Afterschoolul din Clinceni

Raluca Dumitrică
Afterschool Clinceni/Totul despre mame
Afterschool Clinceni / Totul despre mame
Melania Medeleanu, alături de copiii de la afterschool

Fundaţia Regina Maria, un ajutor nepreţuit

Fundaţia Regina Maria a fost cel mai important partener al proiectului început de Melania. De la fundaţie a venit nu numai susţinerea financiară, atât de importantă, dar şi cea formală, indispensabilă punerii pe roate a unui asemenea plan. Pentru că Melania este voluntar al  fundaţiei, tot ceea ce ţine de partea financiară şi scriptică nu ar fi putut fi realizat fără un cadru formal, iar acest pas important a fost făcut de fundaţie. Tot ea îmi spune că sprijinul cuantificabil venit din partea Mitrei şi a lui Wargha Enayati, fondatorii Fundaţiei Regina Maria, „este mic faţă de inima lor imensă” şi că „aceşti oameni extraordinari sar pur şi simplu la primul apel să ajute alţi oameni. De câte ori ai nevoie de ceva, ei ajută”.

Toţi copiii sunt fericiţi la afterschool-ul din Clinceni!

În afterschool se regăsesc copii ai căror părinţi se află la muncă în străinătate şi au rămas cu bunicii, copii fără părinţi, dar şi copii care au familia alături, însă părinţii lor muncesc de dimineaţa până seara şi nu are cine să-i supravegheze. Cei din urmă nu au neapărat probleme financiare, de altfel acesta fiind motivul pentru care s-a stabilit ca ei să achite, totuşi, suma necesară mesei de prânz şi a gustării de după-amiază.
Copiii sunt nu numai din Clinceni, dar şi din Domneşti, pentru că renumele afterschoolului a ajuns puţin mai departe, iar unii părinţi şi-au mutat copiii la această şcoală, ca să poată beneficia de oferta sa educaţională. Părinţii ştiu că aici copilul lor e în siguranţă, învaţă lucruri bune, se joacă şi mănâncă o mâncare gătită.
Cei mici, care vin fie zilnic, fie doar o dată sau de două ori pe săptămână, sunt împărţiţi în 4 clase. În fiecare dintre ele numărul copiilor variază între 10 şi 12. Experienţa anilor anteriori a demonstrat că se poate lucra mult mai bine cu mai puţin copii şi, de aceea, chiar dacă într-un an numărul total al elevilor din afterschool a fost de 57, s-a încercat încadrarea în clase într-un  număr mai mic, care aduce eficienţă în lucru.

Eforturi neîntrerupte pentru ca afterschoolul sa poată funcţiona constant

Deşi înfiinţarea afterschoolului a fost cel mai important pas, promovarea activităţilor derulate, dar şi găsirea de sponsori în fiecare an, cu ajutorul cărora afterschoolul să poată avea o existenţă constantă, este o activitate de bază. Anul acesta, generozitatea le aparţine celor de la Salvaţi Copiii, care asigură salariul unei învăţătoare, companiilor La Fântâna şi Vodafone, fundaţiei United Way, ale cărei donaţii vor intra în 2014, şi, bineînţeles, Fundaţiei Regina Maria. Misiunea de strângere de fonduri nu este deloc una uşoară şi chiar Melania îmi zice că anul acesta, în pofida tuturor eforturilor făcute, sacul Moşului va fi mai sărac, spre deosebire de anii trecuţi, când toţi copiii au avut parte de toată atenţia lui. Atunci, fiecare elev i-a scris o scrisoare Moşului şi a primit exact ceea ce visase, chiar dacă dorinţele erau nu doar jucării, ci şi lucruri inedite, aşa cum a fost cazul unui copil care şi-a dorit un telescop. Întreb, totuşi, dacă nu au fost şi situaţii în care cei mici să vrea ceva mai puţin obişnuit şi simt în răspunsul Melaniei o uşoară  tristeţe. Îmi spune că da, a fost un caz: o fetiţă şi-a dorit să aibă curent electric acasă la ea, lucru care a fost imposibil de realizat.
Nevoile sunt multe şi apar mereu, nu numai la afterschool. Chiar Melania a fost rugată zilele acestea de cineva care are o asociaţie ce se ocupă de asistenţi maternali şi de copii aflaţi în plasament să le facă acestora o bucurie de sărbători. Solicitarea, deloc simplă, era ca ea să găsească un sponsor care să acopere costurile cadourilor de Crăciun pentru 20 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 16 ani.

Afterschool Clinceni / Totul despre mame

Afterschoolul, sursă de energie şi de bună dispoziţie

Pe lângă identificarea surselor de finanţare constantă, Melania se implică şi în viaţa zilnică a afterschoolului, fiind foarte apropiată de copii. Fac o vizită scurtă prin clase, alături de ea şi văd că între elevi şi Melania este o relaţie apropiată. Cei mici sunt bucuroşi să o vadă, râd, se simt degajaţi în preajma ei şi mă gândesc că pentru ei Melania este un personaj optimist şi lipsit de rigiditatea pe care o au oamenii mari în ochii celor mici.
În mersul nostru prin şcoală, aflu de la ea de proiecte ce se derulează în afterschool şi care au suscitat nu numai interesul celor mici, dar şi al părinţilor sau al buncilor lor. Unul dintre proiecte, intitulat „căsuţele”, le-a pus mintea la contribuţie elevilor şi familiilor lor. Împreună au realizat fel de fel de lucrări, una dintre cele mai recente fiind o serie de machete ce ilustrau mijloacele de transport. Altă idee concretizată frumos a fost introducerea cititului în pauze, copiii putând lua cărţi de la biblioteca şcolii sau veni cu propriile volume preferate de acasă.

Povestea merge mai departe

Melania este o prezenţa discretă în peisajul monden local. N-o vezi prin tabloide sau pe la emisiunile care disecă viaţa vedetelor de carton din România, pentru simplul motiv că nu are nimic în comun cu această lume. Pare un om cu energii şi resurse nelimitate, iar pasiunea, căldura şi naturaleţea cu care discută despre proiectul său sunt chiar motivaţionale. Crede că mereu apar tot felul de cauze şi de oportunităţi de a face ceva, iar prezenţa sa ca voluntar al Fundaţiei Regina Maria, dar şi în comitetul director al fundaţiei Motivation România demonstrează dorinţa sa de a lua parte la noi şi noi provocări. Este foarte legată de copii şi mărturiseşte că tot la ei se va întoarce, mai ales că are şi o specializare în logopedie, exercitată iniţial la orfeliantul din Domneşti. Tot logopedia a ajutat-o să dezvolte şi o nouă carieră, cea de profesor de dicţie, care îi aduce numeroase satisfacţii.
În ceea ce priveşte afterschoolul, Melania speră ca acesta să fie preluat uşor-uşor de comunitate; în fond, proiectul a fost înfiinţat dintr-o nevoie clară a comunităţii şi cu gândul de  a fi ajutaţi atât părinţii, cât şi copiii. Iar afterschool-ul trebuie să fie, de fapt, responsabilitatea şcolii, deoarece Legea educaţiei naţionale prevede existenţa unui afterschool în fiecare şcoală.

Afterschool Clinceni / Totul despre mamePlec de la Clinceni la fel de veselă precum elevii zâmbăreţi şi zglobii de la afterschool. Mă bucur că am descoperit o poveste minunată, atât de reală şi de plină de învăţăminte, încât râmân cu impresia că toate şcolile ar trebui sa aibă o Melanie a lor. De fapt, oameni buni, care să ajute mereu alţi oameni, ar trebui să fie răspândiţi peste tot. Şi de ce n-am fi chiar noi unii dintre aceşti oameni?

Dacă vreţi să faceţi o fapta bună de sărbători şi să le aduceţi o bucurie nu numai copiilor de la afterschool-ul din Clinceni, dar şi celor 20 de copii aflaţi în plasament, de a cărei poveste Melania a aflat recent, puteţi să luaţi legătura cu Melania Medeleanu pe pagina sa de Facebook sau la adresa de e-mail [email protected].

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa