Ce fac cuplurile sănătoase în situaţii de stres?

Domnica Petrovai
domnica-petrovai-totul-despre-mame

Nu există viață fără stres, dar depinde de noi să ne protejăm cuplul în situațiile stresante!

Fiecare cuplu se confruntă în existența lui cu multe momente stresante. Poate fi vorba de pierderea locului de muncă, dificultăți financiare, probleme de sănătate, dificultăți în carieră, un conflict cu un coleg sau de dificultăți cu care se confruntă copiii – probleme de concentrare la școală, frica de agresivitate a colegilor, teama de eșec etc. Toate acestea afectează cuplul, a cărui sănătate depinde de modul în care funcționăm în momente grele. Domnica Petrovai detaliază:

Ce am observat că fac cuplurile fericite și de lungă durată este susținut și de ceea ce ne spune știința relațiilor: un cuplu sănătos are o rutină de grijă a relației indiferent de ce se întâmpla în viața celor doi parteneri. Aceștia nu renunță la această rutină, oricât de greu le-ar fi. Cafeaua de dimineață împreună, plimbarea de sâmbătă, momentele zilnice scurte în care vorbim despre noi, despre ce am făcut în timpul zilei, cum ne-am simțit, ce temeri sau îngrijorări avem.

Dacă vrei să-ți îmbunătățești relația cu partenerul, participă şi tu la webinarul live pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susţine în luna septembrie!

Grija față de cuplu și de relația noastră ne ajută să ne păstrăm un sentiment de securitate și siguranță, în ciuda dificultăților cu care ne confruntăm. Ceva din viața noastră de cuplu, de zi cu zi, se păstrează chiar dacă nu putem acum să avem cine romantice sau vacanțe exotice.avem nevoie de un timp al nostru, numai pentru noi. Avem nevoie de un timp al nostru, numai pentru noi, ca să rămânem apropiați în ciuda greutăților și să fim uniți „la bine și la rău”.

Cei doi parteneri au nevoie de apropiere

Reacționăm diferit la stres. Unii dintre noi caută și mai mult apropierea, au nevoie să vorbească mai mult sau să petreacă timp cu partenerul. Aceste nevoi se observă adesea la femei sau, mai corect, la aceia dintre noi care au un creier așa-numit „feminin”.

Alții au nevoie de spațiu, de distanță – observăm acest lucru adesea la bărbați sau la cei cu un creier „masculin”. Oricât ar fi de disputate, diferențele de gen sunt esențiale și vizibile în situații de stres. Ce au însă nevoie ambii parteneri este să își negocieze un timp, o rutină, de apropiere și împărtășire, chiar dacă pentru unul dintre parteneri este mai dificil. De obicei, cel pentru care este mai dificil este acela care are nevoie să învețe și să exerseze ascultarea celuilalt. De asemenea, și cel care are nevoie de multă apropiere trebuie să învețe să îi dea spațiu partenerului.

Uneori avem nevoie să ne depășim propriile rezistențe pentru confortul personal, nu imediat, și al relației. Cel care este obișnuit cu evitarea trebuie să învețe să stea acolo lângă tine, să fie prezent și să inițieze apropiere emoțională, cel care de obicei face multe pentru relație, are multe inițiative, trebuie să fie atent la propriile nevoi („am nevoie ca partenerul meu să aibă inițiative, să facă lucruri pentru relație”) și să evolueze în ritmul partenerului.

Este esențial să gestionăm sănătos momentele grele

Poate fi frustrant pentru ambii parteneri, însă merită efortul. Ce trăim în momentele liniștite ale relației ar trebui folosit în momentele mai dificile și stresante, pentru a ne apropia, în loc să ne distanțăm. Multe cupluri se destramă în situații de stres, pentru că cei doi parteneri nu aveau exercițiul gestionării sănătoase a momentelor grele. Acesta este și motivul pentru care multe cupluri spun că relația lor s-a „stricat” de când au copil: „Nu ne mai înțelegem, gândim așa de diferit despre copil, iar timp pentru noi nu mai avem de mult!”

Aveți grijă de voi și de relația voastră!

Webinar

Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 8 septembrie, începând cu ora 15:00, un masterclass online, intitulat PENTRU NOI DOI. Dacă faci și tu parte dintre cuplurile preocupate de construirea unor relaţii fericite, fără resentimente, fără certuri, dureri şi reproşuri, atunci te așteptăm pe 8 septembrie să afli de la Domnica de ce uneori partenerii se rănesc unul pe celălalt, de ce devin uneori indiferenţi şi reci, dar şi dacă sunt într-o „luptă pentru putere”! Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa