Episodul 8: Aventuri la grădiniţă

jurnal-vacanta-totul-despre-mame

Prima lecție de ecologie

Atunci când am ales la ce fel de program să-l dau pe Victor la grădiniţă, eram tentată să optez pentru cel foarte prelungit, până la ora 20. L-am ales pe cel până la 16.30 şi bine am făcut. Spun asta pentru că în prima zi abia aşteptam să treacă timpul şi să mă duc să-i iau. Am pus asta pe seama curiozităţii, că era prima zi, că nu ştiam cum îi e, cum se înţelege cu ceilalţi copii. Dar de unde? Au trecut luni bune de atunci şi eu tot aşa sunt. De pe la ora 15 încep să nu prea mai am stare… Întotdeauna ajung mai devreme şi îl găsesc la masă, motiv pentru care trebuie să admir pereţii în vestiarul grădiniţei.

Mai puţin ieri. Ieri mă aştepta domnul director pentru că avea ceva de discutat cu mine:

– Ştiţi… Victor a făcut pipi în curte!

Eu mai că nu am zis: “Vai ce drăguţ!” Pentru mine era OK. Iniţial, când am auzit de pipi am crezut că o fi făcut prin pat, prin sala de clasă, dar în curte nu mi se părea deloc grav.

Am părut şi eu surprinsă, din moment ce domnul director nu părea mulţumit.

– Ştiţi, ceilalţi copii se strânseseră în jurul lui şi se uitau uimiţi.

Eu chiar nu ştiam ce să zic. Aşa că am ales să merg pe varianta următoare:

– Da… O să vorbesc şi eu cu el. Sper să nu se mai repete. Îmi pare rău.

Să ne înţelegem, Victor are sub trei ani. A renunţat la scutec astă-vară când era la bunică-sa la ţară. O lună de zile am fost plecaţi cu cortul, perioadă în care a învăţat să facă pipi la copac, din picioare, ca băieţii.

Discuţia s-a terminat aici, a apărut Victor fericit că am venit să-l iau şi am plecat spre casă. Seara, în pat, înainte de culcare, l-am întrebat ce-a făcut la grădiniţă:

– Tut bine eu niţă! (Am făcut bine eu la grădiniţă!)

– Auzi, e adevărat că ai făcut pipi în curte?

– Daaaa, tut pipi popac! (Daaa, am făcut pipi la copac!)

– Da? La copac ai făcut?

– Daaa, vadă popiii ud eu popacu! (Daaa, să vadă copiii că ud eu copacul!)

E vina mea, eu i-am spus că trebuie să udăm florile şi copacii ca să crească mari. Uf!

Mă simt ca infractorii din filmele americane atunci când îi saltă poliţia: tot ce spui poate fi folosit împotriva ta!

 

Dar și prima bătaie

 

Astăzi, când l-am luat de la grădiniţă, educatoarea mi-a spus că Victor nu prea a fost cuminte. S-a bătut cu Toma. Am făcut pe surprinsa. De fapt, asta a fost marea mea temere înainte să meargă la grădiniţă. Erau zile în care Victor bătea copiii de la locul de joacă. Copii care îi sunt prieteni. Cearta pornea de la jucării, evident, şi sfârşea cu Victor triumfător după ce aplica un cap în gură sau un şut. Îmi era frică pentru grădiniţă… Pe măsură ce zilele şi săptămânile treceau şi eu nu aflam de niciun conflict, teama mea scădea.

Dar inevitabilul are întotdeauna, dar întotdeauna, talentul de a se întâmpla. Victor se bătuse cu Toma. De parcă pentru mine ar fi contat cu cine. Pe mine m-a lovit în moalele capului vestea asta. Nici nu ştiam ce să zic, cum să fac, ce să-i zic copilului.

M-a scos el din mizerie când, ajunşi acasă, în timp ce eram aplecată şi îl descălţam, şi-a băgat mâinile în părul meu şi m-a ciufulit:

– Aşa tut Coma mine niţă! (Aşa mi-a făcut Toma mie la grădiniţă!)

– Da? Şi tu ce-ai făcut?

Moment în care mă trezesc cu un brânci care mă pune în fund. Rămân cu o gheată în mână gândindu-mă la cum s-o iau mai departe. N-a fost nevoie, mi-a arătat ce a făcut Toma după ce l-a împins el: l-a muşcat. Dar l-a muşcat rău! Sau poate aşa mi-a arătat el mie (că muşcătura lui mi-a lăsat semn pe antebraţ, în schimb el n-avea niciun semn de la muşcătura lui Toma). Mai departe mi-a arătat, din nou, ce a făcut el după asta: mi-a azvârlit un picior în coapsă, pe semne că şi Toma era tot jos când a efectuat el schema asta.

Confruntarea lor s-a încheiat la intervenţia educatoarei, iar confruntarea mea cu Victor s-a terminat după ce eu am încasat şi loviturile unuia şi pe ale altuia la un loc.

Morala: nu-i cere niciodată copilului să-ţi explice cum a decurs o bătaie. S-ar putea să ţi-o iei!

 

În episodul următor aflăm ce părere are Titoc despre Moș Crăciun. 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație