Episodul 12: Titoc și puiul de guguștiuc

jurnal-vacanta-totul-despre-mame

În a doua zi de stat la ţară, mama găseşte un pui de guguştiuc rătăcit prin curte. Îl ia, îi dă să mănânce şi îl pune pe masa din curte, în speranţa că va veni mama lui să-l ajute să găsească cuibul. După o jumătate de zi, când mai era puţin şi începea să se însereze, mama decide să ia puiul în casă ca să se mai joace şi ăla mic cu el.

Face ea prezentările, îi povesteşte lui Victor ce e guguştiucul, îi spune că ăsta e un pui şi că dacă va avea grijă de el şi îi va da să mănânce, puiul se va face mare.

– Am tijă male eu, am! Dau pape, male tace puiul meu mic! (Am grijă mare eu, am! Dau să pape, mare se face puiul meu mic!)

L-au pus într-un coş şi Victor a avut grijă. În jumătate de oră i-a umplut coșul deja foarte mic cu tot felul: cereale, pâine, lapte în biberon, ciocolată, bomboane, mere, banane, iaurt, mai mai să-l acopere de tot grămada de lucruri grele. Noroc că mama a fost pe fază şi a salvat bietul pui de la pieire.

Apoi a intrat din nou în grija deplină a lui Victor, care l-a scos din coş şi l-a alergat prin casă cât să se menţină în formă, dar totuși să nu moară. Ziua a sfârşit cu Victor lăsându-i muuultă mâncare pentru noapte şi cu puiul undeva pe sub masă.

După ce a adormit copilul, mama s-a apucat şi a strâns maldărul de chestii comestibile de pe jos, lăsându-i guguştiucului numai câteva bucăţele de pâine. Mare greşeală! Şi asta nu o zic eu acum ca să mă dau deşteaptă, asta a zis-o şi ea în dimineaţa următoare când s-a trezit copilul cu ochii direct la mâncare, apoi la pui şi după aia s-a pus pe un plâns de-ţi venea şi ţie să-i plângi de milă.

Până la urmă a reuşit să spună ceva:

– Nu tut male puiu! (Nu s-a făcut mare puiul)

Mi-a povestit la telefon:

– Mamaia zis dau pape male tace. Puiu tot papa lolo, puiu mic cacuma. Nu male tace. (Mamaia a zis să-i dau să pape că se face mare. Puiul tot papă acolo, puiul e mic acuma. Nu mare se face).

Când a ieşit mama un pic afară, Victor şi-a făcut din nou de cap cu puiul. Mama a găsit camera cum găseşti coteţul de găini după atacul vulpii: numai fulgi.

– Victor, ce i-ai făcut puiului? Unde e acum? 

– La masă, eu pap puiul, male tac eu! (La masă, eu pap puiul, mare mă fac eu!)

Disclaimer pentru cei de la Protecţia animalelor: puiul e bine, a fost salvat la timp de către mama. Are nişte fulgi lipsă, dar trăieşte, mănâncă şi îşi petrece timpul cu găinile. Este un guguștiuco-găină.

 

În episodul următor aflăm istoria unor palme, au!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()