12 lecții de parenting care au împărțit lumea Facebook în două

parenting

Meseria de părinte este foarte grea și, din păcate oricâte sfaturi ai cere și ai urma, nu există o regulă după care-ți poți educa în așa fel copilul încât să ai garanția că ajunge un adult responsabil. În situația asta, nu-ți rămâne decât să o iei pas cu pas ca să-ți dai seama cum să faci să fie bine. Ca întotdeauna însă, vor exista admiratori și critici, mai ales acum în era internetului.

De cele mai multe ori, oamenii se bazează pe instinct și pe sfaturile primite de la părinți, prieteni sau rude. Există, însă, oameni care aleg cărțile de parenting sau, să recunoaștem, se inspiră de pe internet. E adevărat că acolo găsești o mulțime de articole folositoare, dar sunt și multe informații depășite.

CureJoy a distribuit pe pagina sa de Facebook 12 semne de parenting greșit, câteva poze care au generat un amalgam de reacții venite de la părinți din toată lumea. În timp ce mulți dintre ei sunt de acord cu mesajele, alții au au reacționat negativ.

Iată posturile care au împărțit lumea Facebook în două.

 1. Când copilul te deranjează intenționat, e din cauză că nu ești suficient de afectuos.
 2. Dacă micuțul te minte, înseamnă că în trecut ai reacționat exagerat la greșelile lui.
 3. Când copilul nu are o părere bună despre sine, e din cauză că mai mult îl sfătuiești ce să facă decât să-l încurajezi.
 4. Dacă nu are curajul să-și apere opiniile în public, e pentru că l-ai disciplinat de mic în public (nu e indicat s-o faci nici în fața fraților, prietenilor sau rudelor).
 5. Dacă orice i-ai cumpăra el tot ia lucrurile altor copii e din cauză că nu l-ai lăsat să le aleagă singur.
 6. Dacă micuțul e laș, e greșeala ta: te-ai grăbit să-l ajuți imediat. Nu îndepărta toate obstacolele din calea lui!
 7. Dacă e gelos, motivul e că l-ai comparat frecvent cu alți copii.
 8. Dacă își pierde repede cumpătul o face pentru că nu l-ai lăudat atunci când a fost cazul. Acum îți atrage atenția doar prin comportament necorespunzător.
 9. Dacă nu respectă sentimentele celorlalți este din cauză că i-ai ordonat să facă ceva, fără să ții cont de sentimentele lui.
 10. Dacă are secrete este pentru că exagerezi mereu.
 11. Dacă este neobrăzat e din cauza părinților sau a celor cu care locuiește.
 12. Părinții pretențioși cu un nivel ridicat de responsabilitate, sprijin și căldură sunt autoritari. Cei pretențioși, dar cu un nivel scăzut al responsabilității, sprijinului și căldurii sunt influenți. Cei nepretențioși, cu un nivel scăzut al responsabilității, sprijinului și căldurii sunt indiferenți, iar cei nepretențioși, cu un nivel ridicat al responsabilității, sprijinului și căldurii sunt permisivi.

Tu cu care dintre aceste afirmații ești de acord și care ți se par inadmisibile?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()