Cum să ții problemele și stresul departe de viața de familie

Raluca Dumitrică
Cum sa nu lași stresul să îți strice viața / Totul despre mame

Cum sa nu lași stresul să îți strice viața / Totul despre mameSoluții pentru a lăsa problemele la ușă

Cu toţii avem probleme personale şi mulţi dintre noi răbufnesc din pricina lor fix în faţa partenerului şi a copiilor, care nu au nicio vină pentru situaţiile prin care trecem. Probleme la birou, probleme cu maşina, probleme cu cea mai bună prietenă. Iată câteva sugestii de manevrare a acestor probleme, astfel încât să nu afecteze viaţa de cuplu şi pe cea de familie!

7 soluţii prin care problemele personale să stea departe de armonia din familie

Oricât de multă preocupare ne-ar aduce, problemele pot să nu ne afecteze viaţa de cuplu şi de familie, atâta timp cât le ţinem la depărtare cu ajutorul unor soluţii uşor de pus în practică. Iată care sunt acestea!

1. Uită de probleme în preajma celor dragi

Cele mai multe probleme decurg din activitatea profesională. Fie că e vorba de un proiect care necesită toată atenţia şi timpul tău, fie că vorbim de un program de muncă dificil şi îndelungat, un mediu deloc prietenos de lucru sau nişte şefi şi nişte colegi deloc rupţi din rai, toate pot fi suficient de apăsătoare încât să-ţi provoace diferite probleme. Probleme poţi avea şi cu defectarea gadgetului tău indispensabil, cu cea mai bună prietenă sau cu soacra, de ce nu. Asta nu înseamnă, însă, că partenerul şi copiii sunt sacul de box asupra căruia tu trebuie să-ţi descarci nervii. Ca să nu ajungi să le reproşezi lor nemulţumirile pe care le ai, încearcă să laşi tot ce te întristează la uşa de la intrare în casă, să te bucuri de prezenţa celor dragi şi să faci mai multe activităţi împreună cu ei, care te vor impiedica să-ţi umpli gândurile numai cu probleme.

2. Comunică

Tăcerea nu e o soluţie. Dacă te îngrijorează la maxim că repararea maşinii costă jumătate din banii de concediu, spre exemplu, nu e un motiv să ţii totul pentru tine şi să nu-i spui nimic partenerului. S-ar putea să ai o surpriză dacă alegi să vorbeşti: jumătatea ta poate veni cu idei şi soluţii noi, care pot rezolva parţial sau chiar total problema cu care te confrunţi.

3. Solicită ajutorul familiei

Sunt situaţii în care problemele te copleşesc, pur şi simplu, chiar dacă e vorba de probleme despre a căror rezolvare crezi că stă numai în mâinile tale. În cazul în care eşti o persoană orgolioasă, care nu vrea să lase să se vadă că suferă şi nici că nu se poate descurca singură, îţi va fi cu atât mai greu să depăşeşti momentul trist. De aceea, lasă mândria la o parte şi acceptă să fii ajutată, în orice formă ar veni acest ajutor. Vei vedea că îţi va fi mult mai simplu să treci peste problemele pe care le ai.

4. Implică-te într-o activitate relaxantă

Poate că problemele n-au nicio şansă să fie rezolvate în viitorul apropiat, dar ele se pot ameliora prin practicarea unei activităţi relaxante, care să-ţi aducă o stare de bine necesară surmontării lor. Aici includem activitatea fizică susţinută care face minuni pentru trup şi pentru minte (înotul, mersul la sală, patinajul, joggingul), înscrierea într-un club de citit, un abonament la masaj de relaxare, un curs de gătit, croitorie sau orice altceva îţi face plăcere şi care îţi dă forţa necesară să rezolvi problemele.

5. Ia o pauză

Când simţi că eşti cu nervii întinşi la maxim din pricina apăsătoarelor probleme, fă o pauză! Este o soluţie indicată pentru că în timpul în care pui pe lista de aşteptare tot ce te frământă ai timp să meditezi la ce anume te-a adus în situaţia respectivă, de cât timp durează problemele şi cine este adevăratul vinovat pentru ele.

6. Fă o listă de priorităţi

Din pricina problemelor în care te-ai scufundat ai uitat să vezi esenţialul. Poate că nu ele sunt cel mai important lucru din viaţa ta şi poate că eşti atât de preocupată de existenţa şi de soluţionarea lor, încât ţi-ai creat singură şi alte probleme pe lângă. Aşază lucrurile pe o listă de priorităţi, astfel încă să îi acorzi fiecărui aspect în parte atenţia cuvenită, fără a destabiliza alte capitole din viaţa ta.

7. Cere ajutor specializat

Nu e nicio ruşine să mergi la psiholog pentru a cere ajutor atunci când vezi că problemele te sufocă, iar oamenii cei mai importanţi din viaţa ta suferă din pricina asta. S-ar putea ca o singură vizită să fie suficientă pentru a te reculege, dar e posibil că specialistul să te cheme de câteva ori la el, în cazul în care problemele necesită o atenţie aparte. În niciunul dintre aceste cazuri nu trebuie să te panichezi, ci, dimpotrivă, să vezi ajutorul dat ca pe o şansă de a reveni în cursa unei vieţii liniştite şi mult mai frumoase.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa