Dragă mamă din parc, poți să nu te bagi peste mine?

Dragă mamă binevoitoare din parc, ce părere ai de proverbul care spune că e bine să nu te bagi unde nu-ți fierbe oala?

N-am fost niciodată o adeptă a sfaturilor, în niciun sens – nu mi-a plăcut nici să dau și nici să primesc. De dat, am dat atunci când mi s-au cerut și nu în chestiuni delicate. Adică te pot sfătui să cumperi sau să nu cumperi un tricou, dar cam atât.

În schimb, nu te pot sfătui în chestiuni care țin de achiziții importante (frigidere, case, mașini, pământ pe Lună etc.), relații, sănătate sau creșterea copiilor. Aici toate sfaturile pe care le pot da încep cu „depinde de tine” și se termină  cu „dacă tu așa simți…”.

Experți deveniți prin practică

Pe de altă parte, când vine vorba de primit sfaturi, mă regăsesc în două ipostaze: cei cărora le cer nu îmi dau, dar compensează ceilalți, adică cei cărora nu le cer – ei îmi dau. Îmi dau cu vârf și îndesat și în orice domeniu. Cei cărora nu le cer sfaturi, negreșit, se întâmplă să fie experți deveniți prin practică. Spre exemplu, în perioada în care mă durea spatele din anumite motive, am constatat că toți acești sfătuitori au avut, de cel puțin trei ori în viață, probleme cu spatele, toate foarte grave, și toate rezolvându-se prin metode simple, la care un medic nu s-ar fi gândit niciodată.

Alfie Kohn și Super Nanny

Dar, ceea ce îmi e foarte greu să tolerez sunt sfaturile despre creșterea copiilor. A nu se înțelege de aici că, dacă ar veni Alfie Kohn la mine să-mi spună ceva, eu i-aș zice ”Du-te, domle, în treaba dumitale și lasă-mă pe mine să-mi cresc copilul cum vreau!”. Nu, n-aș face asta.

Dar să vii și să mă întrebi, fără să te cunosc, dacă am auzit de Supernanny și să mă sfătuiești să mai pun mâna pe o carte pentru că mi-ai văzut copilul alergând prin parc fără să fi trecut în ultimele 15 minute pe la mine ”de control”… Ei bine, asta mi se pare destul de greu de tolerat.

Greu de tolerat e și atunci când te duci și-i spui copilului meu că nu face bine ce face, când îi ceri să-și tragă fermoarul gecii până în gât pentru că în parc e curent și să-i spui că nu trebuie să alerge cu viteză pentru că poate să cadă, să-și rupă genunchii și să ajungă la spital.

Apropo, citește și: Se pot îmbolnăvi copiii dacă îi trage curentul?

Greu de tolerat e și atunci când mă întrebi dacă mi-am dus copilul la un control oftalmologic numai pentru că mă vezi pe mine cu ochelarii pe nas și pe el nu, și te gândești să mă sfătuiești ”prietenește” să o fac cât mai curând pentru că nu e normal să-mi las copilul așa.

Greu de tolerat e și când te aud lamentându-te că tu doar mi-ai dat un sfat prietenesc și e problema mea dacă aleg să fac ce îmi zici, tu doar mi-ai spus pentru binele copilului și e strict alegerea mea dacă îți urmez sfaturile.

Și eu îmi permit să-ți dau un sfat!

Greu de tolerat cred că e, mai ales când, îmi permit și eu să te sfătuiesc să nu te bagi peste mine. Să nu te bagi nici când copilul meu aleargă, nici atunci când se joacă, nici când nu are geaca închisă până la gât, nici când e curent în parc, nici când am ochelari, nici când nu am ochelari, nici dacă mi-am dus copilul la control, nici dacă nu mi l-am dus. Nu te băga! Pur și simplu, nu te băga!

Eu nu îți spun că îți crești copilul greșit pentru că eu nu sunt și nici nu cred că sunt Dumnezeul parentingului. Tu îți crești copilul așa cum crezi tu că e bine. Și știi ceva? Suntem amândouă la fel! Și eu tot așa mi-l cresc – cum cred eu că bine. Așa că, draga mea prietenă pe care acum o văd prima oară-n viață, te rog, nu te mai băga peste mine! Facem amândouă, de fapt, același lucru. Numai că îl facem diferit.

Citește și: Străinule, nu te atinge de copilul meu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()