Cele mai bune dulciuri de casă pot fi făcute cu făină de migdale!

Raluca Dumitrică
Faina de migdale
Făina de migdale poate înlocui cu succes făina de grâu

Cu făină de migdale poţi să faci aluaturi fragede de brioşe, biscuiţi şi tarte

Nu multă lume ştie, dar făina de migdale este ingredientul minune din popularele prăjituri franţuzeşti care împânzesc vitrinele cofetăriilor cu ştaif din întreaga lume, delicioasele macarons. Totodată, această făină este o alternativă minunată la făina albă pentru cele mai bune dulciuri de casă!

Făina de migdale poate fi folosită cu succes în prepararea brioşelor, a biscuiţilor, a tartelor şi chiar a clatitelor. Nu mai spunem că unii bucătari se încumetă să o folosească chiar şi la blatul de pizza!

De ce este atât de folosită, însă? Pentru că grăsimile care se află în migdale se combină foarte bine cu ingrediente clasice ca ouăle, untul şi laptele.

Bază pentru cele mai bune dulciuri de casă cu aluat

Făina de migdale este un ingredient nelipsit din reţetele celor mai bune dulciuri de casă, în special din cele care se fac cu aluaturi şi blaturi. Această făină are o aromă mai puternică de nucă, dar, atunci când este folosită în prăjiturile de casă, nu influențează cu nimic  gustul acestora. Nu puteţi folosi, însă, făina de migdale în reţetele de dulciuri cu drojdie, pentru că aceste reţete au nevoie de făină albă.

Citește și: Cum obţii laptele de migdale?

Acest tip de făină nu conține gluten şi poate fi o alternativă excelentă pentru persoanele care se confruntă cu alergia la gluten.

Făina de migdale se poate face acasă, cu costuri minime!

Acum că ţi-am trezit interesul pentru făina de migdale, încearcă să o foloseşti pentru început în dulciurile pe care le faci acasă, înlocuind cantitatea de făină albă cu una egală de făină de migdale. De asemenea, poţi să reduci şi cantitatea de agent de creştere (praf de copt, bicarbonat de sodiu etc.) din reţetă. Un alt pont este să ungi mereu cu unt tava în care vei pune preparatele la cuptor, astfel încât acestea să nu se lipească de tavă. Totodată, încearcă să fii puţin mai atentă decât de obicei cu aceste aluaturi preparate cu făină de migdale, deoarece acestea vor fi mai fragile decât cele făcute din făină de grâu.

Poţi să cumperi făina de migdale din magazinele cu produse bio sau naturiste, dar o poţi obţine şi acasă. Pui migdalele într-un procesor de mâncare, poate chiar o râşniță de cafea, ca să se macine foarte bine. Există şi reţete de dulciuri de casă care cer ca migdalele să fie opărite şi curăţate de coajă, înainte de a fi puse în procesor, astfel încât fărâmiţarea să aibă un rezultat cât mai bun. Făina astfel obţinută trebuie ţinută într-un borcan în frigider, pentru a evita ca aceasta să râncezească rapid din pricina conţinutului mare de grăsimi nesaturate.

Citește și: Clătite cu făină integrală de grâu şi ovăz

Făină de migdale sau făină de grâu pentru reţetele de dulciuri?

Făina de migdale este mai sănătoasă decât cea de grâu, pentru că se obţine doar din migdale. Astfel, această făină are un conţinut ridicat de proteine, calciu, magneziu, cupru şi vitamina A, în timp ce făina albă pierde toţi aceşti nutrienţi când grâul este procesat şi i se îndepărtează straturile protectoare. Dezavantajul făinii de migdale este conţinutul destul de ridicat de grăsimi care duce la un număr mare de calorii. Este bine să iei în calcul faptul că jumătate de ceaşcă de făină de migdale are până la 320 de calorii, faţă de 204 calorii cât are o ceaşcă de făină de grâu.

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa