Bebeluș născut la 27 de ani după ce a fost conceput. Este cu un an mai mic decât mama lui

Cristina Călin, redactor
Molly Gibson
Molly Gibson, la puțin timp după naștere.

Bebeluș născut la 27 de ani după ce a fost conceputMolly Everette Gibson este un bebeluș care a intrat în istorie fără să facă ea însăși ceva deosebit sau să fie parte a vreunei familii regale. Ce o face atât de specială? Faptul că s-a născut la 27 de ani după ce a fost concepută.

Molly s-a născut pe 26 octombrie 2020, iar mama ei avea doar 1 an când micuța a fost concepută, iar embrionul a fost înghețat. În februarie 2020, a fost dezghețat și transferat în uterul mamei sale, Tina Gibson. Astfel, devine embrionul înghețat cea mai lungă perioadă de timp înainte de naștere din istorie.

naștere record
Embrionul din care s-a născut Molly a fost înghețat în 1992, devenind astfel o naștere record.

Din punct de vedere tehnic, diferența de vârstă dintre mamă și fiică este de aproximativ 18 luni. Tina Gibson s-a născut în aprilie 1991, iar fiica ei a fost concepută în octombrie 1992.

Bebeluș născut la 27 de ani după ce a fost conceput.  Emma, sora lui Molly, a fost precedenta naștere record dintr-un embrion înghețat

Molly a bătut recordul existent al surorii sale după ce Emma Wren Gibson s-a născut în 2017 la 24 de ani după ce embrionul ei a fost înghețat.

Micuța a venit în familia Gibson din Tennessee, SUA, formată din Tina, Ben și Emma Wren. Emma are puțin peste 3 ani și din punct de vedere genetic, este sora geamănă a lui Molly. Molly s-a născut cu o greutate de 3 kg, după o sarcină dusă la termen.

Embrionii din care s-au născut Emma și Molly au fost înghețați în aceeași zi, pe 14 octombrie 1992, iar cele două fete sunt surori.

Emma și Molly
Emma și Molly, cele două surori concepute în 1992 și născute la 3 ani diferență.

Embrionul din care s-a născut Molly a fost dezghețat la Centrul Național de Donare a Embrionilor (NEDC) Carol Sommerfelt, în data de 10 februarie 2020. Apoi a fost apoi implantat în uterul Tinei de către medicul Jeffrey Keenan, două zile mai târziu, pe 12 februarie.

Până la nașterea lui Molly, sora ei, Emma, în vârstă de trei ani, a fost precedenta deținătoare a recordului pentru embrionul uman înghețat de cel mai mult timp care a dus la o naștere reușită. Embrionul ei a fost dezghețat în 13 martie 2017 și transferat în uterul Tinei două zile mai târziu. Emma s-a născut în 2017, pe 25 noiembrie și a cântărit tot 3 kilograme.

Cuplul se confrunta cu infertilitatea din cauza bolii lui Ben

Ben Gibson a declarat atunci că nu erau siguri că această metodă de a deveni părinți, prin folosirea de embrioni umani congelați, este potrivită pentru ei.

Familia Gibson
Familia Gibson, împreună cu cele două fete ale lor care au făcut istorie.

Tina și Ben, în vârstă de 36 de ani, au încercat timp de 5 ani să conceapă un copil, însă nu au reușit. Ben suferă de fibroză chistică, iar această boală i-a afectat și fertilitatea. Pentru că își doreau foarte mult să devină părinți cei doi au luat copii în plasament și își doreau să adopte. Părinții Tinei au văzut o știre despre NEDC și le-au spus celor doi soți, în 2017, că există pentru ei și această posibilitate. Au respins ideea inițial. Li se părea o adevărată nebunie. Doar că, au rămas cu gândul acolo.

După un timp cei doi au reconsiderat această opțiune și au vizitat Centrul Național de Donare a Embrionilor din Tennessee. Atunci au examinat peste 300 de profiluri ale donatorilor înainte de a face o alegere.

„Nu am fost deloc pretențioși. Tot ce ne doream era un copil”, își amintește Tina, care este învățătoare de profesie. Totuși, au cerut ca donatorii să nu fi fost persoane înalte, pentru că nici ea, nici soțul ei nu sunt. În 1992 donarea a fost făcută în mod anonim așa că nu se știe cine sunt părinții biologici ai celor două fete.

Molly și Emma sunt o dovadă a faptului că știința evoluează

„Când Tina și Ben s-au întors pentru transferul lor de embrioni, am fost încântat că au supraviețuit dezghețului și s-au transformat în doi embrioni de foarte bună calitate, iar ulterior au dus la nașterea Emmei și a lui Molly”, a spus medicul Carol Sommerfelt, directorul NEDC.

Molly
Molly, fetița născută la 27 de ani de la concepție

Această naștere record a fost posibilă, pentru că, deși au trecut 27 de ani de când embrionii au fost congelați, au fost păstrați în cele mai bune condiții, în nitrogen la -237 grade Celsius.

Ben și Tina doresc să mai aibă încă un copil, dar iau în considerare, cel mai probabil, să adopte. Mai jos, un filmuleț cu cele două surori.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa