Mamă versus soție: Cum să fii o soție implicată după apariția copilului?

Roxana Ristache
soție implicată

Relaţia de cuplu se schimbă destul de mult după ce devenim părinţi. Rolurilor de soţ şi soţie sau de parteneri de cuplu, li se adaugă unul nou: cel de părinte. Şi nu întotdeauna ştim să ne asumăm acest rol şi să îl integrăm lână cel deja existent.

Odată ce devenim părinţi descoperim că viaţa noastră s-a schimbat radical, iar bebeluşul ne solicită mai mult decât am fi crezut. Şi iată-ne în pragul unei crize în cuplu! Cât de firească este această criză, de ce apare ea, cum să rămâi o soţie implicată în viaţa de cuplu vei afla în cele ce urmează.

Ce se schimbă în cuplu după ce devenim părinţi?

Oboseala creşte, în timp ce comunicarea scade şi cresc şi conflictele în interiorul cuplului. Cercetările au arătat că nivelul de oboseală afectează negativ relaţia de cuplu, atât mamele cât şi taţii declarând nivele similare de oboseală la patru luni de la naşterea primului copil.

Dacă  în preajma naşterii bebeluşului cuplurile îşi rezolvă problemele folosind strategii constructive, după ce devin părinţi apelează  la strategii distructive atunci când se confruntă cu probleme.

O altă schimbare este legată de împărţirea treburilor casnice: după ce devin părinţi cei doi tind să îşi reîmpartă atribuţiile în stilul tradiţional: soţia se ocupă mai mult de casă şi copil, soţul de partea financiară. Iar acest lucru de cele mai multe ori duce la frustrare, vinovaţie si stres pentru ambii parteneri.

Apariţia copilului face ca cei doi parteneri să petreacă mai puţin timp împreună. Părinţii îşi schimbă modul de interacţiune şi devin mai distanţi unul cu celălalt. Totodată este afectată şi viaţa sexuală: o treime dintre cupluri declară probleme chiar şi la trei-patru ani de la naşterea copilului.

Şi fericirea în doi unde este?

Naşterea primului copil, şi implicit asumarea rolului de părinte, aduce după sine şi scăderea satisfacţiei în viaţa de cuplu.

Da, este adevărat şi în cuplurile celor care nu sunt părinţi satisfacţia în relaţie scade cu timpul. În cazul proaspeţilor părinţi însă diminuarea este mult mai mare. Studii efectuate timp de 30 de ani au arătat că nemulţumirea faţă de relaţia de cuplu creşte de două ori mai repede în cazul celor care au copii decât în cazul celor fără copii. Iar dacă sarcina a fost neaşteptată, impactul asupra relaţiei de cuplu este şi mai mare.

Nemulţumirea vizavi de relaţia de cuplu este mai mare în rândul mamelor decât în rândul taţilor. Iar acest lucru are legătură cu faptul că apariţia unui copil aduce pentru femei mult mai multe schimbări în plan personal şi professional decât pentru bărbaţi. În plus, femeile experimentează mult mai devreme nemulţumirea faţă de viaţa de cuplu, comparativ cu bărbaţii.

În mod paradoxal, cu toate că satisfacţia maritală a părinţilor scade, şansele de a divorţa scad şi ele. Cu alte cuvinte, apariţia copilului ne face nefericiţi, nefericiţi, dar împreună!

Ce poţi face ca să menţii vie relaţia de cuplu

  • Gândeşte pozitiv. Evită să te plângi, să te lamentezi sau să fii cicălitoare. Încearcă să găseşti aspecte pozitive în orice se întâmplă.
  • Evită să îţi acuzi soţul pentru că tu nu mai timp pentru tine. De asemenea, ai grijă să nu vă certaţi în faţa copiilor.
  • Fă-ţi timp şi pentru tine. Nu te poţi ocupa de toate, dacă nu îţi încarci şi tu bateriile. Descoperă o nouă pasiune, apucă-te de o activitate care să te relaxeze.
  • Nu e nevoie să arăţi ca un fotomodel, dar cu siguranţă soţul tău va aprecia dacă eşti îngrijită şi renunţi la hainele lălâi şi la parul prins în coc.
  • Dacă partenerul îşi iese din fire şi este furios încearcă să îi răspunzi cu afecţiune.
  • Organizează o seară romantică în doi, acasă, când cel mic doarme. Puteţi chiar să vă faceţi o rutină din această noapte în doi.
  • Gândeşte-te din când în când, peste zi la soţul tău, aminteşte-ţi ce te-a atras la el, aminteşte-ţi calităţile lui. Găseşte modalităţi simple de a-i arăta că îl iubeşti şi îl apreciezi. Arată-ţi recunoştinţa faţă de el.
  • Arată-i soţului tău că îţi pasă de el, întreabă-l despre ziua de lucru, despre proiectele lui.
  • Vorbiţi unul cu altul măcar zece minute pe zi despre altceva în afară de copil.
  • Încercaţi să faceţi împreună, doar voi doi, o activitate care vă place amândorura şi pe care o făceaţi şi pe vremea când nu eraţi părinţi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa