Cele mai bune cadouri de Crăciun sunt gratis

Adriana Moscu

Să zâmbești cuiva, să-ți ceri iertare, să dai un telefon mult așteptat – sunt doar câteva cadouri de Crăciun care sunt gratis, dar atât de frumoase!

Prietena mea din copilărie se luptă cu o boală grea. Nu mai ținusem de câțiva ani legătura, însă când am aflat de la ai mei (încă locuiește în același bloc în care ne-am petrecut copilăria) că trece prin clipe grele, am făcut rost de telefonul ei și am sunat-o. Am întrebat-o dacă pot s-o vizitez și iată-ne din nou împreună. Am încercat să fiu tare pentru ea – și eu, și ea, și medicii eram conștienți că nu se mai poate face prea mare lucru.

Am povestit, ne-am amintit, m-am jucat cu fetița ei și am admirat în trăsăturile ei delicate, în ochii verzi și părul bălai, pe cea care-mi fusese o prietenă atât de bună în copilărie. A fost atât de puțin ce am făcut pentru ea, și totuși atât de mult: ne-am readus una alteia zâmbetul pe buze, ne-am amintit ce ne-a legat în trecut și am descoperit că și azi suntem pe aceeași lungime de undă, și că sufletele-pereche pot relua oricând legătura de acolo de unde au întrerupt-o.

Așadar, sunt multe feluri în care poți face pe cineva fericit Crăciunul acesta. Nu trebuie neapărat să fie un dar material. Poate fi o regăsire înainte ca totul să fie prea târziu. Poate fi o rugăciune spusă la nevoie. Sau poate fi un platou cu prăjituri delicioase.

Cele mai bune cadouri de Crăciun sunt gratis. Și la îndemâna oricui. Iată alte câteva idei:

Zâmbește cuiva!

Data viitoare când mergi pe stradă sau cu mijloacele de transport în comun, scoate-ți nasul din telefonul tău inteligent (dar nu pe-atât de inteligent încât să-ți spună că uneori te poți lipsi de el) și privește cu atenție chipurile oamenilor: vei vedea că majoritatea sunt posace și îngândurate. Ce poți face tu? Răsplătește fiecare privire pierdută sau posomorâtă cu un zâmbet sincer. Cine știe, poate vei primi la schimb tot un zâmbet, sau poate vei pune o persoană pe gânduri: chiar merită să fim morocănoși tot timpul, sau e posibil să vedem din când în când și jumătatea plină a paharului?

Ia pe cineva în brațe!

Nu aștepta Ziua Îmbrățișărilor pentru asta. Cercetătorii au demonstrat că îmbrățișările au efect terapeutic și instalează pe loc starea de bine. Ba prelungesc și viața – cu condiția să fie multe și lungi! Crăciunul ăsta dăruiește cât mai multe îmbrățișări – cui are nevoie sau preventiv, fără un scop anume. Vei vedea că starea de bine se va întoarce la tine ca un bumerang.

Împacă-te cu cineva!

Am și eu pe listă câteva persoane, dar orgoliul m-a determinat să amân momentul. Noroc cu sărbătorile care se apropie și pe care le voi folosi ca un bun prilej să îngrop securea războiului încă o dată. Se spune că cel mai deștept cedează: eu cred că e vorba, de fapt, de cel mai inimos. Așa că împacă-te cu persoanele cu care ai avut conflicte peste an: nu este un semn de slăbiciune, ci unul de înțelepciune. Și un dar minunat pe care ți-l faci ție și celor din jur.

Sună pe cineva!

De câte ori ai amânat acel telefon pe motiv că nu e timpul potrivit, că nu e ocazia pefectă, că e prea târziu sau… prea devreme? Un telefon e un telefon, la orice oră din zi sau din noapte și în orice moment al anului. Nu te gândi că e inoportun, doar tăcerea e inportună. Așa că dacă n-ai mai sunat-o de jumătate de an pe mătușa ta bătrână și bolnavă, Crăciunul este cel mai potrivit moment să reînnodați legăturile.

Cere-ți iertare!

Poate că ți se pare cel mai greu lucru din lume, dar nimic nu se compară cu eliberarea pe care o vei simți când vei rosti acest cuvânt magic: iartă-mă. Chiar dacă ai impresia că n-ai fost tu de vină, chiar dacă nu ai pornit tu cearta, rostește “iartă-mă” și vezi ce se întâmplă: va veni la pachet cu lacrimi și mărturisirea greșelilor într-un mod în care nu te-ai fi așteptat. Oferă acest dar: iertarea. Iartă-i pe cei vinovați și iartă-te pe tine, că nu ai fost suficient de puternică încât să nu intri în conflicte.

Petrece mai mult timp alături de copilul tău!

E gratis și e darul pe care fiecare dintre cei mici îl așteaptă, deși, poate, uneori, nu știu cum să ți-o spună. Sau poate că ți-o spun într-un mod atât de nepotrivit (plângând, dând din picioare și comportându-se în mod necuviincios), încât cu greu îți dorești să stai mai mult prin preajma lor. Știu, ai job full-time, iar când ajungi acasă trebuie să gătești și să faci curat. Dar știi ce? Ieșiți astăzi în oraș la masă și împușcați doi iepuri dintr-o dată: veți fi sătuli și fericiți!

Fă cuiva un compliment!

Fiecare dintre noi radiază în felul lui, așa că nu trebuie să-ți îndrepți complimentele către miss univers. Colega ta s-a îmbrăcat frumos azi? Sau poate și-a schimbat coafura ori și-a cumpărat o pereche nouă de cercei? Oferă-i în dar o admirație. Nimic nu o va bucura și nu-i va oferi mai multă încredere decât aprecierile sincere!

Scrie cuiva o scrisoare!

Da, o scrisoare scrisă de mână, cu stiloul, pe hârtie velină. La final, poți s-o și parfumezi! Scrie-i mamei, iubitului, copilului, prietenei. Trece în revistă momentele frumoase pe care le-ați petrecut împreună, motivele pentru care îi ești recunoscătoare, situațiile în care v-ați sprijinit unul pe celălalt la greu. Niciun dar de Crăciun nu se compară cu o scrisoare în care ți-ai așternut sentimentele de recunoștință!

Spune “mulțumesc”!

Cât de des și cât de răspicat poți! Mulțumește mamei că te-a crescut frumos, tatălui că v-ați copilărit împreună, sorei că ți-a fost cel mai apropiat prieten, copilului că înțelege când trebuie să pleci de lângă el, soțului că te iubește.

Dăruiește o prăjitură unui vecin!

Este o practică folosită și apreciată peste ocean, și de ce n-ai importa-o și tu? Chiar dacă vecinii din România sunt mult mai suspicioși, nimic nu vă va apropia mai tare decât un dar dulce, oferit înainte de Sărbători, când lumea nu-și mai vede capul de treabă și gospodinele de-abia mai scot nasul din oalele din bucătărie.

Vizitează un cămin de bătrâni sau un orfelinat!

Poate că n-ai fost niciodată nevoită să îți imaginezi cum e să nu ai un adăpost, să fii orfană sau să te lase puterile, pe măsură ce înaintezi în viață. Și Slavă Cerului că n-a fost așa! O vizită la un azil de bătrâni sau la un cămin de copii le va însenina ziua. Uneori, să ai cu cine să vorbești și cu să-i spui păsul poate fi darul pe care-l așteptai de mult.

Donează hrană unui adăpost de animale!

Niciodată sponsorizările nu vor fi suficiente pentru oamenii cu suflet mare care au grijă de animalele abandonate. Cunosc eu însămi doi soți care au renunțat la apartamentul lor din București pentru a se muta la țară, unde au construit un adăpost pentru cățeii salvați de pe străzi. Oferă prietenilor necuvântători hrană sau vitaminele necesare pentru a trece cu bine peste iarna grea.

Donează haine la un eveniment caritabil

Nu mai ai unde să-ți așezi noile achiziții? În loc să le așterni peste tot, prin casă, renunță la hainele pe care nu le-ai mai purtat de peste un an și fă tot așa cu hăinuțele copiilor. Nu te gândi că le vei folosi la următoarea sarcină – până atunci se vor demoda sau se vor deteriora. Sigur, așa cum tu dăruiești acum, vei primi la rândul tău toate cele necesare de la cunoscuți și apropiați. Dar din dar se face rai!

Donează conserve la o bancă de alimente pentru sinistrați

Iarna vine cu viituri, inundații, nămeți, drumuri blocate – trimite câteva conserve către zonele afectate. Va fi cel mai potrivit cadou de Crăciun, pentru niște oameni care nu mai pot și nu mai au cu ce să prepare fie cozonaci, fie sarmale sau alte bunătăți.

Spune o rugăciune pentru cineva!

Mergi la biserică și aprinde o lumânare pentru cineva la care ții sau pentru o persoană dragă de care îți e dor. Ori, pur și simplu, închide ochii, împreunează mâinile și trimite-le în dar toate gândurile tale bune celor dragi ție. Nu uita să te rogi să primești și tu în dar gândul cel bun!

Du cărți de colorat și creioane unui spital de copii!

Pentru micuții bolnavi, timpul trebuie să treacă greu într-un mediu rece și prea puțin familiar, ca un spital. Cumpără-le cărți și creioane de colorat: vor uita, o vreme, de branule, ace, medicamente și analize complicate. Poți chiar să desenezi și tu cu ei. Vei primi în dar niște micuți prieteni pe cinste și admirația lor nedisimulată.

Cedează rândul la coadă unei persoane vârstnice sau unei femei însărcinate!

Da, e sfârșitul anului și te așteaptă o grămadă de lucrurile de rezolvat. Da, te grăbești, ești pe fugă, nu ai terminat de împodobit casa și nici de cumpărat toate cadourile. Dar ce contează cinci minute în plus sau în minus, dacă lângă tine, la coadă, se așează o femeie însărcinată sau un bătrân care de-abia se ține pe picioare? Cedează-i locul tău și consideră că ai făcut, deja, primul cadou pe anul acesta!

Citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa