7 motive pentru care cuplurile se ceartă în vacanţă

Certurile în cuplu iau amploare în concediu. Vacanţă, un cuvânt iubit de toată lumea! N-ai zice că această minunăţie la care visează toată lumea îţi poate aduce un munte de ceartă!

Cu toate astea, experienţa personală, a celor din jur, dar şi a psihologilor care s-au aplecat asupra acestei probleme îmi spune că în vacanţă sunt foarte multe şanse ca cei doi membri ai cuplului să se certe mai abitir decât în restul anului!

De ne certăm în vacanţă?

Probabil că fiecare cuplu îşi ştie mecanismele de funcţionare, precum şi resorturile care declanşează în vacanţă mici sau mari animozităţi. Iată care sunt, însă, cele mai răspândite 7 motive de ceartă în cuplu în timpul vacanţei!

Probleme cu memoria

Unul dintre voi a uitat să pună în bagaj ceva extrem de important, care poate fi cu greu achiziţionat de la destinaţie. Sau a lăsat acasă jucăria preferată a copilului, fără de care acesta nu poate să doarmă? Sunt şi situaţii mai triste de-atât, pentru că ştiu pe cineva care a uitat să-şi ia actele cu el, iar vacanţa urmă să aibă loc în străinătate. Astfel de lucruri pot reprezenta un motiv de ciondăneala mega-serioasă, cu şanse mari de compromitere definitivă a concediului mult aşteptat.

Certuri la volan

Dacă mergeţi cu maşina, indiferent de cel care se află la volan, persoana care stă în dreapta va reuşi să aţâţe puţintel focul certurilor. Ba de la nerespectarea traseului pe care îl arată gps-ul sau harta, ba de la neregulile de condus reale sau imaginare pe care i le va imputa şoferului. Adaugă zumzetul în crescendo al copiilor de pe bancheta din spate şi nişte amintiri neplăcute din vacanţele anterioare pe care cineva le va scoate întotdeauna la iveală, iar tabloul de ceartă e complet.

Aşteptările nu corespund cu realitatea

Ai visat un an de zile la vacanţa asta, ţi-ai făcut toate planurile posibile legate de ea, dar, ce surpriză, nici locul nu e chiar cum ţi-ai imaginat, şi nici cazarea. Asta în condiţiile în care ai citit toate review-urile existente online, te-ai uitat cu Google Maps să vezi exact în ce parte a Terrei se află hotelul ales, iar planetele au părut a se alinia perfect pentru o vacanţă de vis. Şi, pentru că asta e un motiv de necăjire, iacătă un alt prilej de a continua să diseci nemulţumirile în vacanţă.

Ora la care se dă deşteptarea

Când eşti în vacanţă cu familia, trezitul la ora la care cânta cocoşii nu-ţi surâde prea tare, chiar dacă ştii care sunt avantajele unui program matinal: timp mai mult pentru planurile zilei, îndepărtarea pericolului solar prin evitarea orelor de foc de la prânz, bifarea unei serii mai mari de obiective turistice. Dar ce te faci când copiii se trezesc la 9, până la 10 îşi iau micul dejun, iar de-abia la 10:30 ieşiţi din cameră? Sau, dacă eşti norocos şi ai nişte copii matinali, cum reuşeşti să te pui tu pe picioare în timp util, ca la 9 cel târziu să ajungi pe plajă sau la muzeul la care ai visat un an de zile? Până la urmă găseşti o soluţie, dar cearta vine chiar de-aici: cineva vrea să plece mai devreme din hotel, altcineva mai obosit vrea să doamă mai mult, doar “suntem în vacanţă”, şi uite-aşa se iscă ditamai furtuna.

Gestionarea bugetului

Când eşti în vacanţă eşti tentat să cheltuieşti mai mulţi bani decât într-o perioadă obişnuită a anului. Euforia perioadei libere te face să-ţi doreşti să te răsfeţi, să-ţi îndeplineşti pofte pe care le pui pe hold când eşti acasă sau pur şi simplu îţi propui să beneficiezi din plin de oferta locului fascinant în care te afli. De aici şi până la situaţia de a depăşi cu mult bugetul stabilit iniţial pentru vacanţă şi de a cheltui mult mai mult decât ţi-ai propus nu este decât un pas. Până la ceartă? Încă un mic pas!

Timpul petrecut împreună

Unul dintre motivele cele mai importante de ceartă în vacanţă este, paradoxal, timpul petrecut împreună. Pentru că vacanța este una dintre puţinele perioade din an în care stăm 24h din 24h împreună, şansele de a găsi nod în papură în orice moment cresc teribil de mult. În vacanţă părinţii şi copiii stau non-stop împreună, tu nu poţi să ieşi seara la terasă fără ei (asta doar dacă nu cumva ai ales să mergi în vacanţă alături de o bonă sau o bunică binevoitoare, care îţi va mai da o mână de ajutor pe parcursul concediului) şi, pentru că tot timpul te afli în priză, ai tendinţa de a analiza şi mai mult comportamentul lor şi al partenerului.

Copiii

Da, şi copiii pot fi un prilej de ceartă în cuplu, chiar dacă motivele ce stau la baza certurilor nu sunt chiar devastatoare. Când ajungi pe plajă şi cineva o zbugheşte entuziasmat în apă, fără să mai apuci să-l dai cu cremă de plajă, poate că ţie ţi se pare o problemă, dar celuilalt nu. Mai târziu se inversează rolurile şi celălalt îi roagă frumos pe copii să nu mai pună în maşină a cincea găletuşă cu pietre şi scoici, din pricina lipsei de spaţiu, dar jumătatea sa îi zice că nu-i problemă, le ţinem la picioare! Din motive mici apar certurile mari, iar certurile mari sunt rareori cheia unei relaţii armonioase.

Pentru că toate aceste argumente de mai sus pot fi în mod clar evitate, gestionate cu bine şi chiar transformate în experienţe agreabile, vă sfătuim să plecaţi relaxaţi în vacanţă, să vă gândiţi că fiecare membru al familiei ar trebui să se relaxeze şi să vă bucuraţi de faptul că sunteţi împreună. Procedând aşa, sunt toate şansele ca sejurul să fie o bucurie pentru toată lumea, iar vouă să vi se pară că sunteţi aproape într-o nouă lună de miere. Ceea ce ar fi grozav, nu?

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()