Episodul 273: Ce ție nu-ți place, mai ales copilului, nu-i face!

jurnal

Știți când eram cu inima la glezne pentru că Victor al meu mi-a zis că e mare și de-acum se descurcă singur? Cum a vrut el să mai rămână la țară câteva zile. Cum mi-a zis el că de acum e mare…

Să vă povestesc cum s-a descurcat! E o lecție importantă chiar și pentru mine.

Va povesteam că problema lui majoră, la țară, o reprezintă bunica. Și mama îi mai face necazuri, dar bunica e neîntrecută la așa ceva.

A luat-o sistematic, de la prima oră a dimineții, din prima zi în care a rămas singur acolo.

-Alți copii mănâncă ou, drob, ciorbă, sarmale, pâine caldă, și tu vrei fidea cu lapte?

-Bunico, mânânc ce zici tu dacă mânânci și tu!

-Aaa, nu se poate, că io țin post. Azi e miercuri și țin post.

-Așa și io, bunico. Azi e miercuri și mănânc fidea cu lapte.

Nu i-a prea plăcut bunicii, dar n-a avut de ales. Apoi, a urmat masa de prânz, la care mama s-a distrat copios. M-a și sunat imediat după:

-Știi ce i-a făcut Victor lu` bunica?

– ???

-Tot ce i-a făcut ea până acum!

Bunica, probabil rămasă cu sechele din timpurile în care făceau foamea, imediat după război, a rămas cu obsesia mâncării. Să bagi în tine cât poți, eventual și pe nas, nu doar ce ai în față, ci și ceea ce intră în aria vederii periferice. Să mănânci și cuie, practic. Partea proastă este că, în timpul mesei, ea îți dă și coate ca să mânânci. Tu duci lingura cu ciorbă la gură și bunica îți dă un ghiont în mână (de regulă, în mâna cu care ții lingura) să mânânci. E un fel de ultraș – de ce vede că mănânci, de-aia te impulsionează mai tare.

Așa i-a făcut și Victor ei.

-Stai, mă, copilule, că-mi cade din lingură! Lasă-mă să mânânc!

-Vezi, bunico? Vezi că nu poți să mănânci așa? Așa îmi faci tu mie mereu!

N-a mai zis nimic, mai ales că după ce a terminat de mâncat, Victor a întrebat-o și ce poezii sau cântece știe. Nu mai știe nimic, că ea e bătrână…

Victor s-a descurcat atât de bine, încât a și învățat-o pe bunica să cânte ”Copilărie, soare fără nori” și să joace Monopoly.

E mare! Și el și bunica!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()