Ce daruri se fac la naștere în România, dar și în alte culturi ale lumii

Monica Tătaru, redactor
cadou nou nascut

Ce daruri se fac la naștere. Venirea pe lume a unui copil a fost întotdeauna motiv de bucurie. În toate culțurile lumii, momentul este marcat prin practicarea unor obiceiuri în cadrul cărora se oferă diferite daruri simbolice pruncului și mamei acestuia. În țările occidentale însă, tradițiile străvechi au fost înlocuite cu simple cadouri ce conțin haine, jucării, obiecte personalizate cu numele copilului sau aparate necesare pentru îngrijirea nou-născutului. Sunt și colțuri ale lumii ce se remarcă prin originalitate la acest capitol.

Ce daruri se fac la naștere. Bani de argint și plante de leac în scăldătoare

În România, se practică în continuare obiceiul îmbăierii nou-născutului de către moașă sau una dintre bunici la venirea acestuia acasă. Simeon Florea Marian, în studiul etnografic Nașterea la români, arată că obiceiul era răspândit în întreaga țară, folosindu-se în general aceeași gamă de obiecte simbol. Astfel, în scăldătoarea copilului erau puse diverse plante, precum busuiocul și bujorul, miere, un ou, untdelemn și o monedă de argint. Busuiocul de la Ziua Crucii era pus pentru ca pruncul să fie curat, iubit și atrăgător, mai ales dacă era fată. Unul sau mai mulți bani de argint ca să fie scump și să aibă noroc de bani.

Pruncul mai primea o bucățică de fagure de miere ca să fie dulce la vorbă, o bucățică de pâine, ca să fie bun și să aibă viață îndestulată. În unele zone, în apă moașa punea și un ou (ca să fie sănătos), puțin lapte dulce (ca să aibă pielea albă și curată) și agheasmă (pentru a fi ferit de rău). În Țara Românească, în prima scăldătoare se obișnuia să se pună și flori, sare (ca simbol al prieteniei), untdelemn și o monedă (pentru belșug).
„La capul copilului se mai așezau diferite obiecte și unelte, mai ales acelea de care pruncul avea să se folosească mai târziu: cărți și condei, ac, ferastrau etc.”, mai scria Simeon Florea Marian.

Ce daruri se fac la naștere. Cadourile moderne iau locul obiceiurilor străvechi

După naștere, mama intra într-o perioadă de refacere de 40 de zile. În acest timp, femeile apropiate îi aduceau mâncare și făceau treburile gospodăriei în locul ei. Lăuza nu avea voie să iasă din gospodărie până ce nu primea dezlegarea preotului.
Astăzi, multe din aceste obiceiuri tind să dispară, mai ales în marile orașe. Sunt oferite însă bijuterii de aur (cercei pentru fetițe, brățări pentru băieți), „torturi” din scutece, produse cosmetice speciale pentru bebeluș și proaspăta mămică, mici amintiri personalizate cu numele copilului.

Ce daruri se fac la naștere. Aur și flori pentru bebeluș și mama în Turcia

Rudele apropiate oferă în Turcia diferite obiecte de aur bebelușului, în timp ce mama este acoperită cu flori. Invitații sunt primiți cu o băutură dulce preparată de bunicile copilului, făcută din apă, zahăr, scorțișoară, cuișoare și colorant alimentar roșu. Din această băutură bea prima dată mama. De altfel, această băutură este numită “lohusa serbeti” – șerbet postpartum. După 20 de zile de la naștere, mama și bebelușul vizitează prietenii. Bebelușul primește bomboane (pentru a fi bun la suflet) și ouă (pentru a fi sănătos). Gazdele presară făină pe sprâncenele și părul copilului, urându-i o viață lungă.

Un cal pentru bebeluși în Suedia

Nu este vorba de un cal adevărat, ci de o figurină din lemn. Căluțul trebuie să fie roșu și pictat cu flori sau diverse alte motive. Acest căluț simbolizează forța, curajul și îi aduce noroc micului suedez, asigurându-i o viață fără pericole.

Un cadou mai puțin obișnuit de la tatăl ecudorian

În Ecuador, „cuarentena” poartă numele „dieta”. În zonele rurale, tatăl îi dăruiește soției aflate în travaliu un cadou mai puțin obișnuit – un tricou folosit de acesta în timpul unei zile lungi de muncă. Tradiția spune că mirosul acestuia îi va da forță mamei în timpul nașterii.
După naștere, mama și copilul sunt protejați de lumina soarelui până la sfârșitul “dietei”. Pentru a reintra în viața comunității, mamei îi este oferită o baie cu ierburi, parfum, lapte și petale de trandafir.

O bucată din cordonul ombilical pentru părinții japonezi

Cadourile pentru nou-născut și familia sunt oferite la două luni de la naștere. Bebelușul primește bani și o statuetă din lemn (Sasano-bori) de mărimea copilului, pe care sunt înscrise numele, data nașterii și talia nou-născutului. Părinții primesc un cadou din partea femeilor înțelepte: o bucată din cordonul ombilical, ce este așezat într-o cutie de lemn și care simbolizează legătura strânsă dintre mamă și copil.

O cuvertură împotriva spiritelor rele, în China

În timpul unei ceremonii numită moom yut, bebelușul primește în dar bani sau bijuterii de aur. La rândul lor, părinții oferă invitaților ouă înroșite, simbolul bogăției și fertilității. În unele comunități există tradiția oferirii „cuverturii celor 100 de dorințe”, care îl va proteja pe bebeluș de spiritele rele.

Cadouri personalizate pentru bebelușii portughezi

Biberoane, suzete, hăinuțe, pături…toate inscripționate cu numele bebelușului. Portughezii adoră să ofere tinerilor părinți cadouri personalizate cu prenumele nou-născutului.

Ce daruri se fac la naștere. Barza cu prăjiturele

Dintre popoarele occidentale, olandezii sunt cu siguranță campionii nașterilor la domiciliu. Fiecare femeie însărcinată primește un kit special ce conține tot ce este necesar pentru o naștere acasă. Travaliul este urmărit de o moașă, iar medicul intervine în situațiile de risc. Nașterea este anunțată de familie prin intermediul unei berze așezată în fereastră. Oaspeții sunt primiți cu prăjiturele decorate cu roz sau albastru.

În Brazilia, mama face cadouri apropiaților

Proaspetele mămici din Brazilia își așteaptă invitații cu diferite cadouri. Cei care vin în vizită primesc un coș plin de dulciuri și amintiri, precum poze cu bebelușul sau o mică scrisoare de mulțumire. Nou-născutul este îmbrăcat în roșu, pentru a avea noroc și a fi ferit de spiritele rele.

Brațări de aur în Guyana

În această țară, venire pe lume a bebelușului este celebrată în a noua zi. Familia și prietenii aduc mici cadouri ce conțin dulciuri, bani și brățări din aur. Este și ziua în care mamele fac prima baie după naștere. În cadrul ceremoniei, mama arde placenta, acest gest simbolizând separarea fizică dintre mamă și copil.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa