Mai multe șanse la viață pentru copiii născuți prematur

TOTUL DESPRE MAME

În România, la fiecare cinci ore moare un copil cu vârsta mai mică de un an: țara noastră are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană – 8,8‰, comparativ cu 3,7‰, media UE, cauza principală fiind naşterile înainte de termen.

Prematurii cântăresc doar câteva sute de grame la naștere, însă șansele lor de supraviețuire cresc considerabil datorită echipamentelor medicale performante, precum incubatoarele speciale, unde micuții își pot petrece primele luni din viață, într-un mediu aseptic, la temperatură constantă.

Unul dintre miile de copii care au primit o nouă astfel de șansă la viață este Daria-Ioana. Fetița s-a născut prematur, la 28 de săptămâni, în Brașov, cântărind puțin peste un kilogram. A avut însă norocul să vină pe lume într-o maternitate pregătită să o ajute, fiind echipată cu un incubator performant, unde micuța a stat permanent de când a venit pe lume.

După mai bine o lună în salonul prematurilor, Daria respiră singură și este hrănită prin gavaj cu lapte matern. Mihaela, mămica Dariei, poate acum să-și vadă fetița doar de două ori pe zi, câte cinci minute, și nu a avut încă voie să o țină în brațe, pentru că este prea mică. Știe însă că în curând vor putea pleca acasă, unde nimeni, niciodată nu le va mai cronometra timpul petrecut împreună.

Pentru Mihaela, această perioadă a fost cea mai grea din viața sa, toată energia ei s-a concentrat pe supraviețuirea Dariei și tot universul său a fost în spital. Din fericire, maternitatea unde s-a născut Daria avea dotările necesare ca fetița să aibă o șansă la viață, însă în România multe spitale au încă nevoie de sprijin, pentru ca toate proaspetele mămici să plece acasă cu micuții lor.

18.000 de nou-născuți prematur supraviețuiesc anual, datorită echipamentelor medicale performante donate de Salvați Copiii. Numărul lor poate fi din ce în ce mai mare: organizația a reușit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu echipamente performante, necesare supravieţuirii copiilor născuţi prematur sau cu greutate mică la naștere: incubatoare, mese de resuscitare și aparate de ventilație.

Din 2010, Salvaţi Copiii a iniţiat proiectul Fiecare Copil Contează, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Cum poți ajuta

Oricine poate susține programul de reducere a mortalităţii infantile, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către maternităţi, secţii de nou-născuţi şi suport parental, prin Salvaţi Copiii. Mare parte din cei 7.300.000 de lei investiți până în prezent provin chiar din formularele de 2% și au contribuit până acum la salvarea a zeci de mii de copii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 euro, iar fondurile obţinute în acest mod de Salvați Copiii au fost utilizate pentru a dota 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Arad, Pitești, Brașov, Caransebeș, Reșița, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Timișoara, Vaslui, Buzău și București.

Procedura de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit este extrem de simplă şi nu costă nimic! Persoanele salariate în 2015 trebuie să completeze formularul 230, eliberat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Cei care au obţinut venituri din alte surse (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor etc.) pot redirecționa cei 2% prin completarea formularului 200. Ambele formulare pot fi descărcate de pe site-ul http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/, acolo unde se găsesc și informații privind depunerea lor, până la data de 25 mai 2016, la ANAF.

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Mai multe informații despre proiectele Salvați Copiii pot fi găsite pe pagina de Facebook a organizației, https://www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania, și pe site, www.salvaticopiii.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa