Natalitatea în România, cea mai scăzută din ultimii 50 de ani. De ce sunt în pericol părinții de copii mici de acum

Theodora Fintescu, redactor
În fiecare oră, în România se nasc 21 de copii, iar aceasta este o cifră îngrijorător de mică. În 2018 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 50 de ani, conform Institutului Național de Statistică. 
În 1989, în România s-au născut 369.000 de copii, iar în 2018, doar 173.000. Specialiștii spun că motivele principale ale acestui declin sunt legalizarea avortului în 1990, pe de o parte, și exodul anual al tinerilor, pe de altă parte. Anul trecut, spre exemplu, au plecat din țară peste 200.000 de persoane, majoritatea tinere.

Se nasc mai mulți copii români în străinătate decât în țară

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a declarat zilele trecut, într-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei, că scăderea numărului de elevi este cea mai îngrijorătoare problemă cu care se confruntă sistemul de învățământ. „Dacă la finalizarea mandatului din 2003, în iunie, aveam în sistem 4,3 milioane de elevi, astăzi avem 2,8 milioane de elevi. Practic, sistemul a pierdut 1,5 milioane de elevi. Este dramatic pentru această ţară. Statisticile spun că, în 2018, s-au născut mai mulţi copii ai românilor în afara graniţelor ţării”, a spus ministrul Educației.
Efectele declinului demografic se vor resimți în toate domeniile, de la Sănătate, Economie, Educație etc. Pentru părinții de copii mici de acum, viitorul nu e deloc roz pentru că, privind în perspectivă, nu se știe cine le va plăti acestora pensiile, raportul dintre contributori și beneficiari fiind atât de dezechilibrat. Specialiștii spun că ne vom confrunta cu acest efect după 2030. Atunci, conform unor estimări făcute de specialiștii BCR, un român din cinci va avea peste 65 de ani.

Nașterea, un moment amânat din cauza banilor

Măsurile de încurajare a natalității au fost, în ultimii ani, mai mult la nivel declarativ sau pe hârtie. Există câteva inițiative locale de sprijin financiar pentru familiile în care se naște un copil sau pentru cele care se luptă cu infertilitatea, însă ele sunt nesemnificative în raport cu nevoile la nivel național. Concediul de maternitate de 2 ani, un privilegiu de care se bucură puține țări din lume, este cea mai importantă metodă de sprijin pentru tinerele familii, însă situația economică incertă îi face pe mulți să amâne mult conceperea unui copil.
În cazul în care măsurile consistente de stimulare a natalității vor întârzia să apară, specialiștii susțin că salvarea ar putea să vină prin intermediul străinilor, veniți în România din țări mai sărace, în căutarea unui trai mai bun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa