Cum să eviți sentimentele de vină când perfecțiunea e peste tot

Anca Vlad
Cum să eviți sentimentele de vină

Lumea virtuală este lumea perfectă, chiar și atunci când ne referim la mămicie. Așa că, într-un sfert de oră de navigat online, te poți trezi că în suflet începe să își încolțească un sentiment de vină că nu ai fi o mamă la fel de bună precum par a fi cele cu care interacționezi virtual. Andrea Rhoades scrie pe thenatural parenting magazine.com că e atât de simplu să te simți vinovată atunci când toate „defectele” apar în mediul online în fiecare zi. În fiecare oră. În fiecare minut.

Cele mai frumoase fotografii pe Instagram sunt cu familii care mănâncă un prânz sănătos, iar pe Facebook vezi mămici care țin în brațe bebeluși nou-născuți și par odihnite și fericite. Ca să nu mai vorbim de articolele trimise de prietene în care sunt subliniate calitățile părintelui perfect.

Perfecțiunea e peste tot

Totul culminează cu imaginea super-mamei care te copleșește, motiv pentru care încercăm să facem totul ca la carte pentru că așa fac super-mamele. Nu-i așa? Societatea pune presiune pe umerii mamelor și nu-i de mirare că multe dintre ele se simt, uneori, copleșite. Suntem tentate să imităm personaje fictive, pe baza unor frânturi de adevăr.

S-a pus problema ca ar fi bine ca, în spațiul public, să apară mai multe mămici obișnuite și mai puțin cele perfecte. Da, poate că ar fi bine ca pe Instagram sau Facebook să fie postate și imaginile reale ale maternității. Andrea Rhoades crede că asta ar fi minunat, pentru că e normal să vedem realitatea.

”Necazul e că asta nu ar rezolva adevărata problemă. Vrem ca mamele să se simtă mai puțin vinovate, mai puțin copleșite și să fie aibă mai multă încredere în sine, dar eliminarea „mamelor perfecte” nu va rezolva totul, pentru că mamele simt nevoia să-și sărbătorească reușitele. Uneori, sunt foarte puține și în perioade îndepărtate de timp, încât simt nevoia să le sublinieze doar pe acestea”, considera Andrea.

Cum să eviți sentimentele de vină

Poate că mama care are un bebeluș care doarme toată noaptea are și și un copilaș de 2-3 ani după care aleargă toată ziua cu castronelul cu mâncare. În această situație, faptul că se laudă cu bebelușul care doarme toată noaptea o ajută să meargă mai departe.

Sau poate că mămica aceea care a pregătit un prânz sănătos a avut o problemă cu greutatea și încearcă să-și revină la talia de dinainte de sarcină. Faptul că publică pozele o ajută să uite de lupta pe care o duce și o motivează să fie optimistă.

În loc să comentăm cu răutate pe marginea postărilor, mai bine am lua aminte la conținutul lor și la modul în care ne afectează. Trebuie să demitizăm termenul de super-mamă și să o arătam așa cum e: cu mici victorii de care orice mamă e mândră. Dacă te gândești la aceste clipe ca bucățele de fericire din viața unui om, îți dai seama că nu e așa mult și că nu ai de ce să fii invidioasă și nu ai de ce să faci comparații.

Știm cu toate cum arată în realitate ziua unei mame, așa că de ce căutăm validare în mediul virtual? Trăim maternitatea în fiecare zi și, la urma urmelor, singura validare de care avem nevoie e a noastră.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa