Nu există o naștere mai naturală decât alta. Acest video o dovedește!

Anca Vlad

De la începutul lunii martie, mămicile comentează pe marginea unui dialog între o femeie gravidă și un fotograf specializat în nașteri, observă Jeanne Sager pe cafemom.com. Acesta i-a spus femeii că nașterea copilului ei (o cezariană programată) nu e „naturală” și că din acest motiv nu va imortaliza evenimentul. Multora nu le vină să creadă că dialogul este real, în timp ce altele sunt convinse de contrariu, motiv pentru care au început comentariile. Reacțiile nu au fost controversate doar vizavi de discuție, ci și chiar de ideea că unele modalități de a naște sunt mai prețioase decât altele.

Atunci când aduci în aceeași cameră o femeie care urmează să nască în scurt timp și mai multe femei care au născut deja, poveștile despre nașteri vor curge valuri. Aceasta este o modalitate de a relaționa, de a-și împărtăși propriul adevăr. Din păcate, e de ajuns să fie folosiți termenii „cezariană” sau „epidurală” și lucrurile se schimbă brusc.

Dacă bebelușii ar înțelege despre ce vorbesc mamele lor, au auzi ceva de genul „Bine ai venit pe lume, micuțule! Mănânci bine, dormi cât trebuie și umpli scutecele la foc automat, dar noi tot o vom face pe mama ta să se simtă ultimul om din cauza modului în care te-a adus pe lume!”.

Dacă ai impresia că e ridicol, atunci ai dreptate și nu ești singura.

Nicio naștere nu e mai naturală ca alta

Un grup de fotografi specializați în nașteri a vrut să calmeze spiritele, transmițând un mesaj celor care cred că naștere trebuie să se desfășoare doar într-un anumit mod. „Nașterea e minunată, oricum ar avea loc, iar noi, ca fotografi, te susținem și confirmăm”.

Iată un exemplu în videoclipul oferit de Nicole Burmeister.

Every Birth Matters from Nicole Burmeister on Vimeo.

Bun, acum respirați adânc ca să vă reveniți.

Jeanne Sager a luat legătura lui Nicole Burmeister, fotografa din Virginia care a făcut videoclipul, și i-a pus câteva întrebări despre împrejurările în care a fost realizat acesta.

Burmeister este fotografă de aproape un deceniu, dar a început să filmeze și să fotografieze nașterile abia în urmă cu trei ani, odată cu sosirea pe lume a propriului copil. Din momentul acela, ea a devenit parte importantă a comunității fotografilor care ajută mamele să-și spună poveștile, indiferent cum ar fi aceasta. Poate fi vorba despre cezariană, despre naștere acasă, poate include epidurală sau poate fi indusă. Indiferent cum s-ar desfășura Burmeister crede că „nașterea ta merită să fie imortalizată”.

Leilani Rogers, fotografă din Texas, care a contribuit la realizarea acestui videoclip, este de acord. „Imortalizarea momentului nașterii este superbă și responsabilizează. Datorită acestor lucruri, femeile ar trebui să aibă dreptul de a alege cum își aduc pe lume copiii fără să se teamă că vor fi ridiculizate sau condamnate”, e de părere Rogers. „Ca fotograf, le reamintesc clienților că părerea mea nu contează atunci când e vorba despre modul în care aleg să se desfășoare nașterea. Cred că intuiția mamei este o armă puternică și o ajută să ia cele mai bune decizii”.

Burmeister speră că mamele care au fost ironizate din cauza felului în care au ales să nască se vor consola după ce vor vedea filmulețul. Ea, de exemplu, a folosit fotografiile de la nașterea copilului ei ca să depășească depresia postnatală. „E uimitor ce putere au aceste fotografii să vindece atât fizic, cât și psihic, pentru că viața trece atât de repede…”, adaugă ea.

Așa este și atunci când bebelușii vor crește, răutățile anumitelor mame nu vor mai avea nici un efect pentru că la grădiniță, nimeni nu mai poate spune care copil s-a născut prin cezariană, care a venit pe lume în dormitor sau a cărui mamă a cerut o anestezie epidurală.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa