Matei, un copil operat în străinătate, gătește paste cu chef Cezar Munteanu pentru campania #luămunavion

Cristina Călin, redactor
luăm un avion
Chef Cezar Munteanu s-a implicat voluntar alături de copii pentru a ajuta la achiziția avionului.

Copiilor le plac pastele, nu există nicio îndoială. Să fie și simple, fără niciun fel de sos, dar paste să fie. Doar că unii dintre ei merg mai departe cu această pasiune și ajung să o ducă dincolo de preferința proprie.

Matei are 14 ani, iar lumea lui s-a învârtit în jurul pastelor încă de când avea 4 ani. Atunci a descoperit că îi place foarte mult să le mănânce. Stând lângă mama lui care i le gătea, băiețelul a vrut să se implice și el, așa că ușor-ușor, a ajuns să știe foarte bine să le prepare.

La 4 ani a început să gătească paste alături de mama lui

Matei a descoperit plăcerea de a mânca paste cam la 4 ani. La început se mulțumea cu ce găteam eu, dar în scurt timp a vrut să facă el totul, să caute arome noi, să condimenteze diferit și să găsească noi rețete. Făcea diferite pariuri cu mine, pe care eu le pierdeam și cumpăram tot ce spunea el”, a povestit mama lui.

Îi plac foarte mult pastele cu sos roșu și încearcă mereu rețete pe care le găsește pe internet. Cea mai recentă a fost una care a inclus costițe, pe care Matei a avut răbdare să le fiarbă timp de 6 ani până când carnea s-a desprins de pe os și a fost numai bună de pus în sosul pentru paste. Mama lui spune că au ieșit excelente, deci așteptarea a meritat.

Viața l-a învățat să aprecieze orice fel de ajutor

Povestea lui Matei nu este una chiar atât de simplă. El suferă de o afecțiune cardiacă, iar drumurile dese la spital, atât în țară, cât și în străinătate l-au făcut să vadă viața cu alți ochi decât o văd adolescenții de vârsta lui. „Are o capacitate deosebită de a cuprinde tot ce se întâmplă în lume. Înțelege foarte bine problemele celor din jur, este înțelegător și răbdător cu copiii. Știe că a trecut și el pe acolo și de aceea este foarte altruist”, ne-a spus mama lui.

Prima intervenție a suferit-o la Târgu Mureș, la doar un an, iar de-atunci au urmat zeci de controale și alte operații în țară și în străinătate. Matei nu s-a plâns niciodată, ba chiar și-a continuat viața cu determinare. A refuzat să renunțe la școală, deși internările dese l-au făcut să lipsească mult de la școală. A spus că nu vrea să își distrugă viitorul.

paste inimoase
Atunci când gătește paste, Matei este cel mai fericit.

A gătit paste pentru personalul și copiii de la un spital din Belgia

Pastele au fost cele care au reușit să îi ridice moralul atunci când a fost internat într-un spital belgian din Leuven pentru o intervenție chirurgicală dintr-o lungă serie de astfel de operații care îl ajută își vindece inima. Pentru că era tot mai demoralizat, medicul psiholog de acolo l-a întrebat care este cea mai mare bucurie a lui, iar Matei a răspuns dintr-un foc: să gătesc paste.

Deși avea în fiecare zi posibilitatea să aleagă dintre 3 feluri de paste din meniul restaurantului, dorința lui cea mai mare era să fie el cel care le prepară. Nu voia să le facă cu sos din borcan, cu paste cumpărate. Dorința lui era să facă totul de la zero.

”Apoi i-a arătat lui Matei că are acolo tot ce-i trebuie – vase, aragaz etc. și i-a spus că poate găti orice dorește. A doua zi am fost și am cumpărat tot ce îmi ceruse el și a gătit paste, în spital. Am mers cu oala în încăperea unde se servea masa și am mâncat cu toții. Matei zâmbea pentru prima oară în 5 săptămâni”.

Povestea în engleză cum a făcut pastele, era fericit și fața lui radia de satisfacție. Doctorița mi-a spus apoi: “L-am cunoscut acum pe Matei, e așa diferit!”., rememorează mama lui momentul. Aceasta ne-a mai spus că, deși Matei este un copil foarte serios, atunci când gătește zâmbește din toată inima.

A gătit paste pentru 3 copii orfani

Nu este de mirare că atunci când Adelina Tocean de la Fundația Blondie l-a rugat să gătească pentru 3 copii aflați în plasament, Matei a spus „da” fără să stea pe gânduri. Cu toate că era o zi de duminică și nu se simțea tocmai bine, a spus la final că pentru el a fost o zi grozavă pentru că a reușit să facă niște oameni fericiți.

De fapt, despre acest lucru este vorba: despre a aduce fericire altora. Pastele sunt un pretext delicios pentru a face acest lucru.

Acum gătește paste pentru a ajuta la cumpărarea unui avion

Matei își dorește că pasiunea lui să aducă bucurie și altora așa că a hotărât să se implice alături de alți 6 copii într-un proiect caritabil de o anvergură uriașă, chiar și pentru niște adulți. Cei 7 copii au hotărât să cumpere prima ambulanță aeriană din România și vor să strângă aproximativ 2 milioane de euro pentru a face acest lucru.

Avionul este atât de necesar pentru a putea transporta bebelușii, dar și copilașii mai mari, în străinătate atunci când sistemul medical de la noi nu îi poate ajuta să se vindece.

matei și chef cezar
Matei a gătit împreună cu Cezar Munteanu, iar pastele au fost scoase la licitație.

Matei s-a gândit să gătească paste pe care apoi să le vândă, iar banii obținuți să îi doneze Asociației Blondie, cea care coordonează acțiunea caritabilă. Alături de el a venit și chef Cezar Munteanu. Matei a gătit împreună cu celebrul bucătar.

„Îmi place foarte mult ideea și imi plac copiii care fac din gătit o pasiune și o cale de a aduce bucurie oamenilor. Mă ofer voluntar să gătesc live alături de Matei, mai multe porții de paste, pe care să le licităm pentru cauza voastră!”, a spus Cezar Munteanu. Cei doi au gătit paste cu piept de pui, prosciutto crudo și parmezan.

Luăm un avion. 7 copii vor să cumpere prima ambulanță aeriană din România

Acțiunea celor doi se desfășoară sub hashtagul #pasteINIMOASE. Puteți să îi urmăriți și să licitați pentru porțiile lor de paste. Nu doar că vă veți alege cu un preparat gustos și gătit din toată inima, dar veți pune umărul la îndeplinirea unui vis. Intră pe pagina de Facebook Luăm un avion și întreabă cum poți să comanzi și tu o porție de paste.

Dacă ai un copil care vrea să se implice, dar nu știe cum poți răsfoi „Ghidul Ideilor” găsești câteva sugestii creative de a strânge bani – https://buff.ly/36QXynU.

Dacă ești om mare, donează și tu ore de zbor, poate îți place ceva din ce fac ceilalți copii.

RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – LEI

RO34 INGB 0000 9999 0909 6765 – EURO

Deschise la ING Bank – sucursala Obregia

Asociația Blondie – Împarte pentru altă parte

C.U.I. 40914732

Alături de Matei mai sunt implicați alți 6 copii care fie vând limonadă, fac bijuterii, driblează mingea sau fac salam de biscuiți. Toate acțiunile lor sunt sub deviza Luăm un avion!

Bebelușii grav bolnavi sunt transportați acum cu avioane închiriate

După izbucnirea pandemiei de coronavirus, Asociația „Blondie” a început să transporte, cu avioane închiriate, copiii rămași blocați în spitale din Europa din cauza suspendării curselor aeriene de linie. Primul zbor a fost în data de 27 martie 2020, din Milano, iar, ulterior, asociația a dus cu avionul în străinătate copii care aveau nevoie de intervenții medicale urgențe, ce nu puteau fi făcute în România.

Costul total al celor 23 de curse aeriene efectuate până în prezent a fost de circa 400.00 euro, cei mai mulți bani provenind din donații individuale. Cel de-al 24-lea zbor se va face pe 20 noiembrie 2020.

Despre Asociatia „Blondie”

Asociația „Blondie” s-a înființat în iunie 2019 pentru a oferi o șansă la viață copiilor bolnavi și singuri. Totul a pornit de la Cristi, un băiețel blond, abandonat în spitalul din Constanța. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformație cardiacă în care două artere mari erau inversate.

Șansa lui la viață a fost un articol în ziarul “Ziua”, cu titlul “Micuțul Cristi are nevoie de o operație la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, care mai târziu avea să fondeze asociația, a știut că va fi copilul ei. La vârsta de doi ani, Cristi a fost luat în plasament și timp de 11 ani el nu a trăit ca un copil bolnav. În 25 octombrie 2014, Blondie a murit la 13 ani și jumătate pentru că operația care trebuia sa ii salveze viața nu s-a făcut la timp.

Cum ajută Asociația Blondie

Pentru copiii ca el, asociația a creat un cadru etapizat, care să rezolve cele mai importante probleme ale copiilor cu afecțiuni grave abandonați în spitale: 

  1. Monitorizare prenatală a gravidelor în risc social pentru identificarea la timp a nou-născuților cu afecțiuni grave (Caravana Blondie)
  2. Crearea unei soluții mobile pentru identificarea în maternitate a nou-născuților cu afecțiuni grave în risc de părăsire sau părăsiți de părinți (BlonTHE APP)
  3. Crearea unui program de voluntariat în spital pentru copiii internați singuri(Și eu sunt Blondie)
  4. Crearea unui centru de recuperare medicală postspitalizare pentru copiii cu afecțiuni grave în risc social (Căsuța Blondie)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa