Care este diferența dintre oamenii fericiți, sănătoși, care au succes și ceilalți?

Știința confirmă ceea ce părinții intuiesc: dragostea și atenția părinților sunt premisele unei vieți bune, fiind mai importante decât educația formală

În februarie 2016 au fost date publicității rezultatele celui mai amplu studiu realizat în Marea Britanie cu privire la evoluția și dezvoltarea populației. Este un studiu întins pe 50 de ani la care au laut parte diferite generații și care, nu de puține ori, a fost punctul de pornire a unor reforme fundamentale în Regatul Unit, după cum ne informează The Guardian într-un articol amplu.

Denumit „oglinda incomodă a Marii Britanii”, studiul este o monografie exactă a societății britanice din 1946 și până în prezent.

Din punct de vedere al datelor culese, cifrele sunt absolut impresionante. Există, de exemplu, câteva camere pline cu documente folosite în timpul studiului, iar informația disponibilă în format electronic depășește câtvea sute de terabiți.

Studiul a urmărit câteva zeci de mii de subiecți pe parcursul a șapte decenii. Cercetătorii au elaborat întrebări pentru a afla date despre o gamă foarte largă de subiecte. Au fost investigate toate aspectele vieții, de la naștere și până la moarte, trecând prin educație, obiceiuri alimentare, viață sexuală, mobilitatea socială, reconvertire profesională.

Una dintre concluziile fundamentale ale studiului: iubirea părinților este premisa de bază a unei vieți bune

Una dintre concluziile fundamentale ale studiului confirmă următorul lucru: copiii proveniți din familiile defavorizate, dar care au beneficiat de dragostea și atenția părinților, au reușit să își depășească condiția și au putut, adulți fiind, să își îmbunătățească nivelul de trai comparativ cu părinții lor. Altfel spus, se demonstrează că, și dacă provin din medii defavorizate, copiii au o șansă în plus dacă sunt ingrijiți și iubiți de către părinții lor.

Studiul spune, cât se poate de clar, următoarele: ”Concluziile au arătat că implicarea parentală, în special în primii ani de viață este crucială. Este mai importantă decât orice altceva.”

Astfel, egalitatea de șanse ar putea fi redefinită ca fiind în primul rând accesul la dragostea și atenția părinților și nu la educația formală, rolul părinților în copilăria mică fiind recunoscut ca fiind esențial pentru succesul de mai târziu al copilului.

Educația – egalitate de șanse?

Acest studiu a identificat un adevăr dureros: copiii proveniți din medii defavorizate aveau performanțe școlare mai slabe și mai puține șanse de a urma o formă de învățământ superior decât copiii proveniți din medii cu o situație financiară mai stabilă. Egalitatea de șanse oferită de învățământ se dovedea practic inexistentă. Reforma învățământului începută în 1965, ca urmare a concluzilor studiului despre cum un sistem nu poate să fie potrivit pentru toată lumea și cum este nevoie de personalizarea metodei de predare în funcție de fiecare individ.

Alte concluzii ale acestui studiu care au îmbunătățit viața mamelor și a copiilor

Fumatul în sarcină era un lucru cât se poate de comun în anii ’70. Pe atunci 40% dintre femeile însărcinate fumau. Datele colectate au arătat că acei copii născuți din mame fumătoare aveau considerabil mai multe șanse să se nască prematur și să aibă diverse afecțiuni. Fumatul în timpul sarcinii a fost declarat, în urma acestui studiu, periculos pentru făt și nerecomandat în sarcină.

Subiecții născuți la începutul studiului nu au avut, pentru foarte mult timp, nici un fel de problemă cu greutatea. Toți cei care au început să ia în greutate au făcut-o în aceeași perioadă (la începutul anilor ’80), iar acest lucru s-a datorat faptului că această perioadă a coincis cu scăderea prețurilor la mâncare și cu creșterea venitului minim și mediu ceea ce a făcut ca tot mai multe familii să își permită achiziționarea unei mașini și să meargă mai puțin pe jos. La subiecții născuți după anul 2000 studiul a arătat că obezitatea era prezentă încă de la vârsta de trei ani.

Cercul se închide

Acest proiect a contribuit, practic, la construirea a ceea ce înseamnă Marea Britanie astăzi. Cele câteva zeci mii de subiecți au schimbat, prin observațiile care s-au făcut asupra lor societatea britanică în mod fundamental. Se pare că, pe măsură ce participanții încetează din viață cercul deschis la nașterea lor se închide. Bazat pe datele strânse, Marea Britanie urmează să introducă reforme în ceea ce privește îngrijirea persoanelor vârstnice.

Pentru că ne dorim să fim alături de părinții din România pe parcursul misiunii lor de a pune bazele unei vieți împlinite pentru copiii lor, vă invităm alături de noi în Parenting Hub.

Fii la curent și cu pagina de Facebook pentru a fi la curent cu evenimentele pe care le pregătim!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()