Cele mai bune ţări pentru mame. TOP 10

Marina Rosenfeld
mama copii joaca

Există țări în care a fi mamă este o sărbătoare de zi cu zi. Este vorba de state în care politica privind concediul maternal, îngrijirea, sănătatea, ajutorul de la stat, siguranța sunt la cote ridicate. Un top al celor mai bune ţări pentru mame, întocmit de usnews.com a luat în considerare 5 factori: politica de concediu maternal, rata mortalităţii materne, cele mai favorabile percepţii ale femeilor în ceea ce priveşte siguranţa, protecţia familiei şi egalitatea de gen (provenind de la Best Countries Report, care studiază 60 de ţări, prin sondaje aplicate pe 21.000 de oameni).

  1. Olanda

Olanda a fost una din primele ţări ce a introdus conceptul de protecţie a maternităţii, conform Population Europe Resourse Finder & Archive, un grup de cercetare al Uniunii Europene. Introdusă în 1919 şi votată în 1939, legea prevede 12 săptămâni de maternitate cu salariu întreg. Olanda este astăzi una dintre ţările cu cea mai mare rată a naşterilor desfăşurate acasă. Cam 20% din naşteri se desfăşoară acasă, faţă de 5% în restul ţărilor dezvoltate.

  1. Australia

În Australia există așa numitele ”Școli de somn”, care îi ajută pe tinerii părinţi să gestioneze problemele de somn ale copiilor și ale lor. Cele mai multe programe de acest tip sunt finanțate de stat. Prezența femeilor pe piața muncii, deși redusă încă, a crescut cu 12% din 1990, conform datelor Băncii Mondiale. Senatoarea australiană Larissa Waters a făcut senzație recent, când și-a alăptat copilul în Parlament, imaginea acestui moment făcând înconjurul lumii.

8. Elveţia

Femeile consideră Elveţia drept cea mai sigură ţară. A obţinut primul loc şi la “cea mai bună ţară în general”.

  1. Austria

Pentru austrieci, familia ideală e una din cele mai mici din lume, atât femeile cât şi bărbaţii considerând că e suficient să aibă cel mult doi copii, conform Forumului pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

  1. Noua Zeelanda

În 2016, politicile privind concediul de îngrijire a copilului s-au schimbat şi perioada a crescut de 14 la 18 săptămâni. Cei care nu solicită acest concediu au parte de o serie de scutiri de taxe. Femeile consideră această ţară ca fiind orientată spre bunăstarea familiilor.

  1. Norvegia

Ca şi alte țări vecine ale ei, Norvegia are un concediu de creştere copil tare generos. Mamele pot solicita 35 de săptămâni cu salariu întreg sau 45 de săptămâni cu 80%, conform datelor Forumului Economic Mondial.

  1. Canada

Pentru că are o veche tradiţie în protecţia maternităţii, Canada a stabilit recent programul Instituţional Mamă-Copil, care le permite mamelor încarcerate şă-şi crească copiii până la 4 ani. Scopul e construirea unei relaţii pozitive şi de a a oferi un mediu ce promovează stabilitate şi continuitate între mame şi copiii mici.

  1. Finlanda

Cu mai puţin de 3 decese la 100,000 de naşteri, Finlanda, împreună cu Grecia şi Polonia, are cea mai joasă rată a mortalităţii. Guvernul finlandez le oferă mamelor ce merg la medic o cutie pentru bebeluş, în care se găsește tot ceea ce are nevoie copilul în primul an de viață.

  1. Danemarca

Aproape toţi copiii danezi merg la cresă şi grădiniă înainte de şcoală, mai ales că cele mai multe costuri sunt coperite de guvern. Mamele se întorc repede la serviciu, iar femeile ce lucrează sunt în proporţie aproximativ egală cu bărbaţii. Danemarca e considerată cea mai bună ţară pentru femei.

  1. Suedia

Femeile însărcinate în Suedia sunt încurajate să participe la cursuri prenatale fie gratuite, fie finanţate aproape în întregime de stat. Guvernul acordă şi o alocaţie lunară pentru copii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa