Copilul cu trei părinți, obținut printr-o tehnică foarte controversată

TOTUL DESPRE MAME
trei parinti

Conform New Scientist, un grup de medici specialiști în fertilitate, conduși de Dr. John Zhang, de la New York Fertility Center din New York au ajutat un cuplu să conceapă artificial un copil care are, practic, trei părinți. Ei au folosit o tehnică experimentală, numită ax de transfer nuclear.

Ca orice copil, bebelușul, un băiețel, are ADN nuclear de la părinții naturali. Dar, în plus, are ADN mitocondrial de la o a doua femeie, donator.  Tehnica a fost folosită pentru că mama era purtătoarea unei mutații rare, care creștea riscul ca cel mic să aibă o boală neurologică mortală, numită Sindromul Leigh. Mutația care determină acest sindrom se găsește într-un subgrup de ADN din mitocondrii. Pentru că genele pentru mitocondrii provin exclusiv de la mame și pentru că 25% dintre mitocondrii dețin mutația, există întodeauna riscul ca aceasta să fie transmisă copilului.

Chiar dacă mama bebelușului era sănătoasă, doi dintre copiii ei muriseră din cauza bolii.

În trecut, oamenii de știință au presupus că o tehnică ce implică trei persoane al putea preveni transmiterea Sindromului Leigh și a altor boli mitocondriale, dar succesul a fost trecător. O tehnică inventată la sfârșitul anilor 90 a fost interzisă în SUA în 2002 din cauza îngrijorărilor că micuții creați în felul acesta riscă să dezvolte probleme de dezvoltare sau alte afecțiuni.

Anul acesta, medicii au desfășurat o nouă procedură în Mexic, unde legislația este permisivă. În cadrul acesteia, se  preia nucleul dintr-un ovocit cu conținut ADN și se implantează într-un ovocit al unei donatoare, din care a fost extras nucleul, dar s-a menţinut ADN-ul mitocondrial.

Metoda este controversată pentru că, practic, echivalează cu modificări genetice asupra oamenilor. Mai mult, nu se știe care sunt implicațiile pe termen lung ale acesteia. Totuși, faptul că un bebeluș sănătos s-a născut în felul acesta îi face pe critici să aprecieze descoperirea științifică.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa