Ivanka Trump, mărturie despre depresia post-natală severă pe care a avut-o de trei ori

TOTUL DESPRE MAME

Ivanka Trump a născut trei copii, iar depresia postnatală a lovit-o puternic după fiecare dintre nașteri, scrie huffingtonpost.com.

Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii ”The Dr. Oz Show”, fata președintelui american a povestit cum s-a schimbat viața ei după nașterea Arabellei (care are șase ani acum), a lui Joseph (trei ani) și a lui Theodore (un an).

”Simțeam că nu îmi pot atinge potențialul maxim ca părinte, ca antreprenor și ca director. Sarcinile mele au fost foarte ușoare, așa că ce a urmat după m-a lovit și mai tare”, a spus Ivanka Trump. Ea a precizat că depresia le afectează chiar și pe cele mai puternice femei și, tocmai de aceea, e extrem de important ca astfel de experiențe personale să iasă la lumină.

”Mă consider o persoană puternică, determinată, ambițioasă, pasionată, hotărâtă. Dar depresia este ceva ce afectează tot felul de oameni din întreaga țară”, a mai spus ea.

În Statele Unite, depresia afectează una din nouă persoane, scrie huffingtonpost.com. Simptomele sunt: tristețe, anxietate, furie, înstrăinare față de cei dragi și sentimentul de deconectare față de bebeluș.

Până la 80% din tinerele mămici pot trece prin tristețea post-partum, diferită de depresia post-partum

Depresia este o tulburare serioasa care necesita de cele mai multe ori psihoterapie sau alta forma de tratament. Majoritatea femeilor simt insa dupa nastere tristetea postpartum, cunoscuta si drept baby blues. La doar cateva zile dupa nastere, proaspetele mamici se pot simti nelinistite, coplesite, plang foarte usor si trec foarte repede de la o stare emotionala la alta, de la bucurie la tristete, de pilda. Numarul femeilor care simt tristetea post-partum este considerabil. Cel putin jumatate din tinerele mamici pot avea baby blues, dar sunt specialisti care sustin ca procentul poate urca de fapt pana la 80%. Cauza acestei incertitudini statistice este legat de faptul ca mamele ezista sa recunoasca ca au asemnea sentimente pe care le considera anormale. Tristetea postpartum dispare cam in doua saptamani dupa nastere si este, trebuie sa stim, o stare normala. Statistic vorbind, in afara normei sunt mamele care nu simt aceasta tristete trecatoare. Insa, daca simptomele persista si se agraveaza s-ar putea sa fie vorba de o depresie postpartum care nu trece, din pacate, de la sine.

Simptomele depresiei postpartum sunt aceleasi ca ale oricarui episod depresiv major, conform DSM IV (Manual de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale)

  1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei
  2. Diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile
  3. Pierdere semnifictaiva in greutate, desi nu tine dieta, sau luare in greutate
  4. Insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi
  5. Agitatie sau lentoare psihomotorie
  6. Fatigabilitate sau lipsa de energie
  7. Sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva
  8. Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra
  9. Ganduri recurente de moarte

Ce e de facut?

Daca cel putin 5 din simptomele descrise mai sus au fost prezente timp de cel putin doua saptamani, este foarte probabil ca te confrunti cu o depresie post-partum si este momentul sa ceri ajutorul unui specialist. Poti apela la medicul de familie, care iti va face o recomandare sau poti contacta direct un psihoterapeut, psiholog clinician sau medic psihiatru.

Sursa foto: pagina de Facebook Ivanka Trump

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa