Profil de mamă harnică: Elena Gorun, unul dintre inițiatorii paltformei WAHM România

Delia Grigoroiu
Interviu Elena Gorun initiatoarea WAHM Romania / Totul despre mame
Elena și Vlad

”Mă numesc Elena Gorun și sunt o proaspătă mămică WAHM („work at home mother”), sintagmă ce definește cel mai bine pofta mea de viață și nevoia de a-mi folosi energia creatoare în sânul familiei mele, împreună cu soțul și copiii mei. Știu că îmi pot alege viața pe care mi-o doresc și îmi exercit cu recunoștință acest drept. La fel, știu că nu sunt singura mamă WAHM și pentru asta mă aflu aici”.

Așa se descrie Elena pe blogul proaspetei comunități WAHM România, o inițiativă socială menită să vină în sprijinul mamelor active și conștiente de importanța lor vitală în cadrul familiei, care doresc să lucreze de acasă, part-time, project based sau mame antreprenoare care fie au dezvoltat un business, fie doresc să dezvolte unul.

Elena Gorun are 27 de ani și a devenit mămica unui băiețel în luna septembrie a anului trecut. Am stat de vorbă câte în lună și în stele, după care m-a convins să intru și eu în comunitatea WAHM România.

Dragă Elena, ce făceai înainte de a pune pe roate acest proiect dedicat mamelor care lucrează acasă?
Eu sunt de profesie sociolog, însă acum patru-cinci ani m-am respecializat în domeniul alimentației sănătoase, în zona bio, am facut consultanță pe nutriție, am organizat evenimente și campanii pentru un magazin bio, practic am făcut pionierat în zona de alimentație sănătoasă. Am demarat apoi proiecte creative în domeniul hranei autentice și un mini-studiu sociologic, numit Copilăria în bucătărie, despre cum văd copiii zona de gătit, ce le place, cum se pot implica și ei, cum îi ajută părinții să fie implicați. Astfel, practic lucram deja de acasă înainte să nasc, așa că nu a fost deloc greu să găsesc o motivație pentru WAHM România.

De ce ai denumit astfel acest proiect: „Work at Home Moms România”? Cum de nu ai găsit un nume românesc?
Pentru că ne-am gândit ca WAHM este deja un concept cunoscut în lume, apoi pentru că vrem să integrăm această comunitate într-un context internațional, mai ales european. WAHM este o sintagmă care a pătruns deja și la noi, ține mult și de antreprenoriat social, dar și de finanțări europene. Ne propunem să funcționeze ca o „instituție”.

Despre WAHM România ce ne spui?
WAHM România este o inițiativă socială menită să vină în sprijinul mamelor active și conștiente de importanța lor vitală în cadrul familiei. S-a putut numi o comunitate încă din primele zile de la lansarea ideii, datorită sutelor de persoane care au aderat cu entuziasm la pagina Facebook dedicată curentului WAHM în țara noastră.
Este extrem de important să modificăm percepția pe care societatea o are despre femeile ce aleg să își petreacă cea mai mare parte a vieții în mijlocul familiei și să acordam femeilor roditoare din viața noastră șansa de a înflori biologic, profesional și intelectual făcând uitată eticheta de „femeie casnică” pe care am evitat-o în titulatura comunității tocmai datorită aurei nedorite ce o înconjoară.

Cum va funcționa de fapt această comunitate online? Veți fi un nou portal de joburi, dar adresate doar mamelor?
Mamele din România au nevoie de ajutorul vostru. Așa că avem nevoie de o platformă online pentru a centraliza ofertele și cererile de colaborare, portofoliile, cursurile de pregătire profesională și forumul atât de necesar. Ne adresăm mai multor categorii de mame: mame fără venituri, sau cu venituri mici, care sunt mame foarte expuse social și cărora le putem oferi consiliere de calitate, să le ajutăm practic să filtreze joburi, pe aceste mame le vom integra în conceptul nostru de antreprenoriat social. Apoi, mai sunt mamele care fac reconversie profesională, care nu mai vor să lucreze într-o multinațională și care vor apropiere de copiii lor, și astfel își caută o altă meserie. Desigur, includem și mamele antreprenoare care au dezvoltat deja o afacere sau vor să inițieze una. Pentru prima categorie de mame organizăm, de exemplu, ateliere de lucru în care ele să învețe o nouă meserie: ateliere de făcut săpun natural, ateliere de pâine cu maia, ateliere de cusut. Am organizat chiar o șezătoare de tehnici de cusut românești alături de trainerul Ana Maria Trandafir (autoarea Tehnici de cusut românești), care timp de șase șezători, a pregătit câteva mame care s-au  arătat interesate de această meserie. Pentru a doua categorie, pentru cele care își doresc reconversie profesională, propunem companiilor care împărtășesc aceleași valori ca și noi direcționarea și crearea locurilor de muncă pentru mamele care doresc să lucreze de acasă, part-time, project based.

Am început să facem lobby pentru mamele care sunt foarte pregătite, serioase, dar și motivate. Deja avem o listă de joburi pe croitorie, pe marketing, s-au înscris mame, iar unele au început diferite colaborări.

Ce fel de profile aveți până acum în comunitatea WAHM România?
Din comunitatea WAHM România fac parte mame care doresc să lucreze de acasă, part-time, project based sau mame antreprenoare care fie au dezvoltat un business, fie doresc să dezvolte unul.

Comunitatea este foarte variată: de la mame doctorande, lector, la mame specializate pe marketing, comunicare, PR, finanțări, psihologie etc., dar și mame fără studii superioare.

Sunt mame fără venituri, cu venituri, dar insuficiente, dar și mamele care doresc să petreacă din ce în ce mai mult timp de calitate alături de copiii lor prin reconversia profesională.

Cum vă ajută statul român deocamdată, aveți sprijin din partea autorităților?
Vrem să promovăm femeile, care, după ce devin mame, dobândesc o putere creatoare care poate fi numai benefică statului. O mamă e o antreprenoare înnăscută și trebuie susținută de stat pe cât posibil.

Cum funcționează întâlnirile de grup dintre mame?
Recent am avut un grup de discuții cu trei mame antreprenor, din București, în care au povestit despre plusuri și minusuri. Mai ales, despre ce li s-a părut dificil când au început să lucreze de acasă, cum făceau cu copilul – dacă lucrau cu el în brațe sau nu, imagine care pe unele mame le cam sperie, pe altele chiar le încurajează să își înceapă ceva al lor, de acasă. Au participat Simona Dinu, creator al site-ului jurnaldenutritie.ro, Cristina Barascu, Nia teacher, și sora mea, Cristina Ropotan, freelancer grafică, foto, design.

De asemenea, am lansat seria de întâlniri lunare WAHM: „Sunt mamă WAHM și știu să…!” în cadrul căreia trei mame antreprenoare sunt selectate și promovate spre a-și prezenta și susține întreg proiectul în fața comunității și nu numai.

Cum lucrezi tu pentru WAHM România? Care e formula ta secretă de lucru?
Lucrez când doarme cel mic, el își urmează ritmul normal de creștere. Îl port în sling cu mine la diferite întâlniri, e curios și participă emoțional foarte intens, toată lumea se bucură când îl vede și este un membru foarte activ în acest proiect. Programez seara dialogurile la telefon sau pe skype. Soțul meu a făcut și el o reconversie profesională și lucrează acum ca agent imobiliar, ceea ce îi permite o flexibilitate a programului de lucru.

Ce le sfătuiți pe mamele care de mâine vor zice: gata, vreau să lucrez și eu de acasă?
Le sfătuim să apeleze cu încredere la serviciile și instrumentele pe care cu drag și spor le dezvoltăm alături de întreaga echipă de mame implicate: blogul, forumul, evenimentele, atelierele, trainingurile de calificare, specializare și respecializare anunțate pe pagina de facebook și în curând pe site-ul încă în lucru, tipurile de consiliere (juridică, antreprenorială, de orientare vocațională și profesională, etc.).
De asemenea, ne pot contacta și pe [email protected] pentru a povesti mai pe larg, poate le și găsim împreună soluțiile potrivite cu care putem să venim în întâmpinare mamelor WAHM.

Notă: Acest interviu a fost realizat în septembrie 2014

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa