Goana după vinovaţi în relaţiile de cuplu care nu mai merg

relatiile-de-cuplu-totul-despre-mame

Când eram eu micuţă şi se mai întâmpla să mă nimeresc în preajma unor discuţii de adulţi, auzeam invariabil despre poveşti de iubire terminate prost. Cei doi se despărțeau, nu-şi mai vorbeau deloc, dacă se mai întâlneau în cine ştie ce împrejurări, iar ce fusese cândva frumos între ei se volatilizase ca un abur stingher. Eu nu înţelegeam prea multe din tot ce se spunea, dar ţin minte că auzeam vorbindu-se despre vinovații din relaţiile de cuplu care nu mai funcționau.

Acum știu clar că niciun cuplu nu seamănă cu altul și că poveștile lor sunt la fel de diferite precum sunt și ei. Există, totuşi, în ceea ce privește relaţiile de cuplu care nu mai funcţionează, anumite caracteristici specifice, iar învinovățirea partenerului pentru problemele care există în cuplu este doar una dintre ele. Aceasta învinovățire este o metodă prin care acuzatorul încearcă să facă faţă situaţiilor neplăcute din relaţie, iar vina nu acoperă doar o anumită latură a cuplului, ci merge mai departe: partenerul este învinovăţit pentru nefericirea pe care o simte celălalt, pentru faptul că relaţiile lui cu ceilalţi oameni se deteriorează, pentru că a devenit un alt om, care se comportă, gândeşte şi vorbeşte diferit.

Dacă simți că învinovățirea face parte din relația voastră, vino şi tu la webinarul live pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susţine în luna septembrie, și vei găsi ajutor!

Adesea, învinovățirea partenerului este scutul personal

Aruncarea pisicii în curtea vecinului nu înseamnă altceva decât protejarea ta şi că-i faci pe alţii să fie responsabili când lucrurile merg prost. Iar, cu cât este o persoană mai nesigură pe ea, cu atât va tinde să îl învinovăţească pe partener pentru problemele pe care le are. Această învinovăţire poate fi şi singura metodă pe care partenerul o ştie pentru a gestiona problemele. De remarcat că atunci când învinovăţirea încetează, nu înseamnă că lucrurile sunt pe făgaşul cel bun. Cel care arată cu degetul poate să se îndrepte spre alte forme de a face faţă încercărilor din cuplu, precum depresia, furia sau dependenţa de alcool.

Un lucru pozitiv din această aruncare a vinei pe partener poate fi şi faptul că acuzatorul ştie că există probleme. Potrivit Psychologies.com, o persoană care acuză nu va mai face lucrul acesta în momentul în care nu-i mai pasă de relaţie. Şi, deşi celălalt poate să creadă că partenerul a evoluat şi ceva s-a schimbat în bine la el, de fapt acesta a renunţat să mai fie implicat în relaţie, iar ceea ce urmează este fie separarea, fie divorţul.

Învinovățirea partenerului, formă de abuz emoţional în relaţiile de cuplu

Nu trebuie ignorat nici faptul ca învinovățirea este o cale sigură spre eşec personal. Nu se poate vorbi despre iubire atunci când îţi permiţi să fii victima cuiva. Iar oamenii care aduc acuze peste acuze celor de lângă ei nu sunt deloc capabili să îşi dea seama (sau să se poată obişnui cu ideea) că vina este a lor.

De asemenea, trebuie spus și că învinovăţirea partenerului este o formă de abuz emoţional. Din fericire, există câteva soluţii prin care poţi să ieşi din impas şi să îţi redresezi relaţia. Pe lista acestora se numără asumarea responsabilității faptelor, gândurilor, cuvintelor şi reacţiilor tale, comunicarea permanentă cu partenerul sau asumarea sentimentelor personale. Mai multe despre ce poţi să faci ca să ieşi din capcana învinovăţirii şi ca să eviţi deteriorarea iremediabilă a relaţiei de cuplu poţi afla și la masterclass-ul online susţinut de Domnica Petrovai.

Webinar

Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 8 septembrie, începând cu ora 15:00, un masterclass online, intitulat PENTRU NOI DOI. Dacă faci și tu parte dintre cuplurile preocupate de construirea unor relaţii fericite, fără resentimente, fără certuri, dureri şi reproşuri, atunci te așteptăm pe 8 septembrie să afli de la Domnica de ce uneori partenerii se rănesc unul pe celălalt, de ce devin uneori indiferenţi şi reci, dar şi dacă sunt într-o „luptă pentru putere”! Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre relaţiile de cuplu care nu mai merg, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()