Lupta pentru putere în cuplu e necesară sau deloc benefică?

Raluca Dumitrică
lupta-pentru-putere-in-cuplu-totul-despre-mame

Au trecut câţiva ani de când te-ai îndrăgostit lulea de partenerul tău şi începi să simţi că lucrurile nu mai sunt chiar ca la început? Nimic îngrijorător, ne spun specialiştii. Trecerea timpului şi evenimentele cu care ne confruntăm pe parcursul anilor îşi pot pune amprenta asupra noastră şi a relaţiei de cuplu. În plus, relaţiile afective au şi ele nevoie de „lucru”, ca în orice alt domeniu în care vrem să facem ca totul să fie perfect sau măcar cât se poate de bine. Unul dintre aspectele care ar trebui să ne preocupe mai mult, însă, şi asupra căruia să ne concentrăm eforturile pentru a-l gestiona adecvat este lupta pentru putere în cuplu.

Dacă ești și tu în lupta pentru putere în cuplu, participă şi tu la webinarul live pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susţine în luna septembrie, și vei găsi ajutor!

Cum recunoaștem lupta pentru putere în cuplu

Nu-ţi imagina că, atunci când vorbim despre o luptă pentru putere, că este vorba despre vreun concurs care ne pune la încercare capacităţile fizice, pentru a ne câştiga supremaţia. Lupta pentru putere în cuplu este o bătălie emoţională care se duce între cei doi parteneri, în care persoana care se simte nevalorizată, neînţeleasă, subestimată, lipsită de putere este cea care face eforturi pentru a fi într-o poziţie de forţă. Astfel, aceasta simte că poate compensa prin comportamentul ei pentru lipsa de putere pe care o percepe celălalt.

Totodată, cel care luptă pentru putere este persoana care și-a coborât așteptările în ceea ce-l privește pe partener și crede cu tărie ca acesta îl va dezamăgi indiferent de ce s-ar întâmpla. Pe lângă asta, nu-l mai asculta deloc pe partener și ii aruncă mereu fraze de genul „e doar vina ta!”. În apărarea lui se folosește de amenințări, șantaj și alte metode respingătoare de a-i arăta celuilalt cine e șeful.

Într-o relație în care este prezentă lupta pentru putere, cuplurile își găsesc defecte şi le aduc în discuţie cu fiecare ocazie, iar unul dintre ei simte nevoia clară de a-l domina în permanenţă pe celălalt. Alte persoane îi impun celuilalt un anumit program, îl controlează din punct de vedere financiar şi simt nevoia de a fi mereu la curent cu ceea ce face acesta.

Efectele luptei pentru putere

Pentru că acest comportament prin care se încearcă obţinerea puterii în cuplu este unul de cele mai multe ori agresiv, exagerat, lipsit de empatie şi de iubire, plin de reproşuri şi chiar de umilinţe şi de pedepse, efectul este adesea mult mai sever decât şi-ar fi imaginat cel în cauză că ar putea obţine. Energia emoţională a cuplului poate fi ştearsă instant din pricina comportamentului despotic al celui care luptă pentru putere, iar de aici şi până la distrugerea iremediabilă a cuplului este doar un mic pas.

Mai mult, potrivit publicaţiei Psychology Today, cu cât cel care „atacă” nu va recunoaşte ceea ce face şi va fi un fel de dictator emoţional, cu atât partenerul se va retrage şi îl va face treptat să se îndepărteze de tot. Nu e de mirare ca lupta pentru putere îi îndreaptă pe parteneri unul împotriva celuilalt, făcând comunicarea aproape imposibilă.

Ce se poate face?

Primul lucru pe care trebuie să îl facă partenerul care lupta pentru putere este recunoaşterea şi acceptarea puterii pe care o are. Dar o acceptare care să îi demonstreze că această putere poate fi folosită în scop pozitiv şi productiv, şi nu pentru a-l răni pe partener. Această recunoaştere poate fi şi metoda prin care se poate echilibra relaţia de cuplu.

Apoi cei doi trebuie să admită faptul că ambii intră într-o ceartă uitând care sunt sentimentele fiecăruia în parte. Ţinând cont de aceste sentimente sunt şanse mult mai mari ca să şi apară schimbări de comportament în momentul discuţiilor aprinse.

Este nevoie și de o acceptare a diferenţelor existente între cei doi şi lăsarea unei portiţe de dialog, chiar şi când este evident cine a greşit.

Nu în ultimul rând, este nevoie de o pauză pentru a nu face ca certurile să ajungă ireparabile și de evitarea jucării rolului victimei, chiar dacă pe moment acesta pare să aducă o anumită satisfacţie. Realitatea este că cel pare victimă este adesea în postura de vinovat, iar recunoaşterea acestui aspect poate să ducă mai uşor la rezolvarea conflictului existent.

Există un mic avantaj în lupta pentru putere în cuplu

Deşi psihologii ne spun că este firesc ca, la un moment dat în cuplu, să apară această luptă pentru putere şi ea să fie chiar necesară, asta nu înseamnă că trebuie proliferată. Dar tot specialiştii ne spun, însă, că în toată lupta pentru putere există şi un mic avantaj. Acesta este dat de faptul că, fiind o piatră de încercare pentru cuplu, lupta pentru putere poate să cristalizeze sentimentele și statusul relației.  Aşadar, lupta pentru putere poate să ne ajute să învăţăm cum să îl iubim mai mult şi să îl acceptăm pe cel de lângă noi, pentru ceea ce este el cu adevărat. De reţinut că este nevoie de o anumită maturitate emoţională şi personală pentru ajunge la capacitatea de a depăşi situaţia conflictuală şi de a ieşi din aceasta cu bine. Iar pentru asta e nevoie de exerciţiu şi de ajutor.

webinar

Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 8 septembrie, începând cu ora 15:00, un masterclass online, intitulat PENTRU NOI DOI. Dacă faci și tu parte dintre cuplurile preocupate de construirea unor relaţii fericite, fără resentimente, fără certuri, dureri şi reproşuri, atunci te așteptăm pe 8 septembrie să afli de la Domnica de ce uneori partenerii se rănesc unul pe celălalt, de ce devin uneori indiferenţi şi reci, dar şi dacă sunt în lupta pentru putere în cuplu! Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre lupta pentru putere în cuplu, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa