături de patru profesoare. Programul a avansat şi am fost nevoită să mai comand instrumente din SUA. Era un succes total. Cred că şi datorită segmentului de vârstă căruia îi este adresat, respectiv copii între patru luni şi cinci ani. Este un program special pentru această vârstă fragedă şi nu are echivalent în România.

 

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii? A avut de suferit bugetul familiei?

Eu am cumpărat franciza din State pentru România şi am comandat, de asemenea, toate instrumentele şi materialele necesare. Bugetul alocat a fost în jur de 5.000 euro. Am „programat” aceşti bani pentru viitorul proiect încă de când eram în SUA.

Partea cea mai grea a fost şi este aducerea/transportul instrumentelor speciale pentru clasele de muzică şi limba engleză, din SUA. După două luni de la deschidere afacerea mergea aşa de bine încât a trebuit să mai comandăm instrumente.

Apoi a urmat marele boom. Am început să ne răspândim în toată ţara: la început la Cluj, apoi Braşov, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, iar în 2013 vom deschide centre la Constanţa, Pitești, Timişoara, Craiova, Ploieşti şi Târgovişte.

Tot anul trecut am început frumoasa colaborare cu Miko Group prin Mihaela Cristofor şi împreună am dezvoltat în zona Herastrău un club unic în România: Clubul Miko Kids, care se adresează special părinţilor cu copii mici, care doresc să aibă activităţi în comun cu cei mici.

La început au fost atraşi mai ales expaţii care căutau aşa ceva pentru ei şi copilaşii lor. Toate atelierele sunt în limba engleză şi română. Părinţii, bunicii, dar şi bonele participă împreună la diverse activităţi (muzică, gym, arts and crafts, creative dance, cooking, ballet, karate, limba germană sau franceză etc.), se simt excelent împreună şi văd sub ochii lor cum copiii avansează şi fac progrese uimitoare.

Încet, încet am implementat acest model şi printre părinţii români, care au început să fie mai deschişi. O alternativă excelentă este adoptarea cursurilor de creşe şi grădiniţe, unde profesorii noştri şi educatorii îi ajută pe cei mici  şi unde părinţii nu sunt incluşi.

Eu şi Mihaela Cristofor (Grupul Miko) am simţit această nevoie a unui club al copilaşilor mici, deoarece şi noi aveam la rândul nostru băieţei mici cu care mergeam la cursuri şi doream să ne petrecem un timp de calitate şi constructiv împreună cu ei. E ceva uimitor de frumos. Să construieşti o relaţie cu propiul copil, să îl vezi cum creşte sub ochii tăi, să-i vezi mirarea din ochişori când pictează cu degetele, să admiri felul în care se joacă cu instrumentele muzicale, bate la tobe sau dansează, să îl vezi făcând prima cocă de pizza sau prima tumbă la gym, iată amintiri nepreţuite. Nu am vrut să pierd aceste momente unice. Timpul minunat petrecut alături de copilul meu este nepreţuit!

 

Care au fost primele reacţii din partea celor apropiaţi când le-ai povestit de ideea nebunească de a începe ceva nou, pe cont propriu?

Familia şi soţul meu nu au crezut că programul va avansa atât de repede. M-au susţinut însă cu tot ce au putut – mama îmi găteşte săptămânal, iar soţul stă cu cel mic şi participă şi el la cursuri după ce termină serviciul. Nu au crezut niciodată că Learn with Music va lua aşa o amploare.

 

Care sunt pentru tine avantajele şi dezavantajele statutului de mamă care lucrează şi stă şi cu copilul?

În State foarte multe mămici care veneau la atelierelemele erau WAHM (Working at Home Mum). Aşa că întotdeauna mi-am promis că şi eu, la rândul meu, când voi avea un copil o să îmi fac propria afacere ca să pot sta şi cu el acasă, să îl cresc eu. Foarte mulţi mă întreabă de ce m-am întors. Principalul motiv este copilaşul meu. Dacă eu rămâneam în SUA, volumul de muncă era foarte mare şi stresul enorm. Am ales să trăiesc mai simplu şi să vin în România unde să pot începe visul pentru care m-am pregătit timp de opt ani.

Poate un minus este că, odată ce afacerea ia amploare, de multe ori începi să jertfeşti timpul petrecut cu cei dragi (în special soţul meu, din cauză că noaptea stau trează până târziu şi creez programe sau trimit e-mailuri). Dar cel mai bine este că ne putem stabili programul cum dorim noi: plecăm în vacanţe când dorim şi nu suntem ţinuţi în scurt de un program fix. Apoi, faptul că pot merge împreună cu fiul meu la diverse activităţi şi cursuri este un mare plus.

În permanenţă am ceva de lucru, dar nu mă plâng. Sunt o persoană activă şi îmi place să creez ceva nou şi să aduc ceva bun în viaţa oamenilor.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa