”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

expresii pe care să nu le spui fiicei tale

În vocabularul nostru au intrat expresii de impactul cărora nu suntem mereu conștienți. Așa cum nu este recomandat să spunem: ”fii bărbat, bărbații nu plâng niciodată”, la fel și în dialogul cu fetele e bine să evităm câteva remarci care, în timp, creează etichete. Iată șapte expresii pe care să nu le spui fiicei tale, conform vospitaj.com.

Aceasta e o jucărie pentru băieți

E greu să găsim un argument rațional pentru care o fetiță nu ar trebui să se joace cu mașinuțe. Jucăriile pe care o fetiță le preferă au legătură doar cu dorința ei de a cunoaște lumea, curiozitatea de a înțelege mecanismele după care întreg universul funcționează, nu doar porțiunea care i se atribuie. Eticheta ”joc pentru băieți” poate fi chiar nocivă dacă este folosită în cazul seturilor tip ”micul om de știință”, în timp ce la categoria ”jocuri pentru fetițe” sunt seturi cu prințese. Această împărțire transmite mesajul că băieții trebuie să gândească, iar fetele trebuie să fie frumoase și atât.

Ești fată. Comportă-te ca atare

Folosită în contexte diverse, de la cățăratul în copaci, săritul pe pat sau impolitețe. O formulare mai fericită ar fi că este urât să fii nepoliticos, e periculos să urci în copaci, etc. Prima întrebare care ar trebui să apară în mintea mamei ar fi dacă este cu adevărat necesar să-i interzică fetei anumite lucruri și de ce. Este aceasta doar din cauza stereotipurilor de gen sau există motive mai întemeiate. Adesea, mamele repetă această expresie automat, pentru că și ele au auzit-o în nenumărate rânduri de la părinții lor.

Roz, tutu, sclipici, prințese. De ce e fascinantă viața părinților de fete

În viață, să fii bărbat e mai ușor

Sunt cu adevărat sfere în care bărbații se descurcă mai ușor, aceasta însă nu înseamnă că o fată nu are ce căuta în acele domenii, sau că din copilărie trebuie să audă despre ”soarta ei nedreaptă”. Va trăi mereu cu senzația că este în inferioritate față de colegii de sex opus. În aceeași categorie de expresii intră și ”e bărbat, i se permite”. Cel mai bine e să-i spui fiicei că succesul ei depinde de dorința ei de a reuși, de efortul depus, de cunoștințele acumulate și nu de faptul că s-a născut fată.

Trebuie să slăbesc/să slăbească/să slăbești

Discuțiile despre slăbit, chiar dacă nu sunt la adresa fetei, îi transmit mesajul greșit că o femeie trebuie mereu ceva să îmbunătățească/ să schimbe/ să lucreze asupra siluetei proprii. Un mesaj mult mai sănătos ar fi că e bine să se alimenteze corect, iar mâncarea să-i aducă și bucurie, nu doar nutrienți. De asemenea, e bine să afle de la mama că sportul creează o stare de bine generală. În plus, în aceste situații cele mai bune nu sunt cuvintele, ci exemplul propriu.

Îmi doream un băiat, dar te-ai născut tu

Chiar dacă apoi vrei să adaugi ”acum sunt foarte fericită că nu te-ai născut băiat”. Copiii au nevoie să știe că au fost doriți de părinți așa cum sunt și nu altfel. Locul copilului în sufletul părintelui este o temă foarte sensibilă care îl poate afecta pe termen lung și îl poate face să se simtă nesigur.

Fii drăguță

Dacă unei fete i se cere adesea să fie ”drăguță/drăgălașă” acesta devine principalul ei scop. Adesea fetele sunt crescute în așa fel încât celor din jur să le fie ușor în preajma lor, când, de fapt, ar trebui învățate să le fie lor bine cu ele însele mai întâi. O fată nu este doar ”drăguță/cuminte/cu bun simț”, ci poate fi și ”creativă/amuzantă/energică”. Așadar încurajează-ți fata să-și spună punctul de vedere, să-l susțină, să nu fie de acord.

Ești atât de frumoasă

În acest caz nu spunem că nu e cazul să remarcăm atributele fizice ale fetei, ci doar că nu trebuie să fie singurele menționate dintre toate calitățile ei. E mai bine să observăm și competențele pe care le are și sunt obținute prin muncă, mai mult decât niște caracteristici cu care s-a născut și pentru care nu are un merit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()