La braț cu îndoiala: “O iubește pe alta sau doar mi se pare?”

la braț cu îndoiala

Te frămâţi de ceva timp încoace? Ţi se pare că partenerul tău s-a schimbat, că nu mai este acelaşi? Nu se mai implică atât de mult în viaţa de familie, iar tu ai început să te tot întrebi dacă nu cumva te înşeală?

Sigur fiecare femeie îşi doreşte ca partenerul să îi fie fidel, dacă se poate până la adânci bătrâneţi. Iar unii bărbaţi chiar sunt dedicaţi soţiilor lor, în timp ce alţii calcă foarte des strâmb. Şi atunci se ridică întrebarea de ce înşeală bărbaţii?

Teorii mai noi, inclusiv din zona sociologică, arată că infidelitatea este înscrisă în bagajul genetic al oamenilor. Adică nu suntem făcuţi să fim fideli unei singure persoane! Aventura se referă la satisfacerea dorinţei sexuale şi nu are de a face cu dragostea sau cu lipsa de respect a partenerului împreună cu care formezi un cuplu, este de parere sociologul si sexologul Eric Anderson.

Cum ne afectează infidelitatea partenerului

Experienţa de a fi înşelat de partener ne afectează inclusiv creierul, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Infidelitatea are impact asupra tuturor aspectelor vieţii, începând de la durerea simţită iniţial şi ajungând până la felul în care ne evaluăm viitorul partener.

Mai mult, infidelitatea produce atât durere fizică, cât şi durere emoţională, deoarece o astfel de experienţă activează acea parte a creierului care este responsabilă de disconfortul fizic. Cu alte cuvinte, ne doare atunci când suntem înşelaţi pentru că creierul procesează duerea emoţională la fel ca şi duererea fizică.

Bărbaţii şi femeile reacţionează diferit atunci când sunt înşelaţi

Primii se izolează, nu vorbesc despre eveniment, îşi ascund sentimentele. Mai mult, pot să consume alcool, pentru a nu se mai gândi la ceea ce s-a întâmplat. În cazul în care au o familie şi copii, îşi fac destul de multe griji în legătură cu destrămarea familiei şi custodia copilului.

Atunci când sunt înşelate, femeile vorbesc despre asta, evident cu cea/cele mai buna prietenă! Nu mai sunt interesate de felul în care arată şi nu se mai îngrijesc. De asemenea, tind să stea mai mult în casă şi să nu iasă. Când vine vorba despre a începe o nouă relaţie, o femeie care a fost înşelată este tentată să se gândească mult şi să ezite dacă să accepte sau nu un nou partener.

Infidelitatea bărbatului versus infidelitatea femeii

O cercetare la care au participat aproximativ 64.000 de persoane a arătat că bărbaţii sunt deranjaţi dacă partenera le este infidelă sexual, în timp ce femeile sunt deranjate dacă partenerul le este infidel emoţional. Din perspectivă evoluţionistă, bărbaţii nu acceptă infidelitatea sexuală, pentru că vor să fie siguri, în eventualiatea unei sarcii, că copilul care se va naşte şi pe care îl vor creşte este al lor. Femeile nu acceptă implicarea emoţională a partenerului într-o relaţie pentru că acest lucru arată că este dispus să investească şi financiar în acea relaţie (adică nu e doar o simplă aventură).

Diferenţa dintre cele două sexe este evidentă şi atunci când se pune problema vinovaţiei după o aventură. O cercetare recentă efectuată la Toronto a observat că bărbaţii se simt mai vinovaţi atunci când au fost infideli sexual, în timp ce femeile se simt mai vinovate atunci când se pune problema infidelităţii emoţionale (adică s-au implicat emoţional într-o relaţie cu un alt bărbat decât partenerul).

Câteva semne care ar trebui să te pună pe gânduri

Iată câteva schimbări de comportament ale partenerului care pot arăta că se vede cu altcineva. Dar, atenţie sunt doar semne, nu certitudini!

 • Nu te mai întrebă despre ceea ce faci peste zi, despre prietenii tăi, despre cum a fost ziua ta la serviciu.
 • Petreceţi mai puţin timp împreună, iar el nu pare frustrat sau deranjat de acest lucru.
 • Se enervează repede şi trebuie să fii atentă la ceea ce faci şi la ceea ce spui ca să nu îl deranjezi.
 • Nu mai vorbeşte despre viitorul vostru împreună şi nu mai vrea să vă faceţi planuri de viitor.
 • E nemulţumit de anumite aspecte ale tale pe care altă dată le găsea atractive.
 • Nu mai este aşa de preocupat de copiii voştri.
 • Este mai interesat să se uite la televizor sau să citească o carte decât să facă dragoste cu tine.
 • Evită să te mai privească în ochi.

Da, mă înşeală! Ce să fac?”

Dacă bănuielile tale se confirmă şi partenerul chiar îţi este infidel, cu siguranţă vei trece printr-o furtună emoţionlă: vei simţi furie, teamă, vinovăţie, vei simţi că eşti nesigură pe tine, pe felul în care arăţi. Şi este firesc să te simţi aşa. Cu toate astea

 • Nu reacţiona brusc şi agresiv la adresa lui.
 • Nu lua decizii importante sub impulsul momentului.
 • Nu îl ierta prea repede.
 • Spune-le copiilor strictul necesar.
 • Nu te apuca să cauţi şi mai multe dovezi ale infidelităţii, pentru că îţi faci mai mult rău singură.
 • Încearcă să vorbeşti cu cineva, o persoană dispusă să te asculte, fără să îţi dea sfaturi şi fără să te judece.
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație