„Cu ce pot ajuta ca să fie bine pentru toată lumea?”

TOTUL DESPRE MAME

Conflictele frecvente apărute în cuplu nu ar trebui să depășească linia relației între adulți, însă, de cele mai multe ori, copiii ajung parte a certurilor, injuriilor, violențelor născute între părinți.

Adulții își trăiesc dramele personale responsabilizându-și copiii pentru acestea. Astfel de cazuri ne sunt relatate la Telefonul Copilului 116 111 frecvent, atât prin intermediul adulților implicați direct sau nu, cât și prin copiii care ajung să conștientizeze problematica acestor conflicte.

„Numele meu este Bogdan și tocmai am asistat la o ceartă a părinților mei! Oribil!” Așa își începe conversația un copil în vârstă de 13 ani, privat de căldura și armonia unei familii normale. Relația tensionată a părinților lui, în care unul sau ambii adulți adoptă o manieră rigidă de relaționare atât cu celălalt adult, cât și cu copiii, lipsurile materiale, educaționale, dar și neasumarea responsabilității faptelor comise pot conduce la sentimente de tristețe și chiar situații de timiditate excesivă, incapacitate de socializare, depresie, izolare etc.

„Doi oameni nu pot trăi doar din dragoste, au nevoie și de respect, însă la ei așa ceva nu văd!” Copiii sunt puși în roluri mult prea complexe pentru vârsta lor, iar susținerea unei părți aduce, după sine, respingerea de către adultul nesusținut. Dramele acestor familii dezbinate pot avea urmări grave în creșterea, dezvoltarea, dar și în educația copiiilor, aceștia din urmă simțindu-se parte vinovată a conflictelor apărute în cadrul familiei.

„Pur si simplu nu mai pot, nu mai suport, îmi doresc ca sora mea să nu mai sufere, vreau ca ea să înțeleagă că mama și tata nu se mai înțeleg și trebuie să ia o pauză mai lungă sau să se despartă”. Copiii ajung să caute soluții pentru fericirea părinților și uită că au o copilărie de trăit, un zâmbet de exprimat și un viitor de creat!

„Cu ce pot ajuta ca să fie bine pentru toată lumea?” este întrebarea des adresată consultanților aflați la Telefonul Copilului 116 111 de către sute de copii găsiți în mijlocul dramelor trăite de părinți, copii mult prea responsabilizați, raspunzători de fericirea adulților.

 

(Caz preluat de Asociația Telefonul Copilului la 116 111, editat pentru păstrarea confidențialității)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa