Drumul scurt de la ”Unde-mi sunt cheile?” la demență

Theodora Fintescu, redactor
primele semne ale demenței
Primele semne ale demenței nu sunt neaparat legate de memorie. Nervozitatea inexplicabilă poate fi un simptom.

Uneori, primele semne ale demenței nu au legătură cu memoria. Ele pot fi: iritabilitatea, modificarea personalității, schimbări ale dispoziției sau tulburări de comportament. Medicul Liana Rada Borza explică, într-un articol publicat pe smartliving.ro, care sunt semnele care ar trebui să te alarmeze.

Screeningul tulburărilor de memorie poate constitui o adevărată provocare atât pentru persoanele afectate și pentru familiile acestora, cât și pentru specialiștii implicați în evaluare, dacă avem în vedere că aceste tulburări se pot prezenta sub mai multe forme care pot debuta diferit, necesitând, nu de puține ori, un diagnostic diferențial și chiar o abordare terapeutică distinctă.

Cele mai frecvente semne timpurii ale demenței

Este important să ne adresăm unui specialist pentru o evaluare a funcției cognitive atunci când:

  • nu mai suntem siguri de acțiunile noastre (dacă am încuiat ușa de la intrare sau dacă am închis aragazul),
  • suntem nevoiți să ne notăm programul zilnic într-un calendar,
  • devenim dependenți de listele de cumpărături,
  • întâmpinăm dificultăți în a găsi cuvântul potrivit în cadrul unei conversații
  • uităm numele unei persoane cunoscute. Toate acestea pot fi doar o parte dintre semnele timpurii ale unei demențe.

Se întâmplă deseori ca pacienții să se plângă de la început de afectarea memoriei recente, adică persoana în cauză uită unde a pus un obiect, cum ar fi cheile locuinței, sau ce a servit la micul dejun. La acestea, se poate adăuga dificultatea de a-și aminti evenimente/conversații recente sau de a reține informații noi, cum ar fi utilizarea unui model nou de telefon mobil.

Iritabilitatea, unul dintre primele semne ale demenței

Atunci când afectarea memoriei recente constituie primul simptom care atrage atenția, se pune problema unui diagnostic diferențial între boala Alzheimer și tulburarea cognitivă ușoară, care poate fi stadiul precursor al unei demențe. Un pacient diagnosticat cu tulburare cognitivă ușoară nu va fi tratat cu medicație antidemențială specifică, dar va fi ținut sub observație, fiind reevaluat periodic, întrucât prezintă un risc crescut de a dezvolta demența.

Sunt însă și situații în care afectarea memoriei nu apare de la început, ci primele simptome pot fi iritabilitatea, modificarea personalității, schimbări ale dispoziției sau tulburări de comportament, ceea ce necesită un diagnostic diferențial între demența vasculară și cea frontotemporală.

Citește articolul complet pe smartliving.ro pentru a afla:

  • Ce indică halucinațiile vizuale
  • De ce este important un diagnostic timpuriu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa