Căsnicia părinților, un model pentru copii

Ramona Dinescu
casnicia

Dezvoltarea armonioasă a copiilor depinde de foarte mulți factori, iar un rol incredibil de important îl joacă modelul părinților. Căsnicia părinților va constitui modelul de urmat sau de evitat al viitorilor adulți.

Copiii mei sunt foarte mici deocamdată, însă psihologii susțin că modelul pe care noi ca părinți îl oferim în cuplu se întipărește în mintea celor mici încă de dinainte ca ei să înceapă să verbalizeze.

Un mic exemplu ar fi că eu și soțul meu gătim împreună cina în fiecare seară și am observat, într-o bună zi, când băiatul meu cel mare se juca cu o prietenă de-ale lui asumându-și rolul de părinți ai copilului mai mic, faptul că se implica în pregătirea mesei, la fel cum face și tatăl lui. Fetița a fost uimită și îl trimitea la ”serviciu” în timp ce ea pregătea cina, însă el susținea cu tărie că și tatăl trebuie să pregătească masa.

Ceea ce copiii văd în familie cu siguranță vor aplica și în viața lor de adulți.

Căsnicia părinților mei – modelul meu de evitat

Am o mulțime de amintiri din copilărie cu părinții mei și, făcând o analiză, am realizat că am cernut toate informațiile și am păstrat ce mi-a plăcut și am evitat cât am putut ce mă irita atunci și probabil m-ar irita oricând.

Amintirile plăcute din familia mea sunt doar cele legate de vacanțe, de acele momente în care plecam toți cu mașina te miri pe unde. Asta am încercat să păstrez și mă străduiesc continuu să le ofer copiilor măcar două-trei vacanțe pe an, așa cum făceau și părinții mei.

În rest, aproape că am coșmaruri legate de relația lor de cuplu, iar, atunci când mi-am ales partenerul de viață, am căutat să fie cât mai diferit de tatăl meu.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici  https://goo.gl/shL9hf

Tatăl meu țipa aproape în permanență, nu ajuta nicio secundă la treburile legate de gospodărie sau creșterea copiilor și nici nu era un partener de discuție. Nu-mi amintesc nici măcar un moment de tandrețe între părinții mei, la fel cum nu-mi amintesc ca eu sau mama să fi primit vreun cadou surpriză de zilele noastre de naștere. Chiar și acele vacanțe începeau bine cu entuziasmul plecării în fiecare dintre noi și în numai câteva ore dispărea toată magia pentru că tata începea să țipe din te miri ce. Nu ne lovea niciodată, însă eram cumva terorizați de prezența lui mult prea autoritară.

Căsnicia mea, modelul copiilor mei

Terorizată de amintirile din copilărie, am încercat ca toate certurile și neînțelegerile să le ținem cât mai departe de ochii copiilor. Există certuri între noi, însă sunt cu volumul pe ”mute” și am ajuns să ne contrazicem mai mult din priviri.

De multe ori poate nu avem chef de gesturi de tandrețe și afecțiune, însă, când sunt copiii pe lângă noi, le facem aproape automat. ”Mami și tati se iubesc și arată lucrul acesta, pentru că așa se întâmplă într-o familie”.

De la bun început am încercat să-l implic pe soțul meu în toate activitățile casei. Nu mai este ca pe vremuri când bărbații mergeau la vânătoare, iar femeile aveau grijă de casă și de copii. În familiile moderne, ambii părinți au job și, prin urmare, și treburile casei se împart. Iar atunci când se împart, îi includ și pe cei mici. Ori de câte ori avem ocazia, gătim toți patru, facem curățenie toți patru, indiferent de timpul necesar și indiferent de faptul că trebuie să muncesc suplimentar în urma celor mici. Cu timpul se vor perfecționa și le vor ieși lucrurile mai bine.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici  https://goo.gl/shL9hf

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa