8 alimente care te înveselesc

Corpul uman este o maşinărie complexă şi frumoasă. Aşa cum tipul de benzină influențează performanţa unui automobil, și tipul de “combustibil” pe care noi îl consumăm zi de zi ne poate afecta în diverse moduri. Ştim destul de multe lucruri când vine vorba despre nivelurile de energie, dar cum rămâne cu starea noastră de spirit? Ne poate afecta ceea ce mâncăm starea sufletească? Sigur că da!

Cu toate acestea, atunci când avem o zi grea şi suntem epuizaţi, avem tendinţa de a ne ascunde în cămară, acolo unde copiii nu ne pot vedea, ca să dăm iama în biscuiţi şi ciocolată. De multe ori nici nu este vorba de lipsă de energie, ci doar de acel gust dulce care ne produce o senzaţie de bine. Acesta, însă, este efectul care apare aproape instantaneu, dar ceea ce urmează este o glicemie mărită, iar, după cum ştim, ce urcă, trebuie să şi coboare. Ceea ce înseamnă că ne trezim din nou fără energie, obosiți și în plus vinovați că am mâncat terminat sertarul cu dulciuri.

Vestea bună este că Mama Natură ne-a dăruit o serie de super-alimente care să ne îmbunătățească starea de spirit, iar pe majoritatea chiar le avem în frigider sau în cămară. Și nu, nu vorbim de prăjituri. Există numeroase alternative despre care știința spune că îţi pot îmbunătăţi starea ta de spirit şi atenua sentimentele de anxietate şi stres.

Bananele

Bananele sunt bogate în potasiu și ajută organismul să secrete serotonină – hormonul fericirii. Ai putea mânca nişte banane înainte de a merge la o petrecere, pentru a-ţi oferi acel plus de energie de care ai avea nevoie ca să reziști peste ora obișnuită de culcare.

Seminţele de dovleac şi floarea soarelui

Bogate în omega-3 şi în alte substanţe esenţiale, seminţele constituie cu adevărat un super aliment. Dacă te gândeşti un pic, acele seminţe mici se pot transforma în plante mari, așa că îți dai seama câți nutrienți conțin!

Seminţele de dovleac şi de floarea soarelui sunt recunoscute pentru faptul că ajută în lupta împotriva depresiei şi insomniei.

Iaurtul natural şi gras

Alimentele bogate în calciu sunt foarte eficiente în lupta împotriva depresiei şi anxietăţii la femei. Calciul are un efect pozitiv asupra activităţii cerebrale, ajutând creierul să elibereze neurotransmiţători ce induc fericirea. Iaurtul simplu este, de fapt, una din cele mai concentrate surse de calciu, o cană având aproximativ 488 mg (cel degresat conţine 306 mg pe cană).

Mierea

În ceea ce priveşte sănătatea, mierea este de departe mult mai bună decât zahărul alb. Conţine cvercetol şi kempferol, ambele ajutând la prevenirea depresiei (şi menţinerea sănătăţii cerebrale), reducând inflamaţiile la nivelul creierului.

Sparanghelul

Sparanghelul are un nivel ridicat de acid folic şi triptofan. Nivelurile scăzute de acid folic sunt considerate a fi în strânsă legătură cu declanşarea depresiei. Triptofanul este, de asemenea, folosit de creier în secreţiile de serotonină – unul dintre principalii neurotransmiţători ai creierului uman care stabilizează starea de spirit.

Ciocolata neagră

Iată că am ajuns şi la un capitol mult aşteptat! Ciocolata neagră are nenumărate beneficii pe care cea cu lapte nu le are: îmbunătățește circulaţia sângelui spre creier, iar în ceea ce priveşte activitatea cerebrală, asigură un plus de atenţie şi concentrare, contribuind şi la îmbunătăţirea stării de spirit.

Ciocolata neagră te ajută să te simţi mult mai energică şi în putere. În mod evident, trebuie consumată în cantităţi moderate!

Cocosul

Laptele de cocos şi nuca de cocos sunt nu doar extrem de gustoase, dar, de asemenea, s-a dovedit ştiinţific că ne pot face să ne simţim mult mai bine. Fiecare porţie de cocos este încărcată cu grăsimi recunoscute pentru îmbunătăţirea sănătăţii creierului, precum şi a stării de spirit.

Sfecla

Aceasta legumă, de multe ori insuficient apreciată, conţine o cantitate mare de magneziu, nutrient ce reprezintă un ingredient vital pentru reacţiile biochimice care cresc nivelul de energie.

Un studiu din 2009 a arătat că nivelurile scăzute de magneziu pot duce la depresie.

Vedeţi unde batem?

Haideţi să aruncăm o cantitate mică din fiecare din aceste alimente în blender şi să ne facem un smoothie, numai bun pentru a ne începe ziua şi a ne binedispune.

3 pahare de veselie!

De ce ai nevoie:

  • 1 banană
  • frunzele de la 2 sfecle
  • 3 bucăţi de ciocolată neagră
  • 3 linguri de miere
  • 3 linguri de iaurt natural gras
  • 1 1/2 căni de lapte
  • 1/2 cană lapte de cocos
  • o mână de căpşuni (sau fructe de pădure de orice fel)
  • doi pumni de gheaţă

Pune toate ingredientele într-un blender şi amestecă bine. Toarnă smoothie-ul în trei pahare şi bea pe săturate!

Dacă te confrunţi cu sentimente prelungite de depresie sau anxietate, ar fi cazul să apelezi la un profesionist. Nu te jena sau speria. Dacă ţi-ai rupe mâna, ai merge la doctor. Depresia nu este diferită de alte probleme medicale, aşa că poate fi tratată întocmai.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()