Ce surprize îți rezervă rolul de părinte vitreg

TOTUL DESPRE MAME
părinți vitregi

Creșterea copiilor este, în sine, o muncă destul de grea, iar când ești părinte vitreg situația devine și mai dificilă. Iată mai jos câteva lucruri pe care să le iei în considerare dacă urmează să devii părinte vitreg.

A fi părinte vitreg – testul suprem al stimei de sine

Nimeni nu îți spune că a fi părinte vitreg îți supune stima de sine unui test suprem. Copiii te ignoră, indiferent cât de frumos te comporți cu ei.

Majoritatea deciziilor din viața ta sunt dictate de un fost soț (o fostă soție) și societatea te etichetează automat, ca fiind un spărgător de căsnicii (chiar dacă ți-ai întâlnit partenerul de viață la câțiva ani după separarea lui) – cum ar putea această situație să nu-ți zdruncine stima de sine?

Mai multe informații despre ce simt copiii când părinții lor se despart găsești și aici.

Fostul partener și noua familie

Nimeni nu spune cât de mult îți poate afecta fostul partener relația și noua familie, prin ceea ce el sau ea face sau nu face. Oricât de bună și deschisă este relația cu noul partener, atâta timp cât în familie există și un copil dintr-o relație anterioară va exista și o relație cu un fost partener, părintele copilului.

Părinți vitregi – copii vitregi

Îți pot spune că a fi părinte nu vine instinctiv. Am crezut că instinctele materne apar ca o reacție înnăscută la apariția copiilor vitregi. Ei bine, nu. Chiar nu ai habar ce e de făcut ca părinte.

Adevărul este că nu trebuie să-ți iubești copiii vitregi. Dintre toate sfaturile primite de către părinții vitregi, „iubește-i ca și cum ar fi ai tăi” este cel mai nepotrivit! A te îndrăgosti de cineva nu îți garantează, în mod automat, că îi vei iubi și copiii și nici nu este o condiție pentru a avea o relație de familie fericită și de succes cu un părinte vitreg. Ca părinte vitreg, străduiește-te să acționezi cu blândețe, practicând amabilitatea și respectul. Iar dacă apare și iubirea? Consider-o bonus!

Și pregătește-te ca, indiferent cu cât timp înainte s-au despărțit părinții lor, copiii să dea, în continuare, vina pe tine pentru faptul că părinții lor nu sunt împreună.

Și orice ai face nu uita că un copil, oricât de bună este relația lui cu tine, este posibil să tânjească după momentele când părinții lui erau împreună.

Părinte vitreg sau prieten

Cât de greu este să echilibrezi cerințele rolului tău? Ești un personaj în fața căruia copiii tăi vitregi se simt în siguranță să vorbească deschis, cu privire la sentimentele pe care le au și despre care nu pot vorbi cu părinții lor. La început, e emoționant și simți că „Da, în sfârșit au încredere în mine!”, dar apoi descoperi că acest lucru poate fi un mare minus. Încerci să fi genul de părinte cool. Să te descurci pe cont propriu și să păstrezi ceea ce-ți spun pentru tine. Te gândești că dacă spui tatălui sau mamei copiilor atunci ei se vor simți ca și cum i-ai trădat.

Tot ce au nevoie copiii tăi vitregi este un prieten, nu un părinte înlocuitor. Mai exact, un adult în care pot avea încredere, dar care nu își proiectează nevoile asupra lor.

Va fi uimitor să realizezi faptul că ești iubit de copiii tăi vitregi pentru simplul motiv că ești așa cum ești. Nu pentru că le-ai dat naștere. Doar pentru că tu ești tu!

Părinte vitreg – frate vitreg

E o vorbă care zice ”copiii mei și copiii tăi îl bat pe copilul nostru”. Așa că pregătește-te să ai un sentiment uimitor când copiii tăi vitregi îl acceptă în totalitate pe noul lor frățior ca fiind un frate cu drepturi de pline.

Dacă ai răbdare cu ei, dacă te porți cu blândețe și respect încet încet aceste lucruri se vor întampla de la sine.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa