Cine (nu) vrea o relaţie fericită pe termen lung?

Raluca Dumitrică
relatie-fericita-totul-despre-mame

O veste bună şi înduioşătoare în acelaşi timp mi-a tot trecut prin faţa ochilor săptămâna trecută: venerabilul actor Kirk Douglas, o legendă a cinematografiei mondiale şi tatăl actorului Michael Douglas, a împlinit 100 de ani. Pe lângă această informaţie demnă de interes şi de aplauze, mai ales că domnul este cât se poate de lucid, cu simţul umorului încă prezent şi cu o poftă de viaţă impresionantă pentru cineva care a marcat centenarul, un alt aspect trebuie menţionat negreşit. Kirk este căsătorit de 62 de ani cu Anne, ce azi are și ea 97 de ani și despre care a declarat în urmă cu doi ani că este, în continuare, femeia vieţii lui. Cu alte cuvinte, Kirk ne-a făcut pe toți să credem că da, poate oricine să aibă o relaţie fericită pe termen lung.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici.

kirk-douglas-si-anne-budyens

Deşi este foarte posibil ca şi relaţia lor să fi fost presărată cu provocări şi obstacole de toate felurile, faptul că au reuşit să le depășească şi să ajungă până la acest număr respectabil de ani de convieţuire în cuplu ne arată că nimic nu e imposibil la capitolul „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Iar asta nu e tot. Lor li se adaugă nu numai alte cupluri celebre căsătorite de zeci de ani, (Tom Hanks și Rita Wilson, Meryl Streep și Don Gummer, Michael Caine si Shakira Baksh, Denzel și Pauletta Washington), cât şi exemple din apropierea noastră, mai pământeşti, în care cei doi parteneri sunt de o veşnicie împreună şi încă se iubesc. Nu mai vorbim despre exemplele de cupluri trainice şi fericite, care circulă zilnic în social media şi care ne fac să lăcrimăm aparent inexplicabil la birou, când prindem un moment de răgaz în faţa calculatorului.

Să nu negam, însă, că suntem puțin invidioși pe cei de mai sus și că ne-am dori o relație fericită de cuplu și senzațional de trainică. Dar ce anume trebuie făcut, astfel încât fericirea conjugală să dăinuie?

E greu, dar nu imposibil să ai o relaţie fericită

Păi, între cei doi trebuie să existe un strat gros de iubire sinceră şi dezinteresată, peste care să se aşeze, pojghiţă peste pojghiţă, alte componente importante şi necesare pentru perpetuarea fericirii. Încrederea, comunicarea, răbdarea, toleranţa, fidelitatea, empatia, asumarea unui drum comun, aderarea la un set de valori similare, înțelegerea nevoilor celuilalt şi din nou comunicarea, toate sunt cheia pentru o relaţie fericită. Lor li se adaugă disponibilitatea permanentă de a învăţa,  astfel încât relaţia să crească în urma cunoştinţelor dobândite, iar fiecare dintre cei doi parteneri implicaţi să poată, la rândul său, evolua individual.

Surprizele fac foarte bine

Dacă la toate cele de mai sus se adaugă surprize care condimentează relaţia, o escapadă (sau mai multe) fără copii, discuţii prelungite în noapte, obligatoriu însoţite de un pahar de vin şi o tuşă de parfum, un hobby practicat în tandem, dar şi timp petrecut individual, cu propria persoană, ca fiecare dintre cei doi să mai aibă prilejul de introspecţie şi reflecţie, atunci drumul spre fericirea de lungă durata începe să se contureze. Totul e ca dorința de a vrea ca fericirea să fie prinsă de un picior și păstrată strâns în sânul cuplului să existe. Și, uite așa, o să ne trezim și noi în analele cuplurilor trainice, unde, din câte se vede în familia Douglas, nu-i rău deloc să fii.

Mai multe despre o relaţie fericită de cuplu și despre cum poate fi ea obținută vei afla în curând, la webinar-ul PENTRU NOI DOI, susținut de Domnica Petrovai. Înscrie-te și tu aici!

Foto: express.co.uk.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa