Locul I la mortalitate infantilă

TOTUL DESPRE MAME

Dr. Mihai Gafencu: „Pierdem un copil la fiecare cinci ore. Să acționăm, împreună, cu mai multă forță, pentru reducerea mortalității infantile din România”

Cu toții ne imaginăm un scenariu frumos pentru nașterea copiilor noștri. Majoritatea dintre noi ne vedem visul cu ochii, ne strângem în brațe pruncii și trăim, atunci când devenim părinți, cele mai fericite clipe din viața noastră. Ce se întâmplă, însă, cu acei copii care nu mai ajung acasă și cu acei părinți care își văd visul frumos transformat într-un coșmar? În România mor anual în medie 1900 de copii mai mici de un an, adică un bebeluș la fiecare cinci ore. Statisticile aruncă țara noastră în cel mai dureros top posibil: suntem pe locul întâi la rata mortalității infantile, dintre toate țările Uniunii Europene.

De aceea, organizația Salvați Copiii implementează campania de reducere a mortalității infantile – Fiecare copil contează, proiect care presupune investiții în comunitățile dezavantajate din România pentru îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și copilului, dar și dotarea maternităților cu echipamente medicale performante.

Dr. Mihai Gafencu, Vicepreședintele Salvați Copiii și medic pediatru la Spitalul Clinic de Copii Louis Țurcanu din Timișoara, ne ajută să înțelegem de ce mortalitatea infantilă este atât de ridicată în România ce putem face pentru a-i ajuta pe toți copiii să trăiască.

 

Domnule doctor Gafencu, care sunt cauzele mortalității copiilor cu vârste mai mici de un an? 

În general, cele mai frecvente probleme sunt cauzate de prematuritate. Cauzele directe ale mortalității la bebeluși sunt bolile de natură congenitală (boli ereditare, malformaţii) sau apărute după naştere: boli ale aparatului respirator, boli ale aparatului digestiv, boli infecţioase şi parazitare, care sunt considerate uşor tratabile în ţările dezvoltate. Apoi, avem decesele prin accidente. Ca și cauze intermediare, vorbim despre deficiențe ale sistemului sanitar – este cunoscut şi mult discutat faptul că sistemul sanitar românesc are multe probleme – de la subfinanţare la nivelul de performanţă, lipsa medicilor şi asistentelor medicale, lipsa dotărilor şi aparaturii necesare, lipsa igienei din punctele medicale şi lista poate continua. Să nu uităm de cauzele indirecte precum sărăcia sau inegalitatea socială.

 

Ce simte un medic atunci când pierde un copil, mai ales atunci când știe că ar fi putut să-i salveze viața dacă ar fi avut resursele necesare?

Gândesc, în primul rând, ca un tată și apoi ca medic pediatru. Este o furie interioară de neimaginat să îți ții pruncul în brațe și să nu ai, spre exemplu, un incubator de transport pentru a-l trimite într-o clinică specializată pentru nevoile lui vitale! Să explici părinților ceva de genul „copilul dumneavoastră ar fi putut trăi dacă…” este foarte greu. De aceea, vă rog să-i sprijiniți pe aceia care fac într-adevăr eforturi care contează pentru a schimba statisticile dureroase din România.

 

Vă referiți la organizația Salvați Copiii.

Da, la această organizație care a înțeles că vremea lui „nu avem ce face, e de vină sistemul” a apus. Echipa a început proiectul Fiecare copil contează în 2011 și de atunci a oferit sprijin mamelor și copiilor din 26 comunități defavorizate din România și a transmis o informare corectă privind măsurile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor, păstrarea curăţeniei şi respectarea regulilor de creştere a copiilor și a controalelor medicale pentru gravide. La solicitarea medicilor şi asistenţilor care au analizat nevoile fiecărei familii incluse în proiect, au fost cumpărate materiale igienico-sanitare, vitamine şi medicamente uşoare care au fost oferite cu ocazia vizitelor la domiciliu sau a consultaţiilor de la cabinetele medicale. De asemenea, beneficiarii din familiile foarte nevoiașe au fost ajutate cu alimente de bază și sprijin material pentru transportul către spitalele municipale. Știți care sunt rezultatele? Nu au fost înregistrate cazuri de mortalitate infantilă de la debutul proiectului în localitățile în care s-a intervenit! Am făcut și un studiu la Salvați Copiii care arată următoarele rezultate: cu 10,5% mai multe gravide din aceste comunități merg la ginecolog pe perioada sarcinii, cu 25,4% mai mulți copii merg la control medical și cu 24,7% mai mulți copii de 0-5 ani au fost vaccinați. Sunt rezultate care, în timp, vor schimba felul în care arată topul european al mortalității infantile.

 

Vorbeați anterior despre deficiențele sistemului sanitar. Aproape că au devenit un clișeu aceste cuvinte. Cum ajută campania Salvați Copiii sistemul, mai exact maternitățile și secțiile de nou-născuți?

Salvați Copiii sprijină sistemul sanitar pe doi piloni: unul este oferirea de consultanță specializată pentru luarea măsurilor necesare îmbunătățirii stării de sănătate a copiilor – chiar spre finele anului trecut organizația a înaintat Ministerului Sănătății un set concret de recomandări pentru reducerea mortalității infantile, document care va sta la baza viitoarelor modificări ce se vor face pe Programul Național de Sănătate a Mamei și Copilului și al doilea este dotarea maternităților cu echipamente medicale performante, necesare îngrijirii speciale a bebelușilor născuți. Cu ajutorul persoanelor fizice și al companiilor, prin campania de strângere de fonduri Bun venit pe lume!, Salvați Copiii a reușit strângerea sumei de 1.090.000 de lei, bani cu care a cumpărat pentru maternități și secții de nou-născuți incubatoare performante – de terapie intensivă și de transport, mese de resuscitare, aparate de ventilație și alte echipamente absolut necesare în lupta pentru viața copiilor. Aceste echipamente au ajuns la Adjud, Piatra Neamț, București, Pitești, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Petroșani, Iași, Târgu Mureș, Suceava, Timișoara și Vaslui. Am estimat că astfel vom salva anual 327 de nou-născuţi, iar 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale. Și nu ne oprim aici: dorim să continuăm seria dotărilor, însă este nevoie de tot mai multă implicare din partea tuturor.

 

Salvati CopiiiCum putem ajuta?

Puteti redirecționa, cel târziu până pe 25 mai, 2% din impozitul pe venit. Formularul necesar, care este precompletat, îl puteți descărca de aici. Completați în prima căsuță sus, cu majuscule, datele dumneavoastră personale și semnați. Nu este nevoie de copie după buletin sau fișa fiscală, așa cum era în anii precedenți. Procedura este foarte simplă, la îndemâna oricui. Este un gest foarte simplu, însă cu beneficii care se traduc în viață pentru copiii noștri.

 

Joi, 16 mai, discutăm în emisiunea Totul despre mame, de la 15.30 pe Prima TV (în reluare vineri, 17 mai, de la 08.30), despre situația dureroasă din România și despre posibile soluții, împreună cu Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al organizației Salvați Copiii și Mihai Gafencu, medic pediatru și Vicepreședinte al organizației Salvați Copii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa