Afterschoolul din Clinceni

Raluca Dumitrică
Afterschool Clinceni/Totul despre mame

Afterschool Clinceni / Totul despre mame

Un proiect mare pentru oameni mici: povestea celor 50 de copii fericiți de la afterschool-ul din Clinceni

Zborurile de agrement de la Clinceni au pus această localitate pe lista activităţilor preferate de relaxare în sezonul estival. Dar tot la Clinceni a prins aripi şi un plan ambiţios, creat din dragoste pentru copii. Citiți mai jos o poveste minunată despre generozitate, încredere şi viitor.

Despre Melania Medeleanu aflasem doar câteva lucruri până acum câteva zile, când am avut ocazia să o întâlnesc personal. Ştiam, bineînţeles, că este un jurnalist foarte cunoscut, că este posesoarea unor ochi albaştri deosebiţi, a unui zâmbet molipsitor şi a unei voci inconfundabile, dar cam atât. A, mai ştiam că este o prezenţă foarte şic pe sticlă, asta datorită unei prietene care, cunoscând pasiunea mea pentru modă, mă suna constant să-mi spună „dă repede pe Prima, să vezi cât de fain e îmbrăcată Melania Medeleanu!” Nu bănuiam, însă, că în spatele acestei imagini mereu şlefuite se ascunde un om cu inima mare şi planuri la fel de ample.

Planurile ambiţioase pot demara oriunde

Aproximativ 15 kilometri despart Bucureştiul de Clinceni, localitate situată în partea de sud-vest a capitalei. Clinceni nu este încă, oraş, aşa cum se pot lăuda vecinele Bragadiru, Bolintin-Vale sau Măgurele, dar s-a dezvoltat frumos şi a devenit atractiv pentru bucureşteni. Unul dintre motivele care suscită interesul acestora este aerodromul, unde se desfăşoară zboruri de agrement şi care devine de câteva ori pe an prilej de forfotă şi de buluceală televizată. Altul este satul englezesc, zonă rezidenţială nou construită şi în care bucureştenii au ales să locuiască, în detrimentul vieţii tumultoase din oraş. Cu toate astea, aici se află şi mulţi oameni cu venituri modeste, care fac eforturi pentru a-şi creşte copiii şi pentru a le asigura un trai decent şi acces la educaţie. Pentru aceşti copii, Melania Medeleanu a înfiinţat în Clinceni un afterschool, cu ajutorul Fundaţiei Regina Maria din Bucureşti.

Deoarece îmi doream să văd îndeaproape ce se află în spatele clădirii frumos colorate în care îşi desfăşoară activitatea afterschool-ul şi pe lângă care trecusem întâmplător de câteva ori, am plecat spre Clinceni, hotărâtă să descopăr povestea acestui proiect ambiţios.

 O clădire colorată, la fel ca sufletul copiilor

Am ajuns la afterschoolul din Clinceni la ora prânzului, când programul de şcoală al copiilor era pe terminate. N-am avut cum să ratez clădirea în care acesta îşi desfăşoară activitatea, pentru că şcoala în incinta căreia funcţionează se află în centrul localităţii, în apropiere de primărie, de liceul cu profil sportiv, dar şi de un teatru de vară ce poartă numele cântăreţei Elena Gheorghe, fiică a Clinceniului. Lângă clădirea şcolii se află şi un parc, în care fusesem şi eu cu copiii mei o dată, neştiind că imobilul viu colorat ascunde o poveste atât de sensibilă.
Deoarece am ajuns prea devreme pentru întâlnirea cu Melania, am stat puţin de vorbă cu unul dintre membrii de bază ai echipei, educatoarea Nuţi Ghimpel, a cărei experienţă profesională şi de viaţă ar putea constitui subiectul unui reportaj de sine stătător. Aceasta mi-a povestit despre începutul proiectului şi despre modul în care se derulează programul zilnic din afterschool. E mândră că Melania s-a hotărât să demareze proiectul tocmai în Clinceni, unde ea a fost directoare de grădiniţă timp de 27 de ani, şi este foarte încântată că afterschoolul ilustrează perfect conceptul de şcoală după şcoală. Aici se fac şi teme, dar şi cursuri opţionale de actorie, pictură, engleză, modelaj în lut sau şah. Aş fi vrut să mai stau de vorbă cu ea, dar venise momentul să intre în clasă.

Afterschool Clinceni / Totul despre mame
La atelierul de modelaj în lut

De ce Clinceni?

Melania este la fel de veselă în realitate ca la televizor, iar albastrul ochilor este şi mai pătrunzător. Nu vreau să pară că mă holbez prea mult la ea, dar nu pot să nu observ că pare o puştoaică nu numai datorită înfăţişării, ci şi a vestimentaţiei tinereşti. Îmi spune că, în calitate de locuitor al Clinceniului, a avut în urmă cu câţiva ani iniţiativa înfiinţării acestui centru, din dragoste pentru copii, din dorinţa de a face ceva pentru comunitatea din care face parte, dar şi după o experienţă de lucru cu copiii de la orfelinatul din Domneşti. Cu ajutorul unor oameni inimoşi, Mitra şi Wargha Enayati de la Fundaţia Regina Maria din Bucureşti, afterschool-ul a prins contur în 2009 şi a pornit la drum într-o clădire nou construită, care urma să adăpostească o grădiniţă cu program prelungit. Deoarece posturile din sistemul bugetar erau blocate şi grădiniţa nu avea suficient personal ca să poată funcţiona sub acest orar, clădirea era nefolosită. Sprijinit de primărie, care, în urma solicitării Melaniei, a oferit întregul spaţiu aflat în mansarda încăpătoare şi luminoasă a imobilului, afterschoolul s-a pregătit pentru începutul anului şcolar 2010/2011. Melania reuşise să facă rost de mobilierul necesar startului, în timp ce Fundaţia Regina Maria furnizase suma necesară pentru salarizarea unei învăţătoare, care urma să lucreze cu 15 copii.
Surpriza a constituit-o începutul de an, când pe listele de înscriere se regăseau 50 de copii. A urmat regândirea strategiei de pornire şi găsirea de resurse pentru extinderea de la o clasă, la mai multe. Cu forţe noi, învăţători, profesori specializaţi şi voluntari, dar şi mobilă obţinută din recuzita unei defuncte televiziuni, afterschoolul a demarat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa