Mihai 1, un copil născut prematur, după o naștere dificilă. Imagini inedite din copilăria regelui

TOTUL DESPRE MAME

Arhivele Naționale și relatările bunicii regelui Mihai 1, regina Maria, dar și ale altor membri ai familiei regale, dezvăluie faptul că venirea pe lume a ultimului rege al românilor a fost una controversată și că a existat teama că nu va supraviețui nașterii premature.

Redăm mai jos însemnări care s-au păstrat despre aceste momente, ca și fotografii din copilăria regelui, cele mai multe din Arhivele Naționale, care dezvăluie un copil delicat și iubit de toți cei din jur.

Istoricul ploieştean Traian Lazăr a adunat în volumul „Viaţa Regelui Mihai. Jurnal Biografic (1921-1940)“ documente care tratează cronologic evenimentele din viaţa regelui Mihai, dar şi controversele din acele momente.

Alături de mama lui, principesa Elena, de care a fost foarte legat, și care i s-a alăturat inclusiv în exilul din Elveția

Mihai de Hohenzollern, Mihai de România, a avut o viaţă bogată în satisfacţii, dar nu lipsită de eşecuri şi dezamăgiri. O viaţă care merită să fie cunoscută prin tot omenescul ei, căci ea confirmă dictonul antic «Homo sum; humani nil a me alienumputo» – «Om sunt; nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este străin». O tratare obiectivă a unui subiect atât de vast trebuie să ia în considerare toate izvoarele, pozitive sau negative, necesare pentru a clarifica diverse aspecte din viaţa regelui Mihai“.

Mai puţin cunoscute, controversele din copilăria regelui Mihai nu sunt puţine. S-a speculat faptul că nu este fiul lui Carol al II-lea sau că a fost conceput în perioada de logodnă a părinţilor, că a mers în picioare şi a vorbit foarte târziu, ba chiar că s-a născut surdo-mut.

Mihai 1, un copil născut prematur. O naștere dificilă, cu riscuri pentru mamă și copil

Marţi, 25 octombrie 1921, orele 19:40. S-a născut Mihai principe de Hohenzollern Sigmaringen la castelul Foişor din Sinaia. Potrivit documentelor epocii, naşterea a fost asistată de prof. dr. C. Louros, medicul curant al familiei regale a Greciei, doamna dr. Manicatide – Venert şi dr. E. Romalo, medicul personal al regelui României. Starea de sănătate a nou-născutului era „destul de satisfăcătoare”, iar a mamei „ameliorată”, după ce fusese supusă unei intervenţii medicale din cauza unor „complicaţii serioase”. Principesa Elena a avut o naștere foarte dificilă, iar familia s-a temut chiar că bebeluşul nu va supravieţui.

Numit Mihai, pentru că era un nume drag românilor

„Deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este cu adevărat un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume (…) L-am numit Mihai, ca să aibă un nume românesc cu adevărat popular“, nota bunica acestuia, regina Maria. Şi Raul Bossy, secretar de legaţie în Ministerul Afacerilor Externe al României scria: „Numele lui, care simbolizează întregirea neamului şi era deosebit de drag românilor, dădea parcă micului vlăstar domnesc un nimb de glorie şi de fericire”.

„Se observă uşor că nou-născutul Mihai a venit pe lume la 7 luni şi 15 zile de la căsătoria părinţilor (10 martie 1921). A fost o naştere prematură? Poate. Dar s-a vehiculat şi ideea că Mihai ar fi, în realitate, fructul dragostei dintre principesa Elena şi colonelul Mano (Constantin Manos) comandant al trupelor de gardă ale Curţii regale a Greciei în exilul din Elveţia.

Alături de tatăl lui, pe atunci principele Carol al II-lea

S-a preferat această ipoteză senzaţională ipotezei mai banale a conceperii copilului în perioada de logodnă, deci înainte de căsătorie şi născut la termenul de 9 luni. Naşterea prematură a determinat punerea în circulaţie – pentru că avem de-a face cu comunicate oficiale nu cu speculaţii ziaristice – a ştirilor privind complicaţiile medicale afectând starea principesei Elena, ce au premers naşterea şi au avut drept consecinţă «naşterea prematură», precum şi «îngrijorările» privind starea sănătăţii copilului născut prematur“, explică profesorul Traian Lazăr. Miercuri, 26 octombrie 1921, la orele 8.00, populaţia Bucureştiului a fost anunţată asupra naşterii prinţului Mihai prin 101 lovituri de tun.

Mihai, alături de bunica lui, Regina Maria, care a murit în 1938
În vacanță, la mare
Mihai, alături de mama lui, Elena, singura din familia regală care este îngropată în afara țării

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa