Jogging, metoda excelentă pentru a-ţi păstra greutatea ideală

Raluca Dumitrică
jogging femeie care aleargă cu un câine
Pe lista lungă a beneficiilor alergării se înscrie şi controlul greutăţii. Iată de ce este bine să faci jogging și care sunt beneficiile sale.
jogging femeie care aleargă cu un cățel
Pe lista lungă a beneficiilor alergării se înscrie şi controlul greutăţii. Iată de ce este bine să faci jogging și care sunt beneficiile sale.

De ce e bine să faci jogging – Pe lista lungă a beneficiilor alergării se înscrie şi controlul greutăţii

Dacă alegi să faci jogging, greutatatea ideală nu este un obiectiv chiar aşa de greu de atins. Iată cinci motive pentru care ar trebui să te apuci de alergat!

De ce e bine să faci jogging. Alergatul îţi aduce sănătate fizică şi psihică

N-a zis nimeni că a alerga este ceva foarte uşor, mai ales dacă nu ai mai practicat jogging-ul o perioadă lungă de timp sau niciodată. Dacă te apuci de alergat şi faci acest efort constant, vei observa că în scurt timp îţi vei îmbunătăţi rezistenţa la efort şi nu ţi se va părea ceva foarte dificil. Important este să te apuci de jogging şi să exersezi nu numai pe distanţe lungi, ci şi pe banda de la sală sau în jurul blocului.

Fă jogging! Sportul menţine greutatea ideală şi elimină stresul

Pe lista beneficiilor alergatului se numără: o inima mai puternică, sportul îmbunătăţind circulaţia sângelui, ajută sistemul respirator să funcţioneze mai bine, vindecă afecţiunile digestive şi este o metodă eficientă de a arde calorii. Efortul constant realizat în timpul alergării te ajută să scapi de grăsimea abdominală care se elimina, de obicei, destul de greu, dar şi să îţi tonifiezi muşchii. Joggingul are efect imediat şi asupra psihicului, eliminând stresul şi anxietatea.

Începe cu sesiuni de alergat de 10-15 minute, în funcţie de cât de repede oboseşti, mărind pe parcurs timpul de alergare, dar şi distanța parcursă. Nu uita să te echipezi corespunzător înainte de a alerga, pentru că echipamentul adecvat te ajută să nu le faci rău articulaţiilor, supuse unei presiuni mai mari în momentul alergării.

5 motive pentru care să faci jogging: siluetă, relaxare, tonifiere, sănătatea inimii, somn liniştit

1. Jogingul te ajută să slăbeşti mai repede decât alte sporturi, pentru că înseamnă ardere de calorii. Mersul pe bicicletă şi aerobicul sunt foarte indicate la rândul lor, dar nu te ajută să arzi atât de multe calorii precum alergatul. Studiile spun chiar că alergatul este al doilea sport, după ski, care arde cele mai multe calorii. Joggingul te ajută şi să-ţi menţii greutatea dorită.

2. Relaxează mintea şi elimină stresul cotidian. În timp ce alergi se eliberează endorfine, hormonii fericirii,  care ne ajută să ţinem stresul sub control, prin senzaţia de calm şi de optimism pe care o induc. Tot studiile de specialitate ne spun că endorfinele joacă un rol important în reducerea stărilor de anxietate şi depresie.

3. Alergarea încetineşte procesul de îmbătrânire. S-a demonstrat că acele persoane care obişnuiesc să alerge periodic au o speranță de viaţă mai mare decât persoanele sedentare. Totodată, joggingul menţine oasele şi muşchii sănătoase şi puternice, reuşind să-ţi păstreze o înfăţişare tânără mai mult timp. Acest ultim aspect are loc deoarece circulaţia este îmbunătăţită, ceea ce va face ca aspectul pielii să arate mult mai bine.

4. Te fereşte de bolile de inimă. Prin alergat, vasele de sânge şi arterele îşi menţin elasticitatea, iar sângele poate circula normal de la şi către inimă, fără riscul acumulării unor cheaguri din cauza îngroşării vaselor şi arterelor. Alergatul ajută sângele să şi ajungă mai repede către muşchii inimii, întărind-o. Nu este de neglijat nici faptul că persoanele care obişnuiesc să alerge îşi reduc riscul de infarct.

5. Prin alergat se îmbunătăţeşte calitatea somnului. Există o legătură între alergat şi o îmbunătățire a somnului, pentru că persoanele care obişnuiesc să alerge şi să facă efort constant nu sunt afectate de insomnii ori de stări nocturne de agitaţie. Totodată, alergatul ajută şi la o oxigenare mai bună a creierului.

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa