Mia Popovici, educatoarea care a renunțat la avocatura de dragul copiilor

Cristina Călin, redactor
mia popovici

Maria Angela Popovici sau Mia cum o cunosc copiii este o educatoare din București, la o grădiniță de stat. A ales inițial, la presiunea familiei, o carieră de avocat. Când a avut primul copil și-a dat seama că mai degrabă ar vrea să fie înconjurată de micuți și timp de 3 luni a încercat un job de educatoare. Acum lucrează cu copii din medii defavorizate și organizează un festival de muzică unde toți participanții sunt tratați corect.

Totul despre mame. Cum ai decis că vrei să devii educatoare?

Maria Angela Popovici. Aproape de finele Facultății de Drept mi-am amintit că am terminat Liceul Pedagogic și am zis că, având și copii, vreau să mă implic mai mult în viața lor. Mi-am dat seama că Facultatea de Drept nu e pentru mine, așa că m-am întors la prima mea dragoste – copiii. Atunci am hotărât să încerc să văd dacă îmi place să practic efectiv această meserie. Sunt convinsă că dacă nu îți place ceva nu poți să faci cu drag. După cele 3 luni de încercare, la finalul studiilor de drept, am hotărât să dau la Facultatea de Științele Educației. Mi-a plăcut și am continuat.

Totul despre mame. Cum ai ajuns la Facultatea de Drept?

Maria Angela Popovici. La Facultatea de Drept am ajuns pentru că voiam să fiu avocat. Mama, tata și toți din jurul meu spuneau că dacă nu faci Dreptul sau Medicină nu ești nimic. Le-am făcut pe plac alor mei și m-am dus. Mama era foarte fericită: ”Vai, fii-mea este la Facultatea de Drept, la București.” Pentru mine, care eram din Hunedoara, era ceva, mai ales că eram și dintr-un sat. Nu fusese nimeni de-acolo la nicio facultate.

După ce am terminat Facultatea de Științele Educației am făcut și masterul, când eram însărcinată cu al treilea copil. La Drept am învățat enorm de mult, știam tot, dar la final mi-am dat seama că nu sunt pentru această meserie. Dacă vine unul la mine și este vinovat și apoi trebuie să îl apăr, nu mai pot să dorm noaptea. Atunci am zis că nu se poate așa ceva și m-am reprofilat.

Totul despre mame. În cât timp devii o educatoare bună?

Maria Angela Popovici. În primul și al doilea an te familiarizezi cu ceea ce înseamnă meseria de educatoare. După aceea, urmează acomodarea cu copiii. În al 3 și al 4-lea an înveți cu ce se mănâncă. Ca educator ai de scris foarte mult. Faci planificări, fișe de progres pentru fiecare copil și nu doar o dată pe an. Dacă stai să te gândești îți zici că ce au de făcut educatoarele atât, în afară de a se juca cu copiii, dar în practică lucrurile nu stau chiar așa. După 5 ani, după ce mi-am dat titularizarea și definitivatul, am realizat ce frumoasă e meseria. Chiar dacă e stresant, pentru că este stresant să fie 20 de copii care să strige ”doamna, doamna, doamna”. Acasă probabil că nu ai reuși să faci față. Dar în meseria asta începi să te autocontrolezi. Mai ales dacă faci cu drag și vii cu drag. Mie chiar îmi place să vin la grădiniță.

educatoare din București

Totul despre mame. Copiii îți spun Mia…

Maria Angela Popovici. Așa am vrut eu pentru că mi-am dorit să fie o legătură directă între mine și copil. Nu vreau să îmi spună doamna. Vreau să fie cât mai familiari cu mine, să mă simtă ca fiind parte din familia lor. Și celor de la cor le-am spus să îmi spună la fel. În acest fel avem cu toții o legătură mai strânsă.

O educatoare din București care lucrează cu copii din medii defavorizate

Totul despre mame. Cu cine e mai ușor să lucrezi: cu copiii sau cu părinții?

Maria Angela Popovici. Cu copilul lucrezi foarte bine dacă știi cum să îl iei, cum să îl introduci într-o lume de basm, de grădiniță. Apoi este foarte important să fii corect. Copilul apreciază atunci când adultul este corect cu el. De exemplu, dacă eu greșesc recunosc și zic ”îmi pare rău”. Dacă copilul a greșit, trebuie să spună și el la fel. Să nu îi spui că a făcut ceva și nu a făcut.

Îmi dau seama cam cine face năzbâtii pentru că îi cunosc. Dar se mai întâmplă să fie inițiatori și cei mai liniștiți. La un moment dat copilul care este prea stresat de alt copil reacționează și el când nu mă aștept. Atunci, de fapt, el nu mai poate. Mai ales pe la mijlocul anului se întâmplă asta. De multe ori le pun să își ceară scuze unul de la altul, să promită că nu mai fac.

educatoare din Bucuresti

Totul despre mame. Grădinița la care lucrezi este mai deosebită…

Maria Angela Popovici. Clasa mea a fost creată pentru a preveni abandonul școlar. Unii sunt romi, alții sunt din zone defavorizate, chiar dacă stau în București, provin din familii monoparentale, sunt copii lăsați în grija bunicilor, din familii cu mulți copii. Pentru acești copii vrem să facem excursii la puncte importante din București. Unii nu au fost nici măcar la Grădina Zoologică sau nu știu ce înseamnă o grădină zoologică. Anul trecut am fost la Muzeul Antipa. Copiii au fost foarte încântați, ei nefiind vreodată la vreun muzeu.

Pot să zic că Dumnezeu mi-a deschis o cale ca să îmi dau seama ce norocoasă sunt cu ceea ce am acasă. Mi-ar trebui ore în șir să povestesc viețile copiilor de la mine de la grupă. Unii dintre ei se bucură doar că vin la grădiniță și schimbă mediul în care trăiesc. Îmi transmit și mie această stare. Sunt 20-24 de copii, în funcție de anul școlar. Eu cred că pot să schimb ceva pentru fiecare. Știu că din punct de vedere material nu pot face mai nimic, deși îmi vine să îi ajut pe toți. În fiecare zi mai aflu câte o poveste. Este o experiență de viață.

În primele zile plângeam zilnic pentru ceea ce aflam de la copii. Unii dintre părinți vin din niște medii total diferite de cele din care venim tu sau eu. Unii își doresc educație pentru copiii lor, deși au trecut prin niște etape grele ale vieții. Pe alții trebuie să îi canalizezi, să îi determini să își aducă copiii la grădiniță. Sun după ei să vină, sunt și educatoarea părinților. Sun să le spun la ce îi ajută pe copii grădinița și trag de ei ca să îi aducă.

Mulți spun că nu îi aduc că e departe, că nu are cine să îi aducă. Unii nu au bani să le dea un pachețel să mănânce. Până anul trecut primeau cornul și laptele și acum li se mai aduce. Ar fi bine dacă primăria ar asigura și o masă de prânz. De multe ori le aduc și eu. Când mâncăm, la 10, împărțim pachețelul ca să primească toți, măcar să guste. Sunt copii, le e poftă.

Grădinița este implicată în niște proiecte cu finanțare din fonduri europene, accesate de primăria sectorului 5. Vom achiziționa o tablă interactivă, vom amenaja spațiul din curtea grădiniței și vom pune gazon și având în vedere că grădinița se află într-o zonă în care părinții nu au posibilități materiale. Al doilea proiect se referă la cursuri opționale cu profesori din școala. Vor fi cursuri de engleză, dans, pictură. Toate vor fi gratuite, ba chiar cei care participă vor primi lunar bani, dar nu trebuie să absenteze. Vor mai primi rechizite, obiecte consumabile de igienă, două excursii pe an și o tabără.

Muzica este totul pentru Mia Popovici, o educatoare din București

Totul despre mame. Dragostea ta pentru copii a mers dincolo de grădiniță. Știu că ai înființat un cor.

Maria Angela Popovici. Am înființat Corul Buburuzelor acum 5 ani. Când eram angajată la o altă grădiniță din București, directoarea mi-a propus să mă duc la un concurs de muzică pentru copii. Eu am adunat cei mai talentați copii și am făcut un cor de 12 fetițe cu care m-am dus la concurs. Am obținut locul întâi. Pentru mine a fost o chestie foarte tare, pentru că am descoperit că pot face și acest lucru. Am considerat că pot să merg și mai departe cu muzica. Ușor-ușor am încercat să aleg mai mulți copii, au venit și alții care au auzit de la părinți, de la colegi și am ajuns să am 50 de copii. Au trecut 5 ani de atunci. Acum am în cor și copii de școală și de grădiniță.

În primul rând vin copiii cărora le place muzica, care sunt talentați. Alții vin din curiozitate, pe unii îi trimit părinții, doar că ei nu stau prea mult, pentru că nu simt. Încerc să îi implic în multe proiecte și spectacole. Nu vin doar să ne pregătim la canto. Mergem la spectacole, la festivaluri, la evenimente. Am fost și la evenimente private. Copiii au fost super fericiți, invitații încântați. Am hotărât că un cadou este de ajuns pentru că un copil se bucură mai mult pentru asta.

Totul despre mame. Ce înseamnă corul pentru copii?

Maria Angela Popovici. Cel mai mic copil are 5 ani, cel mai mare are 11 ani. Am copii care au rămas de la grădiniță. Vin aici pentru că le dezvoltă creativitatea, memoria, gândirea. Gândește-te că ei trebuie să memoreze versurile. Învață să fie creativi, să se coordoneze. În timp ce dansăm și cântă. Nu concep eu singură spectacolul, ci împreună cu ei. Dacă mai trebuie ceva schimbat la vreo piesă mă consult cu ei. Chiar dacă sunt mici au niște idei super ingenioase.

educatoare din Bucuresti

Totul despre mame: Ce fel de muzică cântați?

Maria Angela Popovici: La început am hotărât să cântăm doar muzică populară, după aceea, văzând că cei mici nu mai sunt doar de grădi, am introdus în repertoriu muzică ușoară. În acest moment, cântăm muzică populară autentică, muzică etno, ușoară și am încercat și muzică internațională. Am avut un spectacol unde ni s-a cerut să cântăm în spaniolă și copiii au învățat. Eu susțin muzica populară și ușoară românească, pentru că cei mici trebuie întâi să își cunoască valorile noastre și apoi restul.

Înainte să le prezint un cântec, le prezint despre ce este vorba pentru că doar așa pot să învețe versurile mai bine. Este mai simplu să conștientizeze ce este în cântec și, după aceea, să îl învețe. Îl va ține minte și mai mult timp. Unii copii au memorie vizuală, alții de lungă durată, alții de scurtă durată. Trebuie să găsesc metode astfel încât să îi ajut pe toți să memoreze. În plus, îi învăț cuvintele necunoscutele. Exact ca la școală. Luăm treptat fiecare vers.

Totul despre mame: Ai făcut și un festival.

Maria Angela Popovici: Festivalul Buburuzelor este la a treia ediție. Vreau să mai realizez încă unul, Comorile Carpaților. Pentru acesta vreau să obțin fonduri nerambursabile de la Administrația Fondului Național Cultural, în parteneriat cu alte instituții: Asociația Pădurenilor din Deva, Asociația Mărioara Man Gheorghe, Asociația Evolution Center pentru Copiii Speciali, Asociații Codrii Neamțului, Centrul Cultural și de Tineret Stefan Iordache. Va fi dedicat tuturor persoanelor peste 6 ani și se va desfășura în 3 locații, la Deva, Piatra Neamț și București. Vreau să le facilitez accesul tuturor amatorilor de muzică sau celor care pur și simplu le place să cânte. Vor fi secțiuni de muzică populară, muzică ușoară românească, creație și o secțiune pentru copiii speciali. Această ultimă secțiune va fi special creată pentru ca acești copii să aibă curaj să vină.

Totuși, rămâne de suflet Festivalul Buburuzelor, care s-a născut din dorința mea de a fi alături de toți copiii și de a descoperi tinerele talente. S-a desfășurat la Centrul Comercial Drumul Taberelor, prin sponsorizarea acestora, în cadrul unui proiect pe care ei l-au avut pentru a sprijini inițiativele din comunitate. La prima ediție am avut în jur de 250 de copii, iar la a doua au fost 500 de copii. Am vrut să fie o jurizare corectă pentru toți copiii. De asemenea, am încercat să nu-l dezamăgesc pe niciunul și i-am oferit fiecăruia câte un premiu. Eu am trecut prin situații dificile. Am fost la nenumărate concursuri, dar la multe dintre ele, din păcate, m-am simțit marginalizată. Fie că eram din altă zonă și mă simțeam dată la o parte de juriu. Am fost odată la București. Era un domn în juriu care se comporta atât de urât cu toți concurenții încât am zis că așa ceva nu se poate întâmpla. M-am gândit că nu trebuie să nu mai treacă nimeni prin ce au trecut cei din generația mea.

Educație dincolo de grădiniță

educatoare din București

Totul despre mame: Știu că ai organizat și o Paradă a Costumelor Reciclate. Cum ai ajuns de la muzică la ecologie?

Maria Angela Popovici: Am avut alături în acest proiect și directori de școli și cadre didactice. Nu mă așteptam la atâta creativitate din partea părinților și a copiilor. Când am început proiectul am zis să facem altceva față de ce am făcut până atunci. Aveam niște materiale pe care oricum le aruncăm și nu trebuia decât să le strângem, să le folosim. A ieșit un proiect pe care l-am finalizat la Centrul Comercial Drumul Taberelor cu o paradă a copiilor îmbrăcați în costume din materiale reciclate. Foarte benefic pentru comunitate și pentru copii, pe care i-am determinat să conștientizeze care este rolul reciclării.

Totul despre mame: Când mai ai timp și pentru cei 4 copii ai tăi?

educatoare din Bucuresti

Maria Angela Popovici. Am o listă de priorități pentru fiecare zi, ca să le pot face pe toate. În unele zile sunt conștientă că nu am să reușesc. Încerc să îmi limitez accesul la Internet și rețele sociale ca să pot face tot ce mi-am propus. În unele zile este foarte greu, dar soțul meu mă ajută foarte mult. Dacă eu pregătesc un festival, el face acasă cam tot ce este nevoie ca să meargă treaba. Altfel e greu. Copiii au 15, 9, 7 și 2 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa