Te iubește mama!

TOTUL DESPRE MAME
Te iubeste mama
Proiectul Te iubeste mama la biblioteca din Pietrari

Povestea unui proiect dedicat familiilor în care părinții sunt la muncă în străinătate

750.000 din 5 milioane de copii, cât are în prezent România, sunt afectaţi de migraţia părinţilor. 

80% dintre acesti copii se îmbolnăvesc de dorul de părinților. 

80.000 de familii au un părinte plecat la muncă în străinătate.

Există 24.000 de familii din care sunt plecați ambii părinți. Se pare, însă, că numărul real este de 5 ori mai mare.  

(Direcția de Protecție a Copilului)

 

De aproape 10 ani eu nu mai am părinți. Deși aveam 22 de ani când am rămas singură, eram în ultimul an de facultate și aveam experiență profesională la activ, încă eram un copil ai cărui părinți plecaseră de acasă să muncească în Italia. Nu mi-a fost foarte greu să înțeleg de ce o făcuseră. Aveam o vârstă, însă, undeva în colțul sufletului, încă nu pot să accept că m-au lăsat în urmă, singură, să am grijă de mine, să mă cresc în continuare. În Moldova anilor 2000 viața era grea. Auzeam de multe fabrici închise, de familii destrămate din cauza sărăciei, de drame personale și de multe femei care alegeau să plece de lângă copiii lor că să își întrețină familiile. Mătușa mea, împreună cu soțul ei, plecaseră deja de 5 ani, lăsând în urma ei, în grija bunicului, un copil în școala primară. N-au rezistat mai mult de un an fără copil și l-au luat la ei, în Florența, Italia.
Așa că drumul spre „bunăstare” era deschis și pentru mama care nu mai știa de unde să facă rost de bani și pentru traiul zilnic, și ca să mă țină pe mine la facultate, la 120 km de casă. În toamna lui 2003 mama a plecat din țară fără să ne luăm la revedere – eu eram în București, lucram ca intern într-o redacție celebră -, dar cu planuri mărețe: ne vom revedea de sărbători! Sora mea, adolescentă, rămasă cu tata acasă, a rezistat doar două luni fără mama și, după câteva episoade de rebeliune, a debarcat și ea la sfârșit de octombrie în Florența, acolo unde mama își găsise de lucru, drept menajeră în casa unor bătrâni bolnavi.
Săracul tata a mai rămas în Bacău cât să mă vadă absolventă de Jurnalism la Iași, dar, din cauza singurătății, a fugit și el la bucata cea mare de familie din Italia, lăsându-mă pe mine să-mi găsesc rostul, că deh, pentru voi am plecat, să vă fie bine vouă și să aveți ce mânca!
Și, uite așa, familia noastră a căpătat o nouă configurație: ei acolo, eu aici, iar toate vacanțele mele nu au fost de plăcere, ci au venit din nevoia de a ne reuni o dată pe an.

Cazul meu nu e singular și nici așa dramatic precum al copiilor de vârste mici care nu apucă să trăiască nici măcar cei 7 ani de-acasă împreună cu părinții lor. În cele mai multe cazuri, ambii părinți sunt plecați în Italia, iar copiii sunt lăsați în grija bunicilor sau a rudelor apropiate. Dintre aceștia, unii au noroc să-și petreacă vacanțele școlare în Italia, în vizită la părinti, alții abia dacă apucă să-i vadă o dată la doi-trei ani.

România este țara cu cea mai mare rată de migrație a forței de muncă din Europa. Două studii UNICEF şi SOROS (2008, 2010) arată că peste 350.000 de copii, reprezentând 7% din totalul populaţiei 0-18 ani, aveau cel puţin un părinte plecat în străinătate. Dintre aceştia, 126.000 de copii aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate.

Pe ansamblul populaţiei 0-18 ani, alţi 400.000 de copii au experimentat la un moment dat în viaţă absenţa unuia dintre părinţi ca urmare a plecării acestuia la muncă în străinătate. În cifre absolute, fenomenul relevă o amploare semnificativă, de masă. Putem spune că aproape 750.000 de copii din circa 5 milioane de copii cât are în prezent România au fost într-o anumită măsură afectaţi de migraţia părinţilor. 80% dintre acesti copii se îmbolnăvesc de dorul de părinților. Conform unor studii ale Direcției de Protecție a Copilului, din 80.000 de familii un părinte este plecat la muncă în străinătate și din 24.000 de familii sunt plecați ambii părinți. Se pare, însă, că numărul real al acestora din urmă este de 5 ori mai mare.

 

În toamna anului 2010, la 2000 km distanță de țară, la Milano, o mamă este afectată de toate aceste cifre îngrijorătoare, iar un  documentar românesc, A casa da soli (Singur acasă, o tragedie românească), difuzat pe un post de televiziune italienesc, despre trei băieți români care s-au sinucis de dorul mamei lor plecate în străinătate, a determinat-o pe curajoasa Silvia Dumitrache să ia măsuri. Așa a luat naștere Asociatia Femeilor Române din Italia (ADRI) și, odată cu ea, proiectul „Te iubește mama!”.

Din acel moment, Silvia Dumitrache, coordonatorul și inițiatorul proiectului, în mod voluntar, cu ajutorul unor parteneri români și italieni, a pus la dispoziție în diverse spații echipament IT&C, astfel încât părinții plecați la muncă în străinătate să poată sta de vorbă pe Skype cu copiii lor. Ea își dorește să creeze o rețea combinată de comunicare audio-video pentru menținerea legăturilor fundamentale dintre membrii familiei, pentru susținerea psihologică a mamelor, a părinților plecați și a copiilor rămași acasă.

Mai jos găsiți un interviu cu Silvia Dumitrache și câteva informații despre minunatul proiect „Te iubește mama!”

 

Dragă Silvia, ce înseamnă proiectul „Te iubește mama!” și cum a crescut el din 2010 până acum?

Proiectul „Te iubește mama!” se derulează în prezent cu sprijinul bibliotecilor publice din cadrul Programului Național Biblionet, scopul acestuia fiind să prevină și să reducă numărul de cazuri sociale și de sinucideri în rândul copiilor rămași în România, pe care italienii îi numesc „orfani bianchi”. Proiectul „Te iubește mama!” se desfășoară la nivel de proiect pilot în 5 județe din România și în 4 biblioteci de cartier din Milano, deși convorbirile prin internet ca atare au loc peste tot în lume. Prin comunicarea acestui program urmărim două obiective: să informăm cât mai multe familii despre această resursă de comunicare de la bibliotecile publice, unde pot merge și accesa internetul gratuit, și să unim cât mai multe forțe, instituții în același program, astfel încât, în final, să ajutam cât mai multe familii și să oferim un instrument gratuit de susținere a rolului parental la distanță.

La nivel instituțional, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, dar și Ministerul Educației au semnat un parteneriat cu asociația noastră, oferindu-și sprijinul pentru comunicarea proiectului. Totodată, există un parteneriat cu programul Biblionet – prin care peste 2.000 de biblioteci din România au fost dotate cu echipament IT&C – oferind astfel comunității conexiune la internet și cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR.

În Italia, asociația noastră ADRI are un Acord de colaborare cu Primăria din Milano/Sectorul Biblioteci, iar proiectul „Te iubește mama!” se bucură de patronajul Ambasadei Italiei la București, de cel al Consulatului General al României la Milano și de patronajul Associazione Italiana Biblioteche (AIB).

 

Din păcate, există zeci de mii de copii care locuiesc de ani buni numai cu bunicii și care își pierd copilăria așteptând-o pe mama să vină acasă în august sau, în cele mai bune cazuri, și de sărbători. Cum se poate îmbunătăți viața acestor copii cu ajutorul programului „Te iubește mama”?

Din păcate, așa e. Dintre cei peste un milion de români care muncesc în Italia, numai în Nord sunt peste 130.000 de femei cu vârsta medie de 40 de ani care și-au lăsat copiii în România în grija celuilalt părinte, a bunicilor sau a unor rude. Există și cazuri când copiii au fost pur și simplu lăsați singuri să se descurce, iar în astfel de cazuri legătura cu mama din Italia se face destul de greu și rar. As dori să comunicăm cât mai multor părinți, copii și bunici existența acestei resurse, pentru că deja impactul fenomenului social prinde conotații îngrijorătoare în România. Vă pot răspunde chiar cifrele care mă bucură și mă încurajează să continui: în șase luni serviciul gratuit de conferințe Skype a fost folosit de 323 copii din 28 de biblioteci publice doljene, ceea ce este imens. Și, uite așa, putem avea un contact permanent cu mame/părinți din Italia.

 

Silvia Dumitrache
Silvia Dumitrache

Ce spun mamele românce participante la proiectul „Te iubește mama!”? Sunt ele mai fericite acum că își pot „vedea” copiii mai des?

Mamele și părinții din Italia se feresc să apară în public, la fel ca și copiii din România. Nu acceptă să vorbească despre acest subiect dureros decât cei mai mici dintre copii, care de obicei sunt însoțiți de bunici, așa încât aceste mărturii de la mame și copii reprezintă un material greu de realizat în această fază. Apoi, în lipsa unei rețele din Italia și Spania, asemenea informații apar după un an-doi de desfășurare susținută în echipă, iar lipsa bugetului ne împiedică să ne mișcăm cum am dori.

Proiectul „Te iubește mama!” nu s-a bucurat de finanțare din 2010 și până astăzi, totul s-a realizat voluntar. Nu avem încă un sediu, am avut mai mult corespondență cu mamele, ceva urmări au fost, dar nu sistematice, întrucât în Milano, de exemplu, nu sunt decât 4 biblioteci de cartier cu doar 2 ore la dispoziție pentru comunicare, și acelea cu programare. Am aplicat de curând cu proiectul „Te iubește mama!” pentru obținerea unui spatiu și am fost selectionați, așa încât suntem primiți două ore pe săptămână de „Cascina Cuccagna” în cadrul unui proiect al Primăriei din Milano. Am deschis un Centru de informare, oferind servicii gratuite (legal, oferte de lucru, susținere psihologică și a rolului parental, comunicare) printr-o rețea pe care am format-o cu alte asociații milaneze.

 

Cum va continua în 2013 proiectul „Te iubește mama!”, care sunt pașii următori?

Îmi doresc să transform site-ul proiectul și al asociației într-un portal de comunicare între românii aflați la muncă în străinătate și copiii sau rudele lor din România, cu sprijinul rețelei puse la punct a bibliotecilor publice care au aderat la Programul Biblionet.

Însă, neavând sediu la Milano unde locuiesc și eu, mamele nu au cum să acceseze serviciul de la mine de acasă. De curând, a avut loc o reuniune cu parteneri din Italia, inclusiv cu Sectorul Biblioteci și cu Departamentul de Politici Sociale din cadrul Primăriei, în vederea identificării de soluții și finanțare pentru un sediu al asociației. Ne-ar bucura dacă Ministerul de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, ar demonstra susținere și interes față de demersurile noastre.

Din ce în ce sunt mai multe comunități românești care ne solicită implementarea proiectului atât în Italia (Siena, Bologna, Calabria, Como, Roma, Sicilia, Siena, Torino), cât și în Spania, unde 25 de asociații românesti constituite în FEDROM și încă alte 10 asociații și-au manifestat interesul față de acest proiect. Fără o minimă susținere economică, un proiect transnațional rămâne la stadiul de informare și de sensibilizare a opiniei publice, trăgând un semnal de alarmă în comunitățile românești din Italia, încercând să atragă susținerea și colaborarea instituțiilor și autorităților românești și străine.

 

În emisiunea Totul despre mame de astăzi, 25 aprilie, la 15.30 pe Prima TV, vorbim pe larg despre drama copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, alături de Silvia Dumitrache, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „Te iubește mama”  și Nicoleta Trașcă, coordonatoarea Bibliotecii Județene Dolj. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa