Adevăruri nespuse despre parenting

Iulia Mirică
adevaruri parenting

Atunci când îți cere cineva informații despre meseria de părinte, vorbești despre cele mai frecvente lucruri pe care le-ai constatat- ore fără somn, scutece, legănat, schimbat, curățenie. Însă, în adâncul inimii, știi că există și alte adevăruri care i-ar putea speria pe viitorii părinți.

S-ar putea însă ca prietenii să îți mulțumească dacă îi pui în gardă și îi atenționezi că meseria de părinte înseamnă și prietenii pierdute, frustrări și gânduri negre.

1. S-ar putea să regreți că devii părinte.

Puțini părinți au îndrăzneala sau cruzimea să recunoască acest regret față de copiii lor. Este vorba despre acele momente în care te încui în camera ta, când trebuie să anulezi planurile sau să sacrifici visurile tale. Momentele în care te întrebi de ce ți-ai dorit să crești un copil.

2. S-ar putea să pierzi prieteni.

Parenting-ul dezasamblează și reconfigurează viața ta într-un mod în care puține alte evenimente sau experiențe o pot face. La fel ca piesele unui puzzle, unii prieteni încă se mai potrivesc după această reconfigurare din viața ta. Unii se potrivesc doar după câțiva ani, iar alții nu reușesc să mai găsească modul de a intra iar în viața ta.

3. Este posibil să renunți la ceea ce iubeai.

Nimeni nu le are pe toate. Nici mamele. Nici tații. Nicio persoană. Viața implică sacrificii și parenting-ul își cere întotdeauna partea. Este ca acei prieteni care stau, se întorc sau nu mai vin niciodată înapoi. Unele visuri, pasiuni și iubiri rămân chiar și după ce se nasc copiii. Altele, nu.

4. S-ar putea să nu te satisfacă parenting-ul.

Probabil că meseria de părinte nu este perfectă pentru nimeni și nici nu ar trebui să fie. Viața copiilor nu ar trebui să consume viața părinților. Copiii nu ar trebui să fie priviți ca extensiile părinților lor. Parenting-ul te poate ajuta să iubești, să te bucuri și să fii uimită. Dar nu poate lua locul tuturor celorlalte iubiri posibile, minuni și bucurii ale lumii.

5. S-ar putea ca, într-o zi, să simți că piticul tău este un străin.

S-ar putea să fie prima dată când îți spune că te urăște. Momentele în care te dezamăgește. Realizarea că a plecat și are propriii prieteni, interesele și ideile sale. Uneori, acest proces este frumos. Alteori, este înspăimântător.

6. Există posibilitatea să te confrunți cu adevăruri grele despre propriii părinți.

Atunci când devii părinte, parcă primești o oglindă și o lupă. Poți să vezi mai detaliat toate greșelile pe care le-au făcut părinții tăi. Dar poți vedea, de asemenea, și unele greșeli pe care tu le repeți și unele noi, acum că ești părinte.

7. S-ar putea să ți se frângă inima, în fiecare zi, pentru totdeauna.

Ți se frânge inima de fiecare dată când copilul tău iese pe ușă, fără tine. Pentru că te gândești la toate lucrurile de care nu îl poți proteja. Pentru că te gândești ce s-ar întâmpla dacă l-ai pierde. Inima ta se frânge de iubire pentru el.

Citește și ”Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte”, de Robin Grille, cartea considerată piatră de temelie pentru dezvoltatea unui relații sănătoase cu copilul. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa