De ce iubim ciocolata? [P]

TOTUL DESPRE MAME
Vișine A la Reine Astrid, învelite în ciocolată neagră și lichior, făcute artizanal în Franța
Vișine A la Reine Astrid, învelite în ciocolată neagră și lichior, făcute artizanal în Franța

8 motive pentru care ciocolata este cel mai bun cadou din lume

 

Dragele noastre, știm că se apropie Sfântul Valentin, Dragobetele, 1 martie și 8 martie, adică tot atâtea ocazii de a primi cadouri mai mult sau mai puțin inspirate. Dar noi nu ne-am propus să vă convingem pe voi că o ciocolată fină, cu gust intens de cacao sau o cutie de praline artizanale sunt cel mai bun cadou din lume. Nu, noi ne-am propus să îi inspirăm pe ei, soții și partenerii noștri, care acum se gândesc „Oare ce cadouri să-i mai iau și anul acesta? Oare un buchet de flori e suficient?” 

Lor le dedicăm acest text și le ținem pumnii să facă alegerea corectă!  

 

1. Ciocolata nu este un simplu desert. La origine, arborele de cacao era numit în America de Sud „arborele vieții”, aliment și medicament în același timp.Cacaoa era, pe bună dreptate, băutura zeilor și a războinicilor. Legenda spune că Topiltzin, regele toltecilor, odată ajuns pe tron și-a luat numele de Quetzalcoal și a adus cu el boabele arborelui de cacao, provenite din tărâmurile sacre ale primilor fii ai soarelui și a introdus acest arbore în grădinile paradisiace din împrejurimile orașului Tula din Mexic.

Bomboane de ciocolată A la Reine Astrid, cu diferite umpluturi

Considerat Copacul binelui și al răului, se credea că arborele de cacao îi ajută pe oameni să atingă cunoașterea și era asociat cu ritualurile care celebrau nașterea, pubertatea, logodna sau căsătoria. Arborele de cacao era mediatorul între cer și pământ.

 

2. Ciocolata este delicioasă. Primii cronicari care au ajuns odată cu Cristofor Columb pe continentul american au povestit că băutura de cacao consta într-un lichid în care se amestecau boabe de cacao strivite, pudră de roșcove, vanilie, cuișoare întregi, alune, migdale, fistic, apă de flori de portocal și de trandafiri, pudră de piper, ardei iute, scorțișoară și piure de porumb. Ulterior se adăuga miere, mosc și ambră pentru a îndulci amestecul. Dar nici ciocolata din zilele noastre nu ne dezamăgește: cu lapte sau neagră, cu arome fine de mentă, coajă de portocală sau cafea, cu nuci sau alune, simplă sau învelind fructe cu gust minunat, ciocolata este oricând un răsfăț. De unde și vorba care spune că „ciocolata nu se mănâncă, ciocolata se degustă”.

 

 

3. Ciocolata neagră nu îngrașă. Da, ați citit bine. Ciocolata nu duce la îngrășare (dacă este neagră și dacă nu o consumăm în exces), deoarece trigliceridele din compoziția ei sunt slab absorbabile de țesutul adipos uman.

 

4. Ciocolata este un puternic antioxidant. „Boaba de cacao este un fenomen pe care natura nu l-a repetat. Nu s-au descoperit niciodată atâtea calități la un fruct atât de mic”, spunea Alexandre von Humboldt, am de știință din secolul al XIX-lea. Istoria nu l-a contrazis, ba, din contră, chiar i-a dat dreptate. Ciocolata este un instrument eficient împotriva acțiunii dăunătoare a oxidanților, responsabili pentru îmbătrânire și pentru declanșarea cancerului.

Un cadou inspirat și delicios

 

5. Ciocolata este un afrodisiac. Caracterul ciocolatei pleacă din inima neagră a pădurilor amazoniene şi ajunge să se materializeze în erotism, extaz, senzualitate. Nu rămâne decât să ne imaginăm ca respirăm aerul saturat de umiditate din pădurile amazoniene, că fluturi în mii de culori zboară peste tot în lumina soarelui, că mirosim doar florile graţioase albe şi roz ale arborelui de cacao și că toate acestea înseamnă iubire. Un studiu BBC a indicat că un pătrățel de ciocolată pe care îl lași să se topească pe limbă crește activitatea cerebrală și ritmul cardiac mai mult decât o face un sărut pasional. Vă imaginați ce se întâmplă atunci când cele două se petrec aproape în același timp?

 

6. Ciocolata ne dă energie. Mda, știi scenariul: e ora 17, mai ai o grămadă de treburi de făcut, dar energia ta este la pământ. Câteva pătrățele de ciocolată mai târziu, ești din nou plină de bună dispoziție și to-do listul se topește sub ochii tăi. E firesc: ciocolata conține teobromină și cofeină. Teobromina stimulează sistemul nervos central și ameliorează performanțele musculare. Cofeina are rol de tonic cardiac, sporește atenția și concentrarea și întârzie apariția oboselii. Da, chiar și Balzac era mare amator de ciocolată, spunând mereu că este cea care îi menține o activitatea cerebrală intensă.

 

7. Ciocolata ne face fericiți. Substanțele conținute de boabele de cacao, teobromina și fenetilamina, au efecte asupra secreției de serotonină, unul dintre hormonii fericirii.

 

Trufe "nature"

8. Ciocolata are grijă de inimile noastre. Și nu numai la figurat, ci și la propriu. Ei bine, da: ciocolata neagră este o sursă importantă de acid galic și epicatehină, două substanțe care protejează inima. Consumată cu moderație, ciocolata neagră reduce riscul de maladii cardiovasculare.

 

Iată un loc magic în care și-au dat întâlnire unele dintre cele mai bune ciocolate și praline pe care le cunoaștem: magazinul și ceainăria Le Triangle d’Or. Aici veți găsi ciocolată adevărată, făcută din ingrediente alese pe sprânceană, praline artizanale cu arome speciale și multe alte delicatese. Nu-i așa că acum toate sărbătorile – Sfântul Valentin, Dragobetele, 1 martie și 8 martie – pot veni liniștite?

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa