Copiii japonezi mănâncă de toate și nu se îngrașă. De ce?

Anca Vlad
alimentatie japonezi

Conform statisticilor, în România un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc.

În America, mai mult de o treime dintre copii sunt supraponderali sau obezi, ceea ce ciudat dacă se ține cont de faptul că cei mai mulți dintre ei consumă pe terenul de sport mare parte din caloriile de la cină. Din păcate, din cazua lipsei timpului, mulți părinți se mulțumesc să-și ducă micuții la McDonald sau le dea produse semipreparate care se încălzesc imediat în cuptorul cu microunde.  Prin comparație, în Japonia, copiii mănâncă tot ce le pun părinții în față și, cu toate acestea, au cea mai scăzută rată a obezității din lume.

Ora de masă îi prinde cu burta goală

Există câteva explicații de ordin cultural. În Japonia, copiii sunt învățați de mici să nu consume gustări între mese și, de multe ori, experimentează chiar și „chiorăitul mațelor”. Când se așează la masă împreună cu familia, nu sunt sătui din cauza mâncării ciugulite între mese.

Important este că mănâncă alături de familie, la masă, nu în pat sau în fața televizorului, iar preparatele japoneze sunt foarte variate și includ pește, orez și legume. Nimic extraordinar față de alți oameni din diferite colțuri ale lumii. Diferența este că nu tânjesc ca alții după aripioare picante și cartofi prăjiți, și, probabil, habar nu au că semenii lor din America și din Europa și-au stricat obiceiurile alimentare sănătoase cu multe generații în urmă.

Număr redus de calorii

În Japonia, copiii au cea mai sănătoasă dietă din lume, în cantități mici. Conform tradiției, trebuie să ridici la masă atunci când stomacul tău este 80% plin. Regula este valabilă și în școli. În cantine, elevilor le este servit un prânz cu un nivel scăzut de calorii, ca și cel de acasă. Adăugați la acest aspect faptul că toți se duc și se întorc de la școală pe jos, nu cu autobuzul, și vei înțelege de ce tot poporul nipon pare că frecventează sălile de sport.

Vă puteți adapta dieta la cea japoneză? Cu siguranță că da. Pentru început, le puteți limita (sau interzice total) accesul copiilor la hambugeri și la tot felul de snacks-uri (tot ce trebuie să faceți este să nu mai umpleti coșul la supermaket cu aceste produse). Dacă, însă, copilul a devenit dependent de aceste bombe calorice, vă puteți aștepta la reacții asemănătoare celor de sevraj. Important e să vă doriți să aveți un copil sănătos și să aveți răbdare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa