„Balena albastră” sau ”Ortu’ popii”? Cât de mult trebuie să ne temem pentru copiii noștri?

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef

Isteria numită ”Balena albastră” i-a alarmat pe părinții din România după ce jocul a fost direct asociat cu asfixierea a cinci copii de 13 ani de la o școală din Iași, precum și cu un caz din Timișoara, unde o adolescentă și-a anunțat părinții că este hărțuită și amenințată online după ce s-a înscris în acest joc. S-a dovedit ulterior că teribila ”Balenă” a fost, în cazurile menționate, o pistă falsă: copiii din Iași jucaseră, de fapt, ”Ortu’ popii”, un joc de pe vremea bunicilor, ”promovat” din gură în gură printre teribiliști, iar adolescenta din Timișoara își înscenase drama pentru a-și convinge părinții că telefonul îi este compromis și are nevoie de unul nou.

Ce s-a întâmplat la Iași

Săptămâna trecută, cinci elevi de clasa a VI-a din Iași au ajuns la spital după ce un profesor i-a găsit inconștienți chiar în școală. Și-au ținut respirația, au căzut și s-au lovit la cap și la coloană. Între timp, patru dintre copii au fost externați, iar unul a rămas în spital pentru supraveghere și  consiliere psihologică. Ceea ce au făcut de fapt tinerii în școală a fost să își țină respirația până la leșin. Nici Poliția, alertată de profesori și de părinți, nici familiile copiilor, nu au găsit vreo legătură între gestul teribilist și jocul ”Balena albastră”. De fapt, ceea ce au jucat ei, se numește ””Ortu’ popii”,un joc în care ești provocat să îți ții respirația până la leșin. ”Într-adevăr, primul care cedează la lipsa de oxigen este creierul. Însă, dacă durata în care şi-au ţinut respiraţia era mai mare, exista riscul să sufere şi cordul, puteau să facă şi o tulburare de ritm cardiac, să nu le mai bată cordul. De asemenea, pe termen lung, vorbim despre leziuni severe ale creierului“, a precizat dr. Tamara Roşu, de la Spitalul ”Sfânta Maria” din Iași, unde au fost internați cei cinci.

Pe vremea noastră…

Provocări de genul ”Ortu’ popii” nu sunt o noutate printre adolescenți, iar ele există dintotdeauna, la fel ca teribilismul specific vârstei. Sorina P are 32 de ani, este mama a două fetițe și își amintește, amuzată și speriată totodată, că a participat și ea la astfel de provocări. ”Când îmi aduc aminte cât de naivă am putut fi mă trec fiorii și mă gândesc cu groază că și fetele mele ar putea face așa ceva. Aveam 13- 14 ani și învățasem jocul acesta de la copiii din spatele blocului. Mă așezam pe vine, inspiram foarte, foarte adânc și apoi mă ridicam brusc. În secunda aceea, un copil mă apăsa cu podul palmei pe piept, în timp ce eu îmi țineam în continuare respirația. Aerul iese brusc, creierul nu se mai oxigenează și timp de 15-20 de secunde ai o stare de om beat sau, dacă lovitura e mai serioasă, leșini.”

Sorina își amintește că, în spatele blocului, copiii stăteau pe iarbă, să cadă pe moale, când jucau jocul. Ea a leșinat o singură dată, iar de atunci a refuzat să mai joace. ”Sora mea m-a lovit foarte tare în piept, la insistențele mele. Am leșinat și, în cădere, am spart geamul de la ușa camerei. M-am trezit pe jos, sora mea era albă la față, iar mama, care a venit să vadă ce am făcut, mi-a tras o palmă că am spart geamul. Evident că nu i-am spus ce s-a întâmplat, iar din momentul acela nu am mai jucat”.

Ce este ”Balena albastră”

Se vorbește că în țări fost sovietice și în Rusia, din cauza jocului sinistru „Balena albastră” s-ar fi sinucis 130 de adolescenți. Jocul a fost inventat acum patru ani de rusul Filip Budeikin, care a creat o rețea de tipul Facebook, pe care se înscriu tineri dezorientați pe care îi preiau așa numite ”călăuze”. Acestea le cer celor înscriși să se automutileze, să se uite la filme de groază, să asculte melodii cu texte morbide, să se trezească noaptea pentru a îndeplini sarcini, etc. Jocul durează 50 de zile, sarcinile primite sunt menite îi destabilizeze psihic pe cei înscriși și să îi facă să creadă că sinuciderea e calea cea dreaptă. Chiar dacă Filip Budeikin a fost arestat în 2016, efectele planului său morbid sunt încă resimțite.

Deși cazurile din România nu pot fi asociate cu jocul inventat de tânărul rus, pericolul dat de nesiguranța mediului online, dublat de teribilismul adolescenței, este unul cât se poate de real. Părinții își petrec din ce în ce mai puțin timp cu copiii, adolescența este o perioadă a înstrăinării de părinte și a apropierii de gașcă, iar mediul online e locul propice în care te expui, cu intenție sau nu, la provocări și chiar agresiuni.

După isteria ”Balenei albastre”, Poliția Română a făcut o serie de recomandări, adresate în special tinerilor care folosesc internetul fără să cunoască riscurile. Iată sfaturile Inspectoratului General al Poliției Române: ”Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le şi cunoaşteţi în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie. Nu acceptaţi niciodată să vă întâlniţi direct cu o persoană cunoscută pe Internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteţi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice. Nu spuneţi parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni. Evitaţi postarea pe Internet a fotografiilor personale. Aveţi în vedere că nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată. Nu instalaţi pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruşi şi pot produce pagube irecuperabile. În cazul în care primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideţi. De asemenea, nu accesaţi link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa