Dieta fără gluten: cine trebuie să o urmeze

Alexandra Constantin
gluten

Din dorința proprie, pentru a pierde în greutate sau pentru o bună detoxificare, tot mai multe persoane elimină din alimentație produsele care conțin zaharuri, lactoză sau carne, iar unii apelează la dieta fără gluten. Cine trebuie să țină regimul fără gluten și care sunt beneficiile acestuia?

Tot mai des putem observa că în magazinele mari găsim rafturi speciale pentru  produsele dietetice, dar și pentru cele fără gluten. Chiar și unele restaurante menționează dacă preparatele conțin gluten, lucru pe care îl putem descoperi și pe majoritatea etichetelor alimentelor din comerț. De fapt, produsele cu gluten sunt cele care nu conțin proteine din grâu, secară sau orz, arată www.doctissimo.fr. Astfel de produse trebuie evitate de către persoanele care sunt diagnosticate cu boala celiacă, afecțiune a sistemului imunitar ce apare atunci când se consumă produse ce conțin gluten, fapt ce duce la apariția leziunilor la nivelul intestinului subțire.

Care sunt simptomele bolii

În timp ce la unele persoane diagnosticate cu această afecțiune simptomele specifice sunt evidente, la altele acestea nu apar. Cele mai frecvente neplăceri asociate bolii celiace sunt durerile abdominale, starea de oboseală persistentă, diareea cronică (urmată de multe ori de pierderea în greutate), anemia sau osteoporoza.

Boala celiacă este caracterizată prin inflamarea intestinului subțire, vilozitățile de la acest nivel fiind treptat distruse, fapt ce face ca absorbția de vitamine și de minerale să fie afectată. În timp, persoana riscă să fie diagnosticată cu diferite carențe de vitamine sau de minerale.

Important este ca boala celiacă să nu fie confundată cu alergia la gluten sau hipersensibilitatea la gluten, probleme de sănătate mult mai rar întâlnite.

Cine este bine să urmeze regimul

,,Având în vedere că în multe dintre cazuri boala celiacă nu se manifestă prin simptome evidente, persoanele nu sunt conștiente că au această afecțiune, iar acest lucru este o problemă. Conștientizarea este mai mare în familiile unde și alți membri sunt diagnosticați cu această problemă de sănătate, cu atât mai mult cu cât ea se moștenește”, explică medicul generalist Francis Abramovici.

Diagnosticul de boală celiacă se pune în urma acestor investigații medicale: în primă fază medicul recomandă efectuarea unei analize de sânge pentru a vedea prezența anticorpilor specifici (cum sunt cei anti-transglutaminază), apoi dacă rezultatul este pozitiv (deși boala poate fi depistată în 90-95% dintre cazuri, există și situații când afecțiunea e prezentă, dar rezultatul iese negativ) se indică realizarea unei biopsii intestinale (pentru a verifica dacă vilozitățile de la acest nivel sunt afectate).

În urma acesteia, medicul poate pune diagnosticul de boală celiacă și recomanda excluderea glutenului din alimentație. ,,Cel mai bine este să nu se elimine glutenul din dietă până nu se efectuează toate investigațiile necesare pentru punerea diagnosticului. Dacă persoana nu mai consumă alimente care conțin gluten, atunci și rezultatele analizelor pot să iasă negative, asta deși ea suferă de boala celiacă”, adaugă Christophe Cellie, medic gastroenterolog la Spitalul ,,Georges Pompidou” din Paris.

Există și cazuri când diagnosticul de boală celiacă se pune mai greu, tocmai pentru că mulți dintre medici confundă simptomele specifice afecțiunii cu ale altor probleme intestinale. Mai mult, faptul că multe persoane care suferă de boala celiacă nu prezintă simptome îngreunează și mai mult punerea unui diagnostic corect.

,,Regimul alimentar fără gluten trebuie ținut de regulă de persoanele care suferă de boala celiacă. Cu toate acestea, dieta nu pune în pericol sănătatea dacă este urmată de persoanele care nu suferă de această afecțiune. Unele persoane se simt mai bine după ce țin un astfel de regim, în timp ce la altele nu sunt la fel de vizibile beneficiile. Important este să nu exagerăm cu astfel de diete și să ajungem să ne punem în pericol sănătatea fără motiv”, explică medicul gastroenterolog Christophe Cellie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa