Prevenție, tratament și cremă pentru vergeturi de sarcină

Vergeturile şi varicele fac parte dintre neplăcerile sarcinii. Totuşi există câteva reguli care te vor ajuta să-ţi păstrezi picioarele frumoase. Iată care sunt acestea, plus cele mai bune tratamente.

Cristina Călin, redactor
cremă vergeturi sarcină
Da, există creme pentru vergeturile din sarcină, dar sunt și câteva reguli care previn apariția acestora.

Există cremă pentru vergeturi de sarcină, dar trebuie să știi că există și alte tratamente și moetode de a combate apariția acestor dungulițe neplăcute. Multe lucruri se schimbă după ce naști. Nu mai ai același program ca înainte, nu mai dormi la fel, iar libertatea capătă cu totul și cu totul alt sens. Acestea sunt doar câteva dintre detaliile din viața ta care va fi … altfel.

Dar nu trebuie să te neglijezi pe tine, mai ales că sarcina lasă, în cele mai multe dintre cazuri, semne vizibile asupra corpului. Kilogramele în plus sunt un aspect pe care nu putem să nu îl luăm în seamă, însă cea mai mare bătaie de cap ne-o cam dau vergeturile. Pentru multe dintre noi vin la pachet cu nașterea și, din păcate, nu mai pleacă niciodată.

Vergeturile apar când corpul ia proporții într-un timp scurt, iar pielea nu poate ține pasul cu această transformare. Așa ajung să se rupă fibrele de colagen și de elastină, iar la suprafață se văd vinișoarele albe care ne dau bătăi de cap.

De ce apar vergeturile?

În timpul sarcinii, acumulăm aproximativ 15 kilograme, potrivit medicului Heidi Waldorf de la Mount Sinai School of Medicine din New York, citat de webmd.com. Această creștere rapidă face ca pe pielea noastră, în special pe sâni și pe abdomen, să apară vergeturile. Cele mai ghinioniste dintre noi se confruntă cu vergeturi și pe coapse, brațe, pulpe sau fese. În timpul sarcinii, vinișoarele sunt roșii sau chiar violete, dar, după naștere, se mai estompează ajungând să fie albe sau gri.

Pentru a evita să ne confruntăm cu vergeturile, medicii recomanda ca, în cele nouă luni de sarcină, să nu luăm mai mult de 11 kilograme și să încercăm să acumulăm kilogramele într-un ritm cât mai lent.

De asemenea, un rol esențial în prevenirea apariției vergeturilor, îl are hidratarea corespunzătoare, la care se adaugă exercițiile fizice adaptate pentru gravide, atunci când medicul nu le interzice.

Trebuie să ai neapărat vergeturi?

Nu, însă cele mai multe dintre viitoarele mămici devin posesoare de dunguliţe neplăcute. Ele sunt rezultatul întinderii pielii şi pierderea elasticităţii acesteia. Ca să previi apariţia acestul fenomen mănâncă suficiente proteine, vitamina C şi E, hidratează-ţi bine pielea şi cere-iginecolocului să-ţi prescrie o cremă care acţionează asupra ţesutului cicatricial.

Cum apar vergeturile?

De vină sunt tot hormonii eliberaţi în timpul sarcinii. Se mai adaugă câştigarea rapidă în greutate şi predispoziţia genetică. În timpul sarcinii vergeturile pot fi roşietice şi prezente atât pe coapse, cât şi pe şolduri. Nu trebuie să disperi, cel mai adesea vergeturile vor dispărea după ce-l naşti pe bebe.

Iată cum funcționează venele

Venele sunt cele care preiau sângele din fiecare colţişor al corpului pentru a-l transporta la inimă şi de aici la plămâni, unde va fi din nou oxigenat. Deci ele conduc sângele din partea corpului aflată sub nivelul inimii antigravitaţional, adică de jos în sus.

Pentru a putea face acest lucru, în interiorul venelor există mici valve care se închid, împiedicând sângele să curgă conform gravitaţiei, adică de sus în jos. Sângele din vene este „aruncat” în sus prin contracţia muşchilor gambei, coapselor, dar şi de către respiraţie. Atunci când micuţele valve nu se mai închid bine sângele stagnează în vene şi le dilată, apărând varicele.

Vergeturile nu iartă pe nimeni

90% dintre femeile care au fost însărcinate au avut vergeturi. Acestea apar mai ales în cea de-a șasea lună de sarcină, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Și genetica joacă un rol important. Dacă mama ta a avut vergeturi, cel mai probabil că vei avea și tu. Femeile cu ten foarte deschis capătă vergeturi în nuanțe de roz, iar cele cu pielea mai închisă la culoare vor avea vinișoare albe.

Pentru a preveni apariția vergeturilor, este necesar ca o femeie însărcinată să își mențină în mod constant pielea hidratată. Acest lucru va ajuta nu doar la elasticitate, ci și la ameliorarea senzației de mâncărime a pielii de pe abdomen, care apare pe măsură sarcina avansează. Pielea trebuie hidratată și pe interior, nu doar pe exterior (cu o cremă de vergeturi pentru sarcină), așa încât este o idee bună să bei apă suficientă.

Unele femei au norocul ca vergeturile căpătate în sarcină să se estompeze cu timpul. Pentru a ajuta pielea este bine să începeți tratamentul încă din perioada sarcinii, înainte ca burtica să devină vizibilă și țesuturile să fie supuse unui efort suplimentar.

Cremă pentru vergeturi de sarcină

Există tratamente cu laser sau dermoabraziunea, dar, în afară de faptul că nu sunt recomandate pe durata sarcinii, ele sunt costisitoare și, în cazul laserului, invazive. Așa că, și în ceea ce privește vergeturile, este mai bine să previi decât să tratezi. O hidratare corespunzătoare și câteva minute de îngrijre zilnică pot face minuni. 

Chiar dacă vergeturile nu provoacă durere, prezenţa lor este inestetică. Pentru a preveni apariţia acestora, este recomandată masarea abdomenului, feselor, coapselor şi a sânilor, încă din primele luni de sarcină cu o cremă pentru vergeturi de sarcină.

5 reguli pentru a preveni apariția varicelor și vergeturilor în sarcină

Nu te baza doar pe crema pentru vergeturi de sarcină! Sunt și alte reguli pe care, dacă le respecți vei preveni apariția vergeturilor în timpul sarcinii.

Regula 1: Cât mai puţin timp în picioare

Plimbările chiar ajută picioarele să se menţină frumoase, dar statul în picioare este dăunător. Încearcă să porţi ciorapi elastici (se găsesc în magazinele speciale tehnico-medicale sau în unele farmacii). În felul acesta poţi preveni într-o oarecare măsură apariţia antipaticelor varice și a vergeturilor de sarcină. De asemenea, poţi încerca câteva exerciţii în timp ce stai în picioare. Tot ce trebuie să faci este să-ţi contracţi gambele şi coapsele. Serii de câte 10-15 contracţii la fiecare 30 de minute de stat în picioare îţi pot fi de mare ajutor.

Regula 2: Picioare răsfăţate

Ori de câte ori ai ocazia, încearcă să-ţi odihneşti picioarele sprijinindu-le pe o pernă sau pe un scaun astfel încât să fie mai sus de nivelul corpului. În felul acesta vei ajuta sângele să circule prin vene, împiedicând apariţia varicelor. Poartă o încălţăminte cât mai lejeră, preferabil fără tocuri. Masează-ţi picioarele în fiecare seară, folosind un ulei de corp, preferabil pentru bebeluşi. Ai grijă ce produse de îngrijire foloseşti în timpul sarcinii. Unele îi pot dăuna copilului.

Regula 3: Ai grijă cât iei în greutate

Ideal în timpul sarcinii trebuie să iei în greutate în jur de 11 kg. Ar fi bine să nu depăşeşti acest surplus. Avantajele sunt destul de multe: vei naşte mai uşor, vei reveni la forma de dinainte de sarcină mai uşor, ai un risc mai mic de apariţie a varicelor, iar dacă iei în greutate într-un ritm optim, riscul de vergeturi este mult diminuat.

Regula 4: Cât mai multă mişcare

O oră de plimbare pe zi ar fi excelentă. Tu şi bebiţă vă veţi simţi minunat, iar picioarele tale vor fi foarte mulţumite. De asemenea, poţi înota. Corpul tău va radia de fericire. Şii exerciţiile simple de aerobic, sub îndrumarea unui antrenor îţi pot ajuta picioarele. Ca să nu-ţi mai spun de exerciţiile speciale prenatale, care sunt absolut minunate. Îţi protejează coprul şi te pregătesc pentru naştere.

Regula 5: Fără băi fierbinţi

Nici bebe din burtică nu va fi prea încântat de căldura excesivă, iar picioarele tale vor suferi. Tot ce reuşeşti să faci este să dilaţi suplimentar venele. Aşa că evită pe cât posibil băile calde. Poţi, în schimb, să-ţi răcoreşti picioarele în apă călduţă. Poţi adăuga un pic de sare de mare care ajută circulaţia sângelui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa