Importanța modelului masculin în viaţa copiilor

Roxana Ristache
implicarea tatălui în viața copiilor

În ultimii ani, tăticii au devenit din ce în ce mai implicaţi în viaţa copiilor, ei contribuind activ la creşterea şi educarea propriilor copii. Inclusiv legislaţia îi încurajează în acest sens, prin dreptul recunoscut bărbaţilor de a beneficia şi ei de concediul pentru creşterea copilului. Cât de important este un model masculin în viaţa copiilor? Tatăl este mai important pentru băieţi sau pentru fete? Ce poate face o mamă care îşi creşte singură copilul pentru a suplini absenţa tatălui? Vei găsi răspunsul la toate aceste întrebări în cele ce urmează.

Avantajele prezenţei tatălui în viaţa copiilor

Din ce în ce mai multe cercetări evidenţiază rolul pozitiv pe care îl are un tată prezent asupra dezvoltării copiilor săi. Micuţii care beneficiază de taţi implicaţi în viaţa lor sunt mai inteligenţi decât copiii ai căror taţi sunt absenţi. De asemenea, acestor copii le place mai mult şcoala şi iau parte la mai multe activităţi extracurriculare comparativ cu aceia ai căror taţi nu se implică în creşterea lor. O serie de studii au arătat că un tată implicat are un impact pozitiv inclusiv asupra bebeluşului. Astfel, într-o discuţie cu un copil mic, s-a observat că tatăl pune mai multe întrebări, ceea ce îl ajută pe copil să înveţe responsabilitatea în comunicare.

Citește cartea ”Când părinții se despart. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin procesul de separare” de Penelope Leach, disponibilă acum AICI.

Prezenţa activă a tatălui în viaţa copilului face ca acesta din urmă să aibă mai puţine probleme comportamentale şi emoţionale. Copiii crescuţi de taţi implicaţi sunt mai curioşi şi ştiu să gestioneze mai bine interacţiunile cu persoanele necunoscute.  Totodată, manifestă mai puţină agresiune, se implică în mai puţine conflicte şi sunt mai generoşi.

Taţii ajută la dezvoltarea abilităţilor sociale ale copiilor şi îi ajută să facă faţă mai bine stresului şi frustrării. Copiii cu taţi implicaţi prezintă un risc mai scăzut de depresie, manifestă mai puţină teamă şi vinovăţie, impulsivitate scăzută şi au stimă de sine crescută. E destul de evident că un tată implicat contruibuie la starea de bine a copilului lui pe termen lung.

Cum îi ajută pe băieţi un model masculin

Tatăl poate fi un model pozitiv pentru băiat şi îl poate ajuta să îşi asume mai bine identitatea de gen, adică masculinitatea, dar şi să fie mai conştient de propriile emoţii şi trăiri.

În plus, tatăl oferă un model băiatului şi prin felul în care îşi tratează soţia. Cercetările au arătat că băieţii ai căror taţi îşi respectau soţiile au manifestat agresivitate mai scăzută faţă de femei atunci când au devenit ei însişi bărbaţi.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au observat că băieţii care au taţi implicaţi au mai puţine probleme cu poliţia atunci când devin adulţi.

Cum le ajută pe fete un model masculin

Comportamentul tatălui faţă de soţie are un impact şi asupra fetelor. Odată ajunse la vârste adulte, fetele ai căror taţi şi-au respectat soţia au refuzat să rămână în relaţii violente sau nesănătoase cu bărbaţii.

Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt susţin că fetele care au o relaţie apropiată cu taţii lor în primii cinci ani de viaţă ating pubertatea mai târziu. De asemenea, tot taţii sunt cei care contribuie la sănătatea mentală a fetelor, la încrederea şi independeţa lor, precum şi la  adoptarea unui stil asertiv de comunicare.

Cât de mult este afectat un copil de absenţa tatălui

Copiii care sunt crescuţi fără tată ajung, ca adulţi, să  fie mai săraci decât cei crescuţi de ambii părinţi. Un studiu din 2011 a arătat că 44% dintre persoanele provenite din familii monoparentale aveau o situaţie economică şi financiară precară, în timp ce doar 12% dintre cei crescuţi de ambii părinţi erau săraci.

De asemenea, în absenţa tatălui, creşte riscul ca micuţii să fie neglijaţi sau abuzaţi. Au rezultate şcolare slabe şi prezintă un risc de două ori mai mare de suicid. Sunt, de asemenea, predispuşi la consum de droguri şi alcool. O altă cercetare a arătat că în absenţa tatălui, copiii sunt predispuşi la obezitate mult mai mult decât cei care sunt crescuţi de ambii părinţi.

Pentru fete, absenţa figurii paterne este corelată cu un risc crescut de abandon şcolar, căsătorie timpurie şi sarcină în perioada adolescenţei.

Cum este relaţia ta în prezent?

Pentru băieţi, absenţa tatălui poate duce la o dependenţă excesivă faţă de mamă, lipsa limitelor şi creşterea sentimentuliui de nesiguranţă.

În absenţa tatălui, copiii sunt tentaţi să îşi găsescă singuri modele masculine. Copii se vor ataşa de un profesor, un antrenor sau un educator. În acelaşi timp, în cazul mamelor singure, o soluţie pentru suplinirea modelului masculin îl reprezintă rudele: bunicul, unchiul sau naşul care le pot oferi copiilor suportul de care aceştia au nevoie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa