De ce sunt copiii olandezilor cei mai fericiţi din lume?

Adriana Moscu
copiii-olandezilor-totul-despre-mame

Cel mai recent studiu Unicef a decretat: copiii olandezilor sunt cei mai fericiți din lume!

Studiul aparține Unicef Germania și a luat în calcul bunăstarea copiilor din țările bogate. Micii olandezi au ieșit fruntași la trei din cele cinci categorii ale studiului, după cum urmează: bunăstarea materială, educația și riscurile comportamentale.

Unicef Germania nu este prima organizație care a ajuns la această concluzie. Alte cercetări, conduse de Child Poverty Action Group din Marea Britanie, de Organizația Mondială a Sănătății și de Unicef International au ajuns și ele la concluzia că Olanda oferă cele mai bune condiții pentru a crește copii fericiți.

Pe de altă parte, de aproape 30 de ani încoace, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică i-a declarat pe danezi cei mai fericiți cetățeni ai Planetei.

Una peste alta, haideți să vedem de ce sunt copiii olandezilor chiar atât de fericiți! Potrivit unei mame expate care trăiește în Olanda și care și-a exprimat părerea pe site-ul findingdutchland.com, există câteva mici secrete care aduc zâmbetul pe micuțele chipuri:

Părinții micilor olandei sunt printre cei mai fericiți din lume

Deloc surpinzător, de altfel! Potrivit primului Raport asupra Fericirii Lumii întreprins de Statele Unite, olandezii ocupă locul patru în rândul celor mai fericite națiuni de pe pământ. Aici, fericirea este un indicator al progresului societății.

Mamele olandeze sunt extrem de fericite

Psihologul și jurnalistul olandez Ellen de Bruin a scris o carte cu titlul „Femeile olandeze nu suferă de depresie”, în care descrie acest fenomen. Potrivit autoarei, „alegerile personale sunt cheia fericirii: olandezii sunt liberi să-și aleagă singuri partenerul de viață, religia, sexualitatea, aici avem voie să folosim droguri ușoare, putem să spunem aproape tot ce ne trece prin minte. Olanda este o țară foarte liberă”. 

Probabil principalul motiv pentru care olandezele sunt atât de fericite este faptul că au găsit echilibrul între carieră și viața de familie. Gravidele din Olanda sunt pe primul loc în ceea ce privește joburile part-time din toate țările membre OECD – 68% dintre ele au ales acest tip de job și lucrează doar 25 de ore pe săptămână.

Tăticii din Olanda se implică mult în creșterea copiilor

Un articol din New York Times – „Munca part-time în secolul 21” – subliniază cultura olandezilor vizavi de joburile cu jumătate de normă. Începând din 1996, guvernul din Olanda a oferit angajaților part-time drepturi egale cu ale celor care lucrează cu normă întreagă. De atunci, tot mai mulți tătici optează pentru joburi full-time timp de patru zile pe săptămână, în timp ce o zi o dedică timpului petrecut împreună cu copiii lor. Expresia „papa dag” („ziua tatălui”) a devenit uzuală în vocabularul olandezilor, ținând cont că un bărbat din trei aleg în Olanda să lucreze part-time.

Copiii din Olanda nu sunt stresați la școală

Nimeni nu-și învață copiii să fie competitivi, nu li se dau teme pentru acasă sau, dacă sunt în clasele superioare, temele sunt foarte scurte. În Olanda, copiii sunt încurajați să se bucure de ceea ce învață și nimic mai mult. După ce termină școala primară, în jurul vârstei de 12 ani, copiii din Olanda dau un test prin care le sunt descoperite înclinațiile și abilitățile, în urma căruia sunt îndrumați să opteze pentru studiul unei ramuri sau a alteia.

Micii olandezi au liber la exprimare

Din momentul în care pot vorbi, copiii din Olanda sunt lăsați să-și exprime părerile și sentimentele. Îmi amintesc tonul superior pe care îl foloseau mama și sora mea mai mare: „Ce știi tu? Ești copil!” sau “Tu să taci! Să vorbești când oi fi mare!”. În Olanda nu există o astfel de scară ierarhică menită să inhibe personalitatea în formare a copilului mic. Părinții ascultă ce au de zis copiii, pentru a încerca să ajungă, împreună, la un numitor comun.

Bunicii se implică în mod direct

În Olanda există așa-numita „oma gad” („ziua bunicii”) – o zi pe săptămână în care bunicile se dedică în totalitate creșterii nepoților: merg cu ei în parc, le gătesc bucate gustoase, fac lecțiile împreună, astfel încât părinții să se poată concentra în exclusivitate pe rezolvarea sarcinilor de serviciu sau a altor probleme urgente. Ce ocazie mai frumoasă de a suda legăturile de familie?

Olandezii primesc ajutor guvernamental

Guvernul olandez ajută familiile să își crească pruncii. Părinții sunt scutiți de anumite taxe atunci când lucrează și, în paralel, își cresc copiii, iar alocațiile sunt substanțiale în Țara Lalelor și-a copiilor fericiți.

E clar acum de unde vine fericirea, nu?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa