Ce tipuri de cupluri sunt predestinate să divorțeze

Adriana Moscu
cupluri sortite sa divorteze totul despre mame

Unele cupluri sunt făcute să rămână împreună până la final, însă în cazul altora, se vede de la o poștă că sunt sortite eșecului. Psihologii au analizat o serie de cupluri predestinate să divorțeze. Află care sunt acestea.

Mi s-a întâmplat adesea să privesc un cuplu din exterior și să cad pe gânduri. Sunt tineri, frumoși, sănătoși, cu joburi și buget stabile. Și totuși, sunt precum apa și uleiul. Se aprind din orice și din nimic, mereu puși pe harță, mereu căutând noi motive de ciondăneală. Exact ca mine, și specialiștii au vrut să afle de ce unele cupluri reușesc să treacă peste provocările vieții, în timp ce altele eșuează lamentabil. Așa au ajuns să depisteze o serie de tipare care prevestesc aproape sigur destrămarea unui cuplu. Iată care sunt acestea.

Cuplurile în care gradul de implicare diferă 

Faza cu iubirea necondiționată mi s-a părut întotdeauna puțin forțată. OK, nu sunt de acord să las toate greutățile pe umerii partenerului, nici să aștept de la el să mă completeze că, altfel, nu pot funcționa. Dar dacă ofer iubire și respect, mă aștept să le primesc cu aceeași intensitate. Am încercat să-mi iubesc partenerul “no matter what”, indiferent de cât de puțin se implica, și am sfârșit de fiecare dată înotând într-o mare de frustrări din care nu am putut scăpa decât fugind cât mai departe. “Dacă ești mereu cel care investește mai mult din punct de vedere emoțional într-o relație, vei începe să ai resentimente”, explică psihoterapeutul Kristin Davin pentru HuffPost.

Un articol util atunci când se produce inevitabilul: Cum să rămâi un părinte bun după divorţ

Cuplurile care vor să fie totul perfect

Basmele de pe vremea copilăriei noastre ne-au învățat greșit că trebuie să fim mereu în căutarea lui Mr. Perfect – și blond, și frumos, și tânăr, și bun, și cu sănătatea de fier, și cu palat în vârful dealului. Ei, bine, Mr. Perfect nu există, cum nu există nici Miss Perfect. E normal să ne dorim tot ce e mai bun pentru noi, dar perfecțiunea nu există. În schimb, există o chimie între un bărbat și o femeie, dincolo de orice standarde superficiale. Ca să funcționeze, un cuplu trebuie să aibă aceeași scară de valori, să împărtășească aceleași nevoi și gusturi, crede și Virginia Gilbert, un terapeut din Los Angeles specializat în problemele familiei.

Cuplurile care nu țin cont de nicio regulă

Acest tip de cuplu se află la polul opus față de cel dinaintea lui. Dar, din păcate, tot în pragul divorțului ajunge. Sunt cuplurile care, oricât de evidente ar fi diferențele dintre ei, o țin una și bună că se potrivesc de minune. Din orgoliu sau din teama de eșec ori de singurătate, un cuplu poate să continue să-și distrugă viața reciproc ani buni de zile. “De exemplu, un cuplu în care ea își dorește copii și el nu, și niciunul dintre ei nu e de acord să renunțe la opinia sa, nu ar trebui să se căsătorească niciodată”, e de părere Marcia naomi Berger, psihoterapeut și autorul cărții “Marriage Meetings for Lasting Love”.

Despre cuplurile în care fiecare are alte priorități puteți citi mai multe aici: Eu vreau copii, el vrea să copilărească. Ce facem?

Cuplurile care se autosabotează

Ea îl înșală cu cel mai bun prieten al lui, pentru că el a avut o relație cu o colegă de muncă. Sau el refuză să meargă la masă, la părinții ei, pentru că ea nu și-a dorit într-o zi să-i cunoască familia, astfel încât au trecut deja trei ani și niciunul nu a făcut cunoștință cu familia celuilalt. “Acest joc de-a șoarecele și pisica va continua până când unul dintre ei se va plcitisi, va lăsa argumentele copilărești în urmă și-o va porni de unul singur, pe drumul său”, atenționează Marina Sbrochi, autorea cărții “Stop Looking for a Husband: Find the Love of Your Life” (n. red.: “Nu-ți mai căuta un soț, descoperă-ți iubirea vieții”).

Cuplurile care se înțeleg doar pe orizontală

Sexul este un ingredient de bază într-o relație care se vrea funcțională, dar, treptat, o spun toți psihologii, pasiunea scade în intensitate și lasă loc altor sentimente, mai puternice și mai de durată: prietenia, hobby-urile comune, plăcerea de a comunica. Cu alte cuvinte trebuie să fiți compatibili pe toate planurile, nu doar în pat.

Cuplurile cu diferență mare de vârstă

Marea majoritate a oamenilor ar trebui să se gândească de două ori înainte să se căsătorească cu o persoană care are dublul vârstei sale. Fie că persoana mai matură este el sau, dimpotrivă, ea. La un moment dat , în viață, cu toții suntem atrași de o persoană mai în vârstă, mai experimentatată și mai stabilă emoțional decât noi. Însă când vom ajunge la rândul nostru în acea etapă a vieții, nu vom mai simți nevoia să ne bazăm pe experiența de viață a celuilalt. Pe de altă parte, nici partenerul nostru nu va mai fi disponibil să repete o etapă de viață prin care a trecut deja. Cu excepția cazurilor în care voi doi chiar sunteți suflete-pereche, un bărbat și o femeie nu ar trebui să se căsătorească dacă nu sunt în etape ale vieții similare, spun specialiștii.

Cuplurile narcisiste

Într-un cuplu, nu este vorba doar despre tine, ci despre amândoi. Într-un cuplu nu te poți pune pe tine pe primul plan, cel puțin nu întotdeauna. Părerea mea este că nici măcar nu te-ai simți bine procedând astfel. Doar dacă nu ești, într-adevăr, o narcisistă incurabilă. Ești într-un cuplu pentru că îți e mai bine în doi decât de una singură. Dacă nu gândești așa, nu e cazul să te legi la cap. Nu e nimic rău în a fi sinură, dacă asta e ceea ce îți dorești. Însă, amintește-ți: singurătatea în doi poate durea mai mult decât cea clasică. Pentru că au de suferit mai multe persoane.

Cuplurile care refuză să vorbească despre finanțe

Pentru fiecare dintre noi, confortul financiar înseamnă altceva. Pentru tine, el poate să însemne un cămin primitor și o masă îmbelșugată, pe când, pentru el, să aibă cele mai noi gadgeturi sau să facă minimum două excursii pe an în țări străine. E foarte important să nu neglijați aspectul financiar, mai ales că prioritățile se schimbă atunci când întemeiați o familie: cine și cât va munci, ce se întâmplă dacă unul din părinți vrea să renunțe la job pentru a se dedica celor mici, ce obiective financiare vă doriți să bifați în următorii ani. Din păcate, de prea multe ori, cuplurile divorțează din motive care țin de gestionarea finanțelor.

Cuplurile toxice

Sunt acelea care pretind că se urăsc, dar că nu pot trăi unul fără celălalt. Sau că, dimpotrivă, se iubesc, dar împreună își fac viața un coșmar (în modelul din urmă m-am regăsit și eu; am divorțat și pentru a putea să-i păstrez o amintire frumoasă și să-i pot fi recunoscătoare pentru toate momentele în care am evoluat și am descoperit lumea alături de el).

Un alt exemplu: am avut o prietenă care s-a relocat cu serviciul din București, în Cluj, pentru a scăpa de iubit. După vreun an de la mutare, mă suna să-mi spună că iubitul său își caută acum de lucru în Cluj. Nu știam dacă să râd sau să plâng! Până la urmă, cei doi s-au maturizat și-au văzut de viața lor – desigur, separat!

“Sunt relații alimentate de dramă, certuri repetate, aventuri extraconjugale, împăcări pasionale în dormitor”, spune  psihologul Virginia Gilbert. “De obicei, aceste persoane au nevoie de atenție, și tind să ignore nepotrivirile fundamentale dintre ei, tocmai pentru că sunt dependenți de ritmul unei vieți tumultoase, teatrale”, mai spune psihologul.

Tu te-ai regăsit vreodată în descrierea vreunuia din cuplurile de mai sus? Cum ai depășit incompatibilitățile? Ce soluții ai găsit pentru a ieși din impasul sentimental?

Citiți și acest text despre divorț, scris cu sinceritate și durere: Divorțați de dragul copiilor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa